Novogradiški ratni spomenar

1817 0

U petak, 7. veljače 1992. godine, sirene su u Novoj Gradiški u 7,40 sati oglasile opću opasnost, pa su Novogradiščani nakon 34 dana ponovno morali u skloništa.

 

Napade na položaje naše vojske Jugoslavenska armija ne može pravdati

nedisciplinom četnika i okučanskih ekstremnih teritorijalaca. Riječ je, potvrdili su to i napadi u četvrtak i petak na položaje naše vojske kod Poljana i Mašića, o smišljenim oružanim akcijama. I dok u pregovorima s predstavnicima naše vojske srpski pukovnik Novica Simić zagovara mir, prekid sukoba i održavanje primirja, naši borci ginu. O kakvim je provokacijama i primirju koje provodi neprijateljska vojska riječ, potvrđuje i podatak po kome je od 3. siječnja i potpisivanja Sarajevskog sporazuma na novogradiškom bojištu poginulo 6, a ranjeno 10 naših boraca.

 

 

Ipak se i dalje pregovara. U Medarima je razmatrano najnovije kršenje primirja od strane neprijateljske vojske. Formirana je zajednička komisija sa zadatkom da utvrdi zašto je agresor napao naše postrojbe. Pred mješovitom komisijom neprijatelj će opravdavati oružane ispade tvrdeći da je izazvan. Zaključeno je da će Banjalučki korpus u Zapovjedništvo Operativne skupine HV-e u Novoj Gradiški poslati pismenu ispriku, čime je indirektno srpska vojska preuzela odgovornost za kršenje primirja na novogradiškom bojištu.

Od 11. do 16. veljače nije bilo mira na bojištu, a neprijatelj se pokušao probiti prema Medarima, Mašiću i Poljanama, a u napadu na Pivare koristio je i topništvo.

Za europske promatrače sve je više posla i čuđenja. Teško mogu razumjeti da sa Srbima jedno dogovore, a oni na bojištu čine suprotno, da bi sutra opet bili spremni na isti način pregovarati o održavanju primirja, kao da se ništa nije dogodilo.

S okupatorom se i dalje pregovara, a Hrvatska vojska daje svečanu prisegu. U Cerniku u svečanoj atmosferi časnici, dočasnici i vojnici postrojba protuzračne obrane i topništva 121. brigade dali su svečanu prisegu. Pri tom su pohvaljeni za uspjehe na bojnom polju i zaustavljanju srpskog agresora u nastojanju da osvoji Novu Gradišku. Svečanom činu bili su nazočni, uz zapovjednike više operativnih grupa naše vojske s područja Slavonije, Ivan Milas, zamjenik ministra obrane, Jozo Martinović, ministara financija RH, te Stjepan Mesić, predsjednik Izvršnog odbora HDZ-a i počasni građanin Nove Gradiške.

Na pregovorima, održanim u nazočnosti europskih promatrača. U Novoj Gradiški razgovaralo se o razmjeni mrtvih i zatočenih, održavanju primirja do dolaska „plavih kaciga“ te o puštanju u promet auto-ceste. Eshumacija mrtvih s obje strane trebala bi se obaviti narednih dana.. S razmjenom zatočenika ići će teže jer Jugoarmija nema podataka o tome u kojim logorima u Srbiji se nalaze zatočeni Hrvati. Što se tiče auto-ceste, promet će se omogućiti zasada samo europskim promatračima uz prethodnu najavu. Dogovoreno je da se slijedeća runda pregovora održi u Okučanima.

Da su naši branitelji pripravni odgovoriti na svaku agresiju, uvjerio se i načelnik Glavnog stožera HV-e general Antun Tus koji je boravio na novogradiškom bojištu. Uvjerio se u visoki borbeni moral hrvatskih boraca. Sada je to dobro uvježbana i brojna te za borbu spremna vojska.

Branitelji Nove Gradiške učinili su podvig i na novogradiškom bojištu zaustavili u oružju i vojnoj tehnici nadmoćnijeg neprijatelja. Zasluge, dakako, pripadaju i pučanstvu istočnog dijela općine koje je materijalno i moralno podržavalo oslobodilačku borbu. Novogradiščani su u najtežim trenucima u povijesti grada ostali u njegovim podrumima, održali civilni život i omogućili to da tijekom rata funkcioniraju sve vitalne općinske službe i uslužne djelatnosti.

To je sažetak rasprave na sjednici Skupštine općine Nova Gradiška o izvješću o radu općinskog kriznog Štaba od 15. kolovoza 1991. godine, kada je srpski agresor prešao Savu kod Bosanske Gradiške i napao novogradišku općinu.

Odbornici Skupštine općine sastali su se nakon sedam mjeseci. Usvojili su više akata koje su Krizni štab i Izvršno vijeće donijeli tijekom rata i u iscrpnoj diskusiji, uz kritičke opaske, analizirali funkcioniranje civilne i vojne vlasti.

Kako je istaknuo Zdravko Sokić, predsjednik Skupštine općine, obrana općine počela je sa samo 150 poluautomatskih i 300 pušaka M-48 te s nešto lovačkog oružja. Trenutačno je okupirano 38 naselja ili oko 30 posto ukupnog teritorija općine, rekao je, podnoseći izvješće, Miroslav Čupić, predsjednik Kriznog štaba.

Iz okupiranog područja općine evidentirano jer 3500 prognanika. Prema nacionalnom sastavu, najviše je Hrvata (2735), a slijede Srbi (591), Česi (20) i ostali (279). Oni su napustili 1597 obiteljskih kuća i 131 društveni stan, a na nemilost agresoru ostavili svu svoju imovinu.

Svi sudionici u raspravi istaknuli su da je rat za općinu Nova Gradiška velika nesreća.

Zbog brojnih noćnih eksplozija i drugih kriminalnih nedjela u Novoj Gradiški Zapovjedništvo Operativne grupe HV-e Nova Gradiška oglasilo se priopćenjem za javnost: „ Svjedoci smo sve učestalijeg rušenja, paljenja kuća i gospodarskih zgrada te besmislenosti uništavanja kao i otuđivanja materijalnih dobara na teritoriju općine Nova Gradiška. Tim nedopuštenim djelima ne samo da se besmisleno uništavaju materijalna dobra nego se i remeti javni red i mir te ugrožavaju životi svih građana. Zapovjedništvo Operativne grupe Nova Gradiška takve i slične postupke najenergičnije osuđuje i zahtijeva od organa vlasti poduzimanje svih potrebnih mjera radi sprečavanja svake zloupotrebe i samovolje, bilo pojedinaca ili skupina.“

Related Post

JOŠ JEDNA RADIO POSTAJA

Autor - 12/03/2015 0
ZAGREB / NOVA GRADIŠKA, 12. ožujak 2015. – Danas su na sjednica Vijeća za elektroničke medije otvorene ponude pristigle na…

NOVOGRADIŠKO GLAZBENO LJETO

Autor - 11/08/2014 0
NOVA GRADIŠKA, 11. kolovoza 2014. – Sve smo bliže ovogodišnjem partyu elektronske glazbe poznatim pod nazivom Fresh Air Party u…