ODBOR ZA OBILJEŽAVANJE OBLJETNICA IZ DOMOVINSKOG RATA

1642 0

Žučna rasprava povela se nakon što je Mato Modrić stavio primjedbu na potrošenih 25.000 kuna prilikom obilježavanja obljetnice 121. brigade ustvrdivši da se za toliko novca nije pojelo i popilo, te dodao da treba vidjeti kod gradonačelnika u što su novci utrošeni, jer je za obilježavanje 20. obljetnice međunarodnog priznanja potrošeno samo 8.000 kuna.

NOVA GRADIŠKA, 3. travanj 2012. Na sjednicama Odbora za obilježavanje obljetnica utemeljenja 121. brigade HV-e i drugih obljetnica iz Domovinskog rata nikada nije nezanimljivo. Bilo je tako i jučer, posebno pod točkom pitanja i prijedlozi gdje je potaknuto nekoliko pitanja o kojima će sigurno biti riječi i u narednom periodu, a vjerojatno i reakcija na neke izrečene stavove o trošenju novca iz gradskog proračuna za udruge i obilježavanje obljetnica, te radu i funkcioniranju Spomen sobe 121. brigade HV-e.

 

VRA „Bljesak“

 

Dogovarajući pojedinosti oko obilježavanja Vojno-redarstvene akcije „Bljesak“ još je jednom, kao i prethodnih godina, stavljena primjedba na protokol obilježavanja, koji određuje Vlada RH, i zatraženo da se više pažnje posveti braniteljima te da na tribini uz državni politički i vojni vrh budu i časnici 121. brigade HV-e.

 

Antun Zdunić, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata općine Gornji Bogićevci izvijestio je da će 30. travnja u 18 sati članovi udruge obići spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima na području općine i odati im dužno štovanje. Mato Modrić, predsjednik Udruge branitelja 121. brigade Hrvatske govorio je o trećem memorijalnom mimohodu „Stazama Bljeska“ koji će se održati 2. svibnja. Iz Nove Gradiške prema krajnjem odredištu Staroj Gradiški krenut će se u 7 sati.

Također je zaključeno da će se 1. svibnja u 9 sati položiti vijenci kod spomen obilježja poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima na Trgu dr. Franje Tuđmana u Novoj Gradiški, a potom će u Okučanima sudjelovati na obilježavanju obljetnice „Bljeska“.

 

Spomen obilježje u Širincima

 

Prof. Antu Vukšića, predsjednika Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja zanimalo je što je s izgradnjom izgradnje spomen obilježja braniteljima poginulim na području Širinaca. Predsjednik odbora Adam Tomičić kazao je da je zamjenica župana Ružica Vidaković ispunila obećanje dano roditeljima poginulih branitelja i braniteljima i u županijskom proračunu osigurala 20.000 kuna ali da je došlo do problema kome prebaciti novac. Jozo Bungić dodao je da je 10.000 kuna prebačeno te da bi se s radovima trebalo započeti u lipnju, a spomen obilježje izgraditi najkasnije u srpnju.

Potaknuto je pitanje financiranja pojedinih udruga iz Domovinskog rata, spomen sobe 121. brigade Hrvatske vojske te izrade i financiranja monografije 121. brigade Hrvatske vojske.

 

 

Spomen soba 121. brigade HV-e

 

Dosta žučna rasprava povela se nakon što je Mato Modrić stavio primjedbu na potrošenih 25.000 kuna prilikom obilježavanja obljetnice 121. brigade ustvrdivši da se za toliko novca nije pojelo i popilo, te dodao da treba vidjeti kod gradonačelnika u što su novci utrošeni, jer je za obilježavanje 20. obljetnice međunarodnog priznanja potrošeno samo 8.000 kuna. Modrić je postavio i pitanje financiranja udruga iz gradskog proračuna kazavši kako u gradskom proračunu stoji da su udruge dobile novac, a nisu. –Grad da novac, a onda ga uzme natrag za najamninu – kazao je Modrić. Zatražio da se Spomen soba 121. brigade HV-e promijeni ime u Spomen soba Domovinskog rata novogradiškog kraja.

Prof. Ante Vukšić smatra da ingerenciju nad Spomen sobom trebaju imati stručnjaci, a ne nestručnjaci, da se djelatnici Gradskog muzeja ne slažu s sadašnjom koncepcijom, da Spomen soba mora imati dokumentarni i odgojni značaj, te da ona nema svrhe ako kroz nju godišnje prođe deset ljudi.

 

Jozo Bungić demantirao je navod da deset ljudi godišnje prođe kroz Spomen sobu kazavši da, uz ostale, redovito svake godine dolaze na sat povijesti svi razredi OŠ „Ljudevit Gaj“. Zaključeno je da će Odbor raspraviti rad i vođenje Spomen sobe, a predsjednik Odbora Adam Tomičić će s gradonačelnikom razgovarati o financiranju udruga proisteklih iz Domovinskog rata i potražiti odgovor na pitanje pod čijom je ingerencijom Spomen soba.

Josip Mikšić je ponovo pokrenuo inicijativu za izdavanje Monografije o Domovinskom ratu na novogradiškom području i održavanju okruglog stola i od Adama Tomičića zatražio da s gradonačelnikom utvrdi jesu li u gradskom proračunu za to predviđena sredstva.

 

Budući da je Općina Staro Petrovo Selo domaćin ovogodišnjeg obilježavanja obljetnice 121. brigade HV-e općinski načelnik Željko Kočijašević je kazao da se proslava može održati u mjesnom domu u Vrbovi, jer se adaptira društveni dom u Starom Petrovom Selu.

Related Post