OŠ LJUDEVITA GAJA SUDJELUJE U PROJEKTU

791 0

„ČITAMO MI, U OBITELJI SVI“

–  Projekt je organizirala Hrvatska mreža školskih knjižničara, a cilj je poticanje čitanja i razvoj tehnike čitanja na način da se roditeljima ukaže na važnost čitanja pred djecom i s djecom.

 

NOVA GRADIŠKA, 22. siječanj 2014. – Ove školske godine naša škola priključila se projektu „Čitamo mi, u obitelji svi“. Projekt je organizirala Hrvatska mreža školskih knjižničara, a cilj je poticanje čitanja i razvoj tehnike čitanja na način da se roditeljima ukaže na važnost čitanja pred djecom i s djecom. Drugi cilj projekta je ukazati na ulogu školskog knjižničara u poticanju čitanja i razvoja čitalačke pismenosti.

 

Projekt “Čitamo mi, u obitelji svi” pokrenut je 2011. godine, a ima elemente nacionalnog, školskog i razrednog projekta. Nacionalni je projekt jer obuhvaća 144 škole ove školske godine. Školski je projekt jer obuhvaća zajednički rad učitelja i knjižničara s učenicima na promociji školske knjižnice. I na kraju, razredni jer uključuje sudjelovanje svih učenika trećeg razreda u zajedničkoj aktivnosti – čitanju.

U ovom projektu knjižnična naprtnjača „putuje“ od obitelji do obitelji, od učenika do učenika. Svaki tjedan (petak), jedan od učenika 3. razreda Škole dobiva naprtnjaču, u kojoj se nalazi 8 knjiga koje se inače ne nalaze na popisu obavezne lektire. Naprtnjaču odnosi kući i tijekom sljedećih pet dana čita knjige iz naprtnjače zajedno sa svojom obitelji. U čitanje se mogu uključiti svi članovi obitelji, tj. svi koji provode slobodno vrijeme s učenikom. Treba napomenuti da nije potrebno pročitati sve knjige, već izabrati ponešto zanimljivo, odvojiti vrijeme za čitanje sa svojim djetetom. Nakon čitanja, učenik zapisuje svoje dojmove u bilježnicu dojmova koja se nalazi u naprtnjači. Nakon što donese naprtnjaču (srijeda) u školu, učenik pred cijelim razredom i knjižničarkom ispriča ili pročita svoje dojmove čitanja u obitelji.

U naprtnjači se nalazi 8 zanimljivih knjiga iz različitih područja (roman ili priča za djecu, zbirke pjesama za djecu, roman ili zbirka pjesama za roditelje, slikovnica za djecu s teškoćama u čitanju, popularno-znanstveni priručnik, priručnik za odgoj djece, priručnik za kvalitetno provođenje slobodnog vremena i popularno napisana knjiga o hrvatskoj kulturi, tradiciji ili povijesti). Neke knjige su namijenjene samo roditeljima, neke samo djeci, a neke za zajedničko čitanje.

Na ovaj način djecu se uključuje u model čitanja radi razonode s ciljem razvoja tehnike (vještine) čitanja. Roditeljima se skreće pozornost na činjenicu koliko je nezamjenjivo da tijekom nižih razreda budu uzor djeci u čitanju. Isto tako ukazuje im se na važnost svladavanja tehnike čitanja, upućuje ih se kako da pomognu svojoj djeci u svladavanju čitanja.

 

U našoj školi projekt je počeo prošli tjedan, radujemo se ovoj avanturi poticanja čitanja i željno iščekujemo prve dojmove naših učenika. Za više informacija posjetite našu web stranicu http://os-ljgaja-ng.skole.hr/skola/_itamo_mi_u_obitelji_svi?news_id=698#mod_news

 

knjižničarka Martina Prpić

Related Post