OBILJEŽENA 23. OBLJETNICA MEĐUNARODNOG PRIZNAJA HRVATSKE

815 0

NOVA GRADIŠKA, 15. siječanj 2015. – Bilo je danas dostojanstveno i ponosno u Novoj Gradiški za sve one koji su se okupili na središnjem gradskom trgu.

Uz potporu Grada Nova Gradiška, Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 121. brigade-pukovnije Nova Gradiška i Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata „Zebre“ Nova Gradiška okupile su branitelje, udruge proistekle iz Domovinskog rata, časnike postrojba koje su branile Novu Gradišku na novogradiškoj bojišnici, drugih postrojba Hrvatske vojske i policije, Grada Nova Gradiška i Brodsko-posavske županije, susjednih gradova i županija, političkih stranaka i građane.

 

Obilježena je 23. obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.

 

Upućeni su pozdravi prvoj hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar – Kitarović i braniteljima koji prosvjeduju Savskoj ulici u Zagrebu.

 

O povijesnim aspektima stvaranja hrvatske države, Domovinskom ratu i nemjerljivom doprinosu hrvatskih branitelja, posebno onih koji su živote dali za slobodnu i neovisnu Hrvatsku, te prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, govorili su prof. Ante Vukšić, gradonačelnik Željko Bigović i župan Danijel Marušić.

Novogradiščani su se danas okupljanjem na središnjem gradskom trgu, a potom mimohodom do spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i biste prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana prisjetili povijesnog dana i obilježili 23. obljetnicu međunarodnog priznanja Hrvatske. Položeni su vijenci i zapaljene svijeće u spomen na poginule hrvatske branitelje i prvog hrvatskog predsjednika, a molitvu za njih predvodio je velečasni Željko Volarić, kapelan Vojne kapelanije sv. Ivana Krstitelja u Požegi.

 

Na današnji dan 1992. godine Republiku Hrvatsku međunarodno je priznalo dvanaest zemalja tadašnje Europske zajednice (EZ). Članicama Zajednice istoga dana istom odlukom pridružile su se Austrija, Bugarska, Kanada, Mađarska, Malta, Poljska i Švicarska.

 

Prva država koja je priznala Hrvatsku bio je Island koji je ovu odluku donio još 19. prosinca 1991. Isti dan takvu odluku donijela je i Njemačka, ali je odluka stupila na snagu 15. siječnja, danom priznanja i ostalih članica EZ-a. Međunarodno priznanje Hrvatske dva dana prije Europske zajednice objavila je Sveta stolica, a 14. siječnja San Marino.

Prve zemlje koje su priznale Republiku Hrvatsku još u jesen 1991. godine bile su zemlje koje i same tada nisu bile međunarodno priznate – Slovenija, Litva, Ukrajina, Latvija i Estonija.

 

Do kraja siječnja 1992. godine Hrvatsku je priznalo još sedam zemalja – Finska, Rumunjska, Albanija, Bosna i Hercegovina, Brazil, Paragvaj i Bolivija. Prva azijska i islamska zemlja, ne računajući Tursku, koja je priznala Hrvatsku bio je Iran, dok je od afričkih zemalja to bio Egipat. Hrvatska je potom, 22. svibnja iste godine, primljena u Ujedinjene narode, a do tada su je priznale i Rusija, Japan, Sjedinjene Američke Države, Izrael i Kina.

Related Post

OTVOREN OBNOVLJENI DOM MALA

Autor - 01/10/2015 0
NOVA GRADIŠKA, 1. listopada 2015. – S razlogom su Malčani danas slavili. Otvoren je obnovljeni društveni dom, a gradonačelnik Željko…