OBILJEŽENA 26. OBLJETNICA USTROJA 121. BRIGADE HV-e NOVA GRADIŠKA

1883 0

Autor Franjo Samardžić, Foto bpz.hr, Radio Nova Gradiška

NOVA GRADIŠKA / STARO PETROVO SELO / ŠTIVICA , 29. rujna 2017. -Domaćin ovogodišnjeg obilježavanja obljetnice 121. brigade HV-e Nova Gradiška bila je Općina Staro Petrovo Selo. Zajedno s Odborom za obilježavanje obljetnica iz Domovinskog rata grada Nova Gradiška još se jednom prisjetilo ustroja 121. brigade i njenog herojskog ratnog puta, a posebno njenih pripadnika koji su živote utkali u slobodnu i neovisnu domovinu Hrvatsku.

Vijenci su položeni i svijeće zapaljene kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i biste prvog hrvatskog predsjednika u Novoj Gradiški i Starom Petrovom Selu gdje je velečasni Ivan Nikolić u crkvi svetog Antuna Padovanskog služio svetu misu. U mjesnom domu u Štivici održan je prigodan program u povodu 26. obljetnica ustroja 121. brigade HV-e, druženje njenih pripadnika i brojnih predstavnika udruga proisteklih iz Domovinskog rata, gostiju i uzvanika.

Uz domaćine, općinskog načelnika Nikolu Denisa, zamjenika načelnika Josipa Kolodzieja i predsjednika Općinskog vijeća Slavka Mulca, pukovnika Adama Tomičića, predsjednika Odbora za obilježavanje obljetnica iz Domovinskog rata, nazočni su bili župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić, u ime Grada Nova Gradiška koordinator za braniteljske udruge, umirovljeni natporučnik Vlatko Greiner, umirovljeni brigadni generali Mladen Mikolčević i Josip Zivrotić, ratni zapovjednik 121. brigade HV-e umirovljeni brigadir Josip Mikšić i ratni zapovjednik 99. brigade HV-e Zagreb umirovljeni pukovnik Ivica Babić.

Okupljanje u Štivici bila je još jedna prigoda da se evociraju sjećanja na obranu Nove Gradiške, ratni put 121. brigade i njenih 536 pripadnika koji su poginuli u obrani i oslobađanju okupiranih teritorija.

Zapovjedništvo 121. brigade HV-e ustrojeno je na temelju zapovjedi ministra obrane Gojka Šuška od 27. rujna 1991. godine. Za zapovjednika je postavljen brigadir Josip Mikšić. Zapovjednik brigade bio je i brigadir Željko Žgela, koji je bio i zapovjednik Pukovnije. Ustroj brigade odvijao se u vrijeme najžešćih napada neprijatelja na Novu Gradišku.

U jesen 1994. godine 121. brigada se preustrojava u 121. domobransku pukovniju.

U vojno-redarstvenoj akciji „Bljesak“ 121. pukovnija, zajedno s 3. gardijskom brigadom oslobađa Okučane. Drugi dio postrojbe izvršava dobivenu zadaću na pravcu Novog Varoša i daje velik doprinos briljantno izvedenoj akciji „Bljesak“ . Pukovnija sudjeluje u „Oluji“ i i oslobađanju Dvora na Uni, a nakon „Oluje“ i u akciji „Una“.

Predsjednik Stjepan Mesić odlikovao je za izniman doprinos u Domovinskom ratu i obrani domovine 121. brigadu HV-e Nova Gradiška visokim odličjem „Zrinski Frankopan“. Odličje je na obilježavanju 15. obljetnice ustroja brigade, brigadiru Josipu Mikšiću, uručio predsjednikov izaslanik general-bojnik Viktor Koprivnjak.

Za uspjehe u obrani i oslobađanju RH 121. brigada / domobranska pukovnija pohvaljena je od ministra obrane, načelnika GSOS, zapovjednika područja Osijek i Bjelovar. Za junačka djela dobila je i druga priznanja.

Velik broj pripadnika 121. brigade / pukovnije odlikovan je visokim odličjima od predsjednika RH. Vidljivo je da su pripadnici novogradiške oružane postrojbe dali velik doprinos u stvaranju, obrani i oslobađanju RH. Najveći doprinos dali su poginuli branitelji. U obrani i oslobađanju RH poginulo je 156, a ranjeno 536 njenih pripadnika.

Related Post