Održana osnivačka skupština Kino komune

1238 0

Željko Idžotić

NOVA GRADIŠKA 15. srpanj 2011. – Jučer poslije podne održana je osnivačka skupština Kino komune King Kong, Nova Gradiška na kojoj su sudjelovali inicijatori ove ideje i njihovi gosti. Prenijet ćemo ovdje, vrlo nadahnuti, inauguralni govor prvog izabranog predsjednika Kino komune, Zvonka

Slišurića: ”Naš grad je samo jedan u nizu gradova koji ne posjeduju kino salu. Moderne tehnologije su na vrlo učinkovit način uspjele ostvariti ideju još od pojave televizije: ‘kućno kino u svaki dom’. Upravo pojavom videa i digitalne tehnologije, interes za druženje na javnim mjestima gledajući neki film je polako jenjavao. Danas, da bi se otišlo u kino, ono mora zadovoljavati, također, vrlo visoke tehnološke standarde, pa su stara i dotrajala kina postala tek objektima naših uspomena. Jedna od aktivnosti ove udruge je upravo vraćanje navike gledanja filma. Na žalost, prostore koje bi koristili u te svrhe nemamo dovoljno, a ukoliko se posvetimo i edukativnim, te umjetničkim i povijesnim aspektima filma, suočavamo se sa nedostatkom manjeg prostora u kojem možemo obrađivati zahtjevnije teme sa zainteresiranom publikom. Ipak, takva pomalo pesimistična razmišljanja ostavljamo po strani, jer kad bi smo se na njih obazirali, ne bismo niti osnivali kino komunu.

Dakle, prikazivali bi manje poznata filmska ostvarenja, koja je teško, ili gotovo nemoguće vidjeti na televiziji, posuditi u videoteci, i unatoč internetu, djela koja se zaobilaze iz jednostavnog razloga što su to filmovi koji su poznati samo filmskom znalcu ili ljubitelju sedme umjetnosti. Posebno bi se osvrnuli filmskim ostvarenjima neameričkih kinematografija, bilo da se radilo o umjetničkim radovima ili pukoj zabavi. Time se neće zaobilaziti rad najveće filmske industrije na svijetu, Holywood-a, koja će se obrađivati po sistemu tematskih filmskih večeri, kako bi mlađu publiku upoznali s nekim klasicima, a stariju publiku podsjetili na ista. Radili bi također, projekcije domaćih autora, koje bi i osobno ugostili u našem gradu. Već imamo potvrdu za gostovanje redatelja Tomislava Žaje, režisera filma „Duh babe Ilonke“ čija će se premijera održati 19-tog srpnja, dakle za pet dana na Pulskom festivalu.

Daljnje aktivnosti bi se usmjerile na održavanje radionica o filmskom stvaralaštvu, radionicama o korištenju računalnih programa za video obradu, te animaciju u suradnji sa svim zainteresiranim društvima i pojedincima. Danas je pristup tehnologiji, njenoj cijeni i kvaliteti, napokon omogućen jeftin, i prije svega jednostavan način izražavanja koji pojedinac, ili skupina autora može uobličiti u zanimljiv uradak, a samim time probuditi svoj moguće skriveni talent. Ovakvi uraci će se pomno pratiti, a bolji radovi će se prikazati na organiziranoj projekciji i biti objavljeni na DVD-u. Time želim skrenuti pažnju na rad kino klubova naših gradski osnovnih škola, koji su na žalost devedesetih prestali sa radom, te da se djeca i mladež zainteresiraju za ovaj vid kreativnog izražavanja.

Kad smo kod tih školskih kino klubova, jednog od njih sam i ja bio član sedamdesetih, saznao sam da postoje sačuvani filmski zapisi, koji bi se, naravno u suradnji sa odgovornim osobama, digitalno prebacili i sačuvali od propadanja. Da bi znali o kakvom se značaju radi za naš sam grad je dovoljan podatak da se dobar dio te građe snimao na gradskim ulicama i da su kao takvi vrijedan dokument bliske prošlosti naše sredine. Stoga pozivam i apeliram na sve ljude koji mogu i znaju kako pomoći da svojim sudjelovanjem potpomognu da ovaj projekt zaživi.”

 

SLIKE PUBLIKE SA PRVE PROJEKCIJE

Related Post

DVD ŠTIVICA

Autor - 11/02/2013 0
U petak, 8. veljače, u Štivici je održana jubilarna, 80. izborna godišnja skupština DVD-a. Svake godine skupština u ovom selu…