Održan edukativni koncert kvinteta Simply Brass

2592 0

Autor Ivanka Herceg

NOVA GRADIŠKA – Od siječnja ove godine u Pučkom otvorenom učilištu “M. A. Relković” Nova Gradiška održavaju se aktivnosti u sklopu projekta “Vatromet kulture” kojim se nizom edukativnih, kreativnih radionica, koncertima klasične glazbe, izložbama, predstavama želi djeci približiti kultura i umjetnost kao sastavni dio obrazovanja. Projekt koji je pokrenut s ciljem kazališnog, glazbenog i likovnog opismenjavanja djece i mladih provodit će se tijekom šest mjeseci, a svaka aktivnost je prilagođena određenoj skupini djece i mladih.

Tako je 15. ožujka u sklopu projekta održan i prvi u nizu edukativnih koncerata i to puhačkog kvinteta Simply Brass, a radi se o vrhunskim hrvatskim glazbenicima.

Kvintet je nastupio u sastavu: Tomica Rukljić, truba, Rudolf Homen, truba, Hrvoje Pintarić, rog, Alan Bošnjak, trombon i Joe Kaplowitz, tuba. Koncert je sufinanciralo Ministarstvo kulture RH.

Sudionici edukativnog koncerta bili su učenici gradskih OŠ “Mato Lovrak” i Ljudevita Gaja kao i starije skupine polaznika gradskih dječjih vrtića, a s velikim zanimanjem pratili su ga i učenici glazbenog odjela OŠ Mato Lovrak, kao i članovi Gradskog puhačkog orkestra.

Uz popularne, rock, jazz skladbe Simply brass kvintet izveo je i neke poznate filmske teme, a posebno su najmlađe razveselili glazbom iz crtića. Na djeci prihvatljiv i zanimljiv način uz puno duhovitosti predstavili su i instrumente na kojima muziciraju, dakle trubu, trombon, rog i tubu. Odgovarali su glazbenici i na brojna dječja pitanja, fotografirali se s njima, izlazili i na biss jer ih djeca nisu tako lako pustila s pozornice. Uživala su djeca i mladi, ali i glazbenici , a potvrdili su nam to i u razgovoru ističući kako su oduševljeni tako zainteresiarnom publikom.

Koncert je još jedna u nizu aktivnosti u sklopu projekta “Vatromet kulture” kojim se planira u 6 mjeseci obuhvatiti oko 1200 djece i mladih.

TKO JE KVINTET SIMPLY BRASS

Djeluje sedam godina tijekom kojih je održao niz zapaženih koncerata u inozemstvu i diljem Hrvatske. Program ansambla vrlo je raznovrstan. Sastoji se od izvornih djela suvremenih skladatelja te preradbi skladbi iz razdoblja baroka, klasike i romantizma, tradicionalnih crnačkih duhovnih pjesama, jazz skladbi i popularnih melodija. Ansambl je tijekom 2010. snimio nosač zvuka sa skladbama hrvatskih skladatelja u suradnji sa izdavačkom kućom Cantus. Potiče i hrvatsko glazbeno stvaralaštvo tako što naručuje od domaćih skladatelja nova djela za brass kvintet te ih kasnije i praizvodi. Najvažniji nastup kvintet je ostvario u listopadu 2011. koncertima na Julliard School of Music u New Yorku gdje je predstavio hrvatsku glazbu pisanu za brass kvintet i uz to praizveo skladbu Balkanika poznatog američkog skladatelja Erica Ewazena, posvećenu upravo ovom ansamblu. Skladba je kasnije i objavljena u izdanju ugledne američke izdavačke kuće The Theodore Presser Company. U pripremi je i novi nosač zvuka sa skladbama Erica Ewazena na kojem će se naći i skladba Balkanika, te novo djelo Komorni koncert za trombon i kvintet koji je imao svjetsku praizvedbu u Zagrebu. Simply brass ostvario je zapaženu suradnju sa Simfonijskim puhačkim orkestrom Oružanih snaga RH na koncertima u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog te je više puta nastupao na Velikogoričkom brass festivalu gdje je postao rezidencijalni ansambl. Surađuje s Koncertnom direkcijom Zagreb u ciklusu Glazbeni prsten, a od 2011. održava i samostalni ciklus koncerata u Maloj dvorani Vatroslav Lisinski. Uz kvintet redovito nastupaju renomirani domaći i strani glazbenici kao što su Allen Vizzutti, Jan Cober, James C. Lebens, Radovan Cavallin, Šimun Matišić, Mia Elezović i dr. Simply brass održava i edukativne koncerte u osnovnim školama gdje ansambl promovira glazbu za limene puhače i potiče interes djece i mladih za limene puhačke instrumente.

Tomica Rukljić diplomirao je trubu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Đ. Selaka. Dobitnik je Rektorove nagrade za postignute rezultate tijekom studija. Solist je Zagrebačke filharmonije. Surađuje sa Simfonijskim orkestrom HRT-a, Simfonijskim puhačkim orkestrom Oružanih snaga RH te drugim orkestrima u Hrvatskoj. Dugi niz godina bio je član grupa Cubismo i Soulfingers. Sada je član ansambla 7/8.

Rudolf Homen diplomirao je trubu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Kubičeka. Podučava trubu u Glazbenom učilištu Elly Bašić u Zagrebu te je dirigent Orkestra Hrvatskog Crvenog križa u Fužinama. Surađuje s orkestrom Opere HNK u Zagrebu, orkestrom Opere HNK I. pl. Zajc u Rijeci te Simfonijskim orkestrom HRT-a.

Hrvoje Pintarić diplomirao je rog na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Mateića, a usavršavao se na Muzičkoj akademiji u Pragu kod prof. Tylšara. Nekoliko godina bio je solo hornist Simfonijskog orkestra u Dubrovniku. Trenutno je hornist orkestra Opere HNK u Zagrebu.

Alan Bošnjak diplomirao je trombon na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a usavršavao se na Hochschule für Musik u Grazu. Sudionik je nekoliko međunarodnih trombonističkih natjecanja (Porcia, Geneva i dr.). Dugi niz godina bio je član grupe Cubismo. Trombonist je orkestra Opere HNK u Zagrebu.

Joe Kaplowitz završio je studij glasovira, tube i kompozicije na Youngstown State University 1995. godine. Redovito nastupa sa poznatim imenima američke blues i jazz scene. Godine 2006. seli u Hrvatsku gdje surađuje s brojnim glazbenicima te Big Bandom HRT-a i Kvartetom LeKAP. Piše aranžmane za autorske kompozicije supruge Lele Kaplowitz.

Related Post