Održana 19. Međužupanijska stočarska izložba i nacionalna izložba pasa CAC HR

1224 0

 Autor bpz.hr

SLAVONSKI BROD 19. i 20. svibnja 2018. 19. Međužupanijska stočarska izložba privukla je i ove godine velik broj posjetitelja i preko 30 izlagača iz pet slavonskih županija. U sklopu izložbe koja se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, a koju organizira Brodsko-posavska županija u suradnji sa stručnim institucijama, Hrvatskom poljoprivrednom agencijom i Kinološkom udrugom Brod, jučer su se predstavile brojne pasmine pasa u sklopu Nacionalne izložbe pasa CAC HR, dok su danas ocjenjena najbolja grla stoke.

Cilj ove manifestacije je na jednom mjestu okupiti poljoprivredne proizvođače, uzgajivače stoke i stručnjake, te predstaviti najnovije spoznaje struke i drugih srodnih znanosti, kao i proizvodne programe domaćeg tržišta. Uvažavajući interes kako izlagača tako i posjetitelja, te šire javnosti, odlučili smo staviti naglasak izložbe upravo na stočarstvo, odnosno na  govedarstvo, i konjogojstvo.

Uz to, već par godina Brodsko-posavska županija je pokrovitelj Nacionalne izložbe pasa svih pasmina CAC HR koja se održava u sklopu manifestacije. Izložbene primjerci bit će ocijenjeni, a oni ponajbolji i nagrađeni, no kako izložba ne bi imala samo ocjenjivački karakter, posjetitelji su mogli uživati u revijalnim utakmicama u vožnji tradicionalnim drvenim kolima i dvoprezima.

Okupljene su pozdravili pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja i nekadašnji ravnatelj Srednje škole „Matija Antun Reljković” gdje se već dugi niz održava ova Izložba Vlado Prskalo kazavši:

Mi smo ovo izložbu stvarali 19 godina kako bismo dali značaj slavonskom selu, seljaku i učenicima ove škole kako bi između ostalog razvili i jednu modernu školu, nadam se da je učinjeno dosta. – Ministarstvo obrazovanja nudi Slavoniji i županijama koje su osnivači srednjih škola po 50 milijuna kuna za sve strukovne škole. Na raspolaganju je ukupno milijarda. Moramo stvoriti škole koje će se uklopiti u gospodarstvo. U Zagreb sam otišao kako bih nešto učinio i napravio kvalitetnije obrazovanje. Novaca imamo i moramo napraviti kvalitetno hrvatsko obrazovanje. Prilika je tu i županije to moraju odraditi.- kazao je danas u Slavonskom Brodu Vlado Prskalo,

Okupljene je pozdravio župan Danijel Marušić koji je u ovoj prigodi istaknuo:

 S jedne strane pokušavamo i ovakvim izložbama potaknuti poljoprivredu i zadržati poljoprivredne proizvođače koje imamo. Kroz 19 različitih mjera i 3 milijun kuna pokušavamo pomoći poljoprivrednike u određenim problemima, kao što je analiza stočne hrane ili analiza plodnosti tla, ali ići ćemo i u potporu osiguravanja poljoprivredne proizvodnje. Bez obzira koliko je teško biti poljoprivrednik moramo na neki način održati proizvodnju. Ova izložba značajna je zbog toga, ali jednako tako i zbog svog edukativnog karaktera kojeg ima.- kazao je Danijel Marušić, župan Brodsko- posavske županije.

Danas su na izložbi proglašeni šampioni u kategoriji lipicanske pasmine dok su revijalno prikazane pasmine hrvatskih posavaca i hrvatskih hladnokrvnjaka, ukupno 60 grla konja. Ocjenjivala su se i grla krva, u dvije kategorije, simentalske pasmine i pasmine Holstein. Posjetitelji su tijekom izlože imali priliku pogledati i kolekcije pasmina svinja i ovaca.

 Titulu šampiona u kategoriji lipicanske pasmine dobilo je grlo uzgajivača Mate Kaluđera.

Related Post