Održana svečana primopredaja vatrogasnih vozila

1449 0

U Državnoj vatrogasnoj školi Hrvatske vatrogasne zajednice u Zagrebu jučer je održana svečana primopredaja vatrogasnih vozila. Svečanosti su prisustvovali glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, potpredsjednik Hrvatskog Sabora i predsjednik Predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Šime Mršić te predstavnici vatrogasnih postrojbi koje su dobile vozila. 

Na svečanosti je uručeno ukupno 17 pick-up vatrogasnih vozila marke Ford. Vatrogasna vozila nabavljena su temeljem Ugovora o provedbi aktivnosti opremanja i osposobljavanja vatrogasnih zajednica za 2019. godinu zaključenog između Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske vatrogasne zajednice te Programa opremanja i osposobljavanja vatrogasnih zajednica za 2019. godinu. Hrvatska vatrogasna zajednica iz sredstava naknade za općekorisne funkcije šuma nabavila je za vatrogasne organizacije ukupno 75 kombiniranih i 58 pick-up vozila ukupne vrijednosti 27.536.763,85 kn. Dio vozila je ranije isporučen, a isporuka ostatka vozila je  planirana do srpnja. 

Glavni vatrogasni zapovjednik Tucaković je rekao da je iznimno sretan što je još jedna u nizu podjela vatrogasnih vozila održana pred sam početak požarne sezone. Istaknuo je da je hrvatsko vatrogastvo u proteklih nekoliko godina ojačano za preko 400 vozila koja su povećala spremnost vatrogasaca za interveniranje na svim vrstama intervencija. 

  • Dragi vatrogasci, budite ponosni na vozila koja danas preuzimate i nastavite s ponosom obavljati vaše zadatke – rekao je okupljenima Tucaković. 

 

Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Mršić je rekao da je ovo nastavak ulaganja u vatrogastvo kroz vatrogasnu opremu, što je najbolji način štićenja šumskih površina i temelj za društvo koje će imati spreman odgovor za požare i druge nepogode. Istaknuo je da je preko EU fondova koje je vodilo Ministarstvo poljoprivrede izgrađeno pedesetak vatrogasnih domova, a u planu su i nova ulaganja, prvenstveno u vozila za gašenje šumskih požara.

Vozila su dobili VZP Hrvatska Kostajnica, VZO Pisarovina, VZG Duga Resa, JVP Varaždin, DVIP Zadar, Šibenik, Split, Dubrovnik, DVD Jospipdol, Novi Marof, Martijanec, Koprivnički Bregi, Šandrovac, Novalja, Velika, Rešetari i Obrovac.

Related Post