Održani XXI. Rešetarački pjesnički susreti

2081 0

Autor Franjo Samardžić

REŠETARI, 16. rujna 2018. – Pjesničkom večeri održanom sinoć u Vatrogasnom domu u Rešetarima završili su XXI. Rešetarački susreti pjesnika . U prijepodnevnim satima održana je promocija zbirke mladih pjesnika, a u poslijepodne i zbirke pjesama „Umjesto mojih ruku“ u kojoj je predstavljeno 165 pjesnika iz Hrvatske i drugih zemalja diljem svijeta. Ni ove godine Rešetaračke susrete pjesnika nisu zaobišli Antun Kikaš iz Kanade, Petar Bašić iz Južnoafričke Republike i Ljerka TOth Naumova iz Makedonije, pjesnici koji su postali zaštitni znak ovih jedinstvenih i hvalevrijednih pjesničkih susreta. Zbirku pjesama, pjesme i pjesnike, predstavio je prof. Ivan Slišurić, a o značaju ovih pjesničkih susreta govorio je

Đuri Vidmarović, predsjednik Društva književnika Hrvatske.

Sudionici ovogodišnjih Rešetarački susreta pjesnika sjetili su se svojih prijatelja koji su redovito dolazili u Rešetare i sudjelovali na natječajima, a preminuli su u posljednjih godinu dana. Preminulo ih je čak osam, a u znak poštovanja, pijeteta i sjećanja na njih čitane su njihove pjesme.

-Smisao ovih susreta kao i naša želja je da se borimo i očuvamo hrvatski jezik u cijelom svijetu, što na neki način i uspijevamo. Ovdje postoji 37 zastava zemalja iz kojih se Hrvati javljaju, s kojima surađujemo, a velik broj dolazi u Rešetare na ove susrete. Objavili smo radove preko 700 autora iz cijeloga svijeta, od Novog Zelanda i Australije, do Čilea, Perua, Meksika i Argentine, SAD i Kanade, do zemalja Europe. Organizirati sve to skupa je vrlo zahtjevno i odgovorno. Međutim, sa zadovoljstvom s njima komuniciramo, razgovaramo i dogovaramo njihovo sudjelovanje na Rešetaračkim susretima pjesnika, a sve u cilju da očuvamo hrvatski jezik diljem svijeta – kazao je Ivan De Villa, predsjednik KLD „Rešetari“.

Općinski načelnik Zlatko Aga održao je tradicionalni prijem za sve sudionike ovih susreta i govorio o naporima koji se čine i napretku koji Općina Rešetari ostvaruje u oblasti komunalne i društvene infrastrukture kako bi se što više unaprijedio ukupan život stanovništva u svim naseljima u općini. Najavio je i nove projekte, među kojima i izgradnju kulturnog centra. Poseban gost ove godine mu je bio Žika Stojanovski, predsjednik skopske općine Ilinden s kojom Općina Rešetari ima, zahvaljujući upravo Ršeteraračkim susretima pjesnika i zaslugama pjesnikinje Ljerke Toth Naumove, jako dobru suradnju i prijateljske odnose. Pozdravljajući okupljene pjesnike i Ršetarčane o hvalevrijednoj suradnji i razmjeni iskustava u funkcioniranju te dvije općine govorio je i Žika Stojanovski.

Treba dodati da su i ove godine sudionici Rešetaračkih susreta pjesnika bili i mali pjesnici iz Osnovne škole iz Lupaka u Ruminjskoj s kojom OŠ „Ante Starčević“ Rešetarima ima dugogodišnju dobru suradnju.

I ove godine vrlo emotivno o Rešetaračkim susretima pjesnika govorio je Antun Kikaš.

Nazočna je i ove godine bila Diana Mašala Perković, tajnica Hrvatske matice iseljenika, koja godinama daje potporu ovim jedinstvenim pjesničkim susretima, a kojoj su se u potpori priključili Matica iseljenika, Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Hrvatsko društvo književnika. Treba istaknuti i potporu Općine Rešetarti i Brodsko-posavske županije.

Related Post