Pacijent dr. Freuda

1295 0

Na novogradiškim kazališnim daskama u srijedu 23.prosinca 2011. gostovao je zagrebački Teatar Gavran izvedbom poznate komedije-groteske Mire Gavrana „Pacijent doktora Freuda“ u režiji Roberta Raponje.

Predstava tematizira susret Adolfa Hitlera i njegove zaručnice Christine sa slavnim psihoanalitičarom Sigmundom Freudom, a briljantno su je igrali mladi studenti glume osječke Umjetničke akademije: u ulozi Adolfa Hitlera – Jakov Gavran, njegove djevojke Kristine – Katarina Baban , a Sigmunda Freuda – Peđa Gvozdić, opravdavajući nagrade koje predstava počinje primati na svoju adresu:

 

• Za odigranu ulogu Adolfa Hitlera u predstavi „Pacijent doktora Freuda“ Jakov Gavran je osvojio Nagradu žirija „Zlatna murva“ za najboljeg mladog glumca na Festivalu „Glumište pod murvom“ u Skradinu 2011.

• Za komediju „Pacijent doktora Freuda“ Miro Gavran je osvojio Nagradu žirija „Zlatna murva“ za najbolji tekst na Festivalu „Glumište pod murvom“ u Skradinu 2011.

• Predstava „Pacijent doktora Freuda“ osvojila je Nagradu publike „Srebrena murva“ na Festivalu „Glumište pod murvom“ u Skradinu 2011.

 

Novogradiška publika s oduševljenjem je prihvatila najnoviju predstavu iz radionice obiteljskog Teatra Gavran, uživajući u igri izvrsnih mladih glumaca, isto tako izvrsnoj scenografiji, kostimima i glazbi.

Donosimo dio kritike kazališne kritičarke Mire Muhoberac, objavljene u „Vijencu“ 3.studenog 2011., nakon premijere u Zagrebu, koja na najbolji mogući način oslikava i kazališni doživljaj nakon izvedbe Pacijenta dr.Freuda u Novoj Gradiški.

„ Stvarajući dinamičnu, zabavno-grotesknu predstavu, redatelj ROBERT RAPONJA pokazuje izniman, lucidan i hrabar rad s glumcima, koje poznaje i kao svoje studente, a koji su glumu diplomirali na Umjetničkoj akademiji u Osijeku prije četiri mjeseca. Dvadesettrogodišnji JAKOV GAVRAN, upravo upisan student četvrte godine glume u Osijeku, briljira u ulozi Adolfa Hitlera iskorišćujući, kao motor predstave, komedijske i groteskne silnice, vodviljski i kinematografski mehanizam. Začudnom snagom i beskrajnom, eruptivnom glumačkom energijom te stalnim glumačkim preobrazbama do ruba fikcije i fakcije Jakov Gavran u izvrsnoj ulozi stapa Hitlerove pokrete viđene u dokumentarnim filmovima, modulirajući glas koji je na radijskim postajama uništavao svijet od dječjega do prodorno zastrašujućega, i Chaplinov hod i pojavljivanje u Velikom diktatoru. Pritom zadržava brehtijanski odmak, publici se obraćajući gestualnim i mimičkim komentarima: „Ovakav čovjek ne treba biti!“ Istotrenutno Jakov Gavran ostaje i nama suvremen, mladi prijatelj koji se iz hitlerovskoga gega može pretvoriti u iskreno biće što uživa igrajući se glumom. Na hrvatskoj kazališnoj pozornici ne postoji mladi glumac takva habitusa, pojavnosti i energije i nesebične igre s partnerima. Jakov Gavran poigrava se i drugim svojim umijećima. Dosegnut će zastrašujuće istinit vrhunac predstave kad hipnotiziran podiže ukrućenu ruku na hitlerovski način, da bi, kao privatno vrstan floretist, ruku pretvorio u viteški naklon strepnje. U ulozi će iskoristiti i potencijale bavljenja lutkarstvom i likovnu sposobnost brze izrade lutke, pretvarajući se iz nacista u lutku i obratno, oživivši psihoanalizu u sceni portretiranja Freuda, iskoristivši umijeće koje je stekao u Školi primijenjene umjetnosti u Zagrebu, poigravajući se činjenicom da je Hitler pokušavao studirati umjetnost i da je bio firmopisac i slikar razglednica. Time se poigrava i scenografkinja JASMINA PACEK, napravivši ocrtanu scenu na rasklapanje koja upućuje i na razglednice i na secesiju, na psihijatrijske paravane i prohodeće kadrove (iza) ekrana Chaplinovih filmova. Prinos je Jasmine Pacek izniman i u kostimografiji; materijalima, krojem i duhovitim kostimskim detaljima (npr. Hitlerove cipele i čarape) znatno podiže vizualnu razinu TEATRA GAVRAN podsjećajući na američka mala kazališta i brodvejsku pozornicu.

Mlada Ana-Marija Percaić (u Novoj Gradiški igrala je KATARINA BABAN,studentica glume u Osijeku, op.poumar) , iznimno je zavodljivo, šarmantno i duhovito odglumila ulogu Hitlerove djevojke Christine, krećući se u rasponu od prividne naivke do dobrice, glumljene zavodnice, zlice i prave zavodnice.

PEĐA GVOZDIĆ, upravo upisan student četvrte godine glume u Osijeku, inače i glazbenik, istodobno i odabiratelj glazbe, u ulozi doktora Freuda, u komedijskom je ruhu pokazao snažnu mimičnost i autoironičnost, od bahatosti do straha i zavodništva, otkrivajući se kao pouzdan glumac na kojega se može računati. Najmanje šezdeset od sedamdeset minuta koliko traje predstava popraćeno je salvama smijeha i radosti publike i zaleđenim osmijehom prepoznavanja groteske i tragičnosti nacizma.

Fascinantna, zabavna, duhovita i groteskna komedijska predstava prava je kazališna poslastica utemeljena na izvrsnom tekstu, hrabroj režiji, skladu scene i kostima i neodoljivoj glumi. Napokon: tko je ili što je pacijent doktora Freuda? Gavran nudi barem jedan neočekivani epilog…“

(Mira Muhoberac ,Vijenac, 3.11.2011.)

 

 

Related Post

SA ŠKOLOM U KAZALIŠTE

Autor - 20/03/2012 0
NOVA GRADIŠKA, 20. ožujak 2012. – Glumački ansambl Dječjeg kazališta „Ivana Brlić Mažuranić“ iz Slavonskog Broda sa „svojom“ SNJEŽNOM KRALJICOM…

Gradska glazba svome gradu

Autor - 05/12/2011 0
Nastavljajući aktivnosti u čast Dana grada, u novogradiškom Domu kulture koncert je u petak 2. studenoga 2011. održala Gradska glazba…