PAKLENI KRUG DUŽNIČKOG ROPSTVA

1315 0

Ako ne platite obveze slijede ovrhe i dodatni troškovi, a u financijskim nedaćama čekaju vas banke i razni lihvari da vam ogule kožu

NOVA GRADIŠKA, 27. srpnja 2011. – Sudovi su zatrpani ovrhama. Vjerovnici naplaćuju potraživanja, a predmet ovrhe, ako nemate plaću i mirovinu, je sva imovina, od starih televizora vrijednih nekoliko

stotina kuna, do namještaja, zemljišta, poljoprivrednih strojeva i kuća. Ovrhama se utjeruje dug za neplaćenu TV pretplatu, vodoprivrednu naknadu, neplaćenu grobnu naknadu, neočišćeno zemljište uz poljski put, komunalnu naknadu i sve drugo što ste znali da morate platiti, a niste. Odvjetnici kao na proizvodnoj traci štampaju ovrhe, a sudovi isto tako po skraćenim postupcima šalju ovrhe. Kada su u pitanju potraživanja općina, gradova i države tada se posao utjerivanja duga uključuje Državno odvjetništvo.

 

Ako oreš državnu zemlju moraš i platiti

 

Iza svih ovrha, koje smo nabrojali i koje nismo kriju se različite sudbine i zablude, a zajedničko im je – mora se platiti ili snositi posljedice. Velikih problema ovrhama imaju i poljoprivrednici. Evo jednog primjera. Svi oni koji su u zakup uzeli državno poljoprivredno zemljište, a nisu platili zakupninu morati će platiti ne samo dug već, što je uobičajeno, zateznu kamatu i parnički trošak.

Županijsko državno odvjetništvo je u ime RH, odnosno Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja tužilo tvrtku Sada d.o.o. iz Davora, a Trgovački sud u Slavonskom Brodu presudio da mora izmiriti dug od 10 tisuća kuna za zakupninu državnog poljoprivrednog zemljišta, uvećan za zateznu kamatu po godišnjoj stopi od 17 posto i namiriti parnični trošak od 2.750 kuna. Sada zakupninu ne namiruje pet godina.

Ivica Marjanović, pročelnik u općini Davor, kaže da ima još nekoliko dužnika, kojima su upućene opomene, nekoliko je platilo zakupninu, a s nekima je obavljena nagodba. Slično je i u drugim općinama pa tako i u Općini Staro Petrovo Selo za koju također Državno odvjetništvo utjeruje dug. Općinski načelnik Željko Kočijašević ukazuje i na apsurdnu situaciju vezanu za cijenu zakupa i konačnu cijenu zakupnine. Zakupnina po hektaru iznosila je desetak godina 250 kuna, a primjenom novog pravilnika Ministarstva poljoprivrede narasla je i do 700 kuna. Tu su cijenu nadmetanjem udvostručili poljoprivrednici pa je zakup po hektaru godišnje dosegao 1.400 kuna. Zakupci su potpisali bjanko mjenice koja su ovjerena kod javnog bilježnika i Općina ih može u slučaju ne plaćanja zakupnine pustiti na naplatu. S obzirom na okolnosti u kojima poljoprivrednici obrađuju zemlju i proizvode sigurno se pitaju kako dohodovno poslovati, podmiriti troškove proizvodnje i platiti visoku zakupninu.

 

Lihvari vrebaju vašu nedaću

 

Problem za ljude danas jeste dug, a još veći što nemaju novca da ga izmire, pa ulaze, kako je netko rekao, u dužnički krug pakla iz kojeg se teško izlazi. Naveli smo primjer poljoprivrednog zemljišta. Različitih dugova, ovrha i za to vezanih ljudskih sudbina je mnogo. Treba bježati od kamatara i traženja izlaska iz problema s pomoć ponuda na banderama. Kada krene ovrha na općinskim sudovima na dražbi je imovina koju imate. Ne treba se zanositi da će biti prodana po realnoj cijeni jer će vas na dražbi dočekati ljudi koje ne zanimaju vaši problemi već traže priliku da za male novce kupe vrijednu imovinu. Desiti će se tako da će zapušteno zemljište na Slavči, koje je nekada bio vinograd, biti prodano za nekoliko tisuća kuna. S kamatarima je poznata priča. Nova posudba novca, kamata na kamatu i ode kuća.

Related Post

JUČER, DANAS, SUTRA

Autor - 04/04/2011 0
Politički sam nepismen i sretan sam zbog toga, vjerujem u čovjeka i Boga, politika mi je mrska jer nikad nije…

VETERAN VLATKO GRAINER PITA?

Autor - 16/09/2014 0
OTVORENO PISMO PREDSJEDNIKA HRVATSKIH LABURISTA BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE GRADONAČELNIKU I ORGANIZATORIMA DRŽAVNOG SPORTSKOG NATJECANJA DRAGOVOLJACA I VETERANA DOMOVINSKOG RATA