PODUZETNIČKI IMPULS

1957 0

OKUČANI, 25. veljače 2014. – Sve pohvale Općini Okučani za drugi u nizu sastanka s poduzetnicima u svrhu predstavljanja mjera za razvoj poduzetništva i obrtništva.

Nakon prvog informativnog sastanka o Strukturnim fondovima Europske unije koji je održan u siječnju a za koji nazočni poduzetnici s područja Okučana i okolnih općina nisu pokazali interes, jučer su imali samo riječi hvale za predstavljanje mjera iz Poduzetničkog impulsa 2014. godine koje su predstavili direktor županijske razvojne agencije CTR-a Dragan Jelić te predstavnice LAG-e Zapadna Slavonija Marijana Vidić Poleto i Aleksandra Berić. Ministarstvo poduzetništva i obrta, jednom godišnje, objavi natječaj putem kojeg daje bespovratna sredstva u određenom postotku poduzetnicima i obrtnicima za razvoj njihova poslovanja, a sinoć su predstavljene najzanimljivije Mjere– Razvoj mikropoduzetništva i obrta te Malo i srednje poduzetništvo i obrt.

 

Za mjeru Razvoj mikropoduzetništva i obrta koje vrijede za tvrtke i obrte od 1 do 9 zaposlenih prihvatljive su sve djelatnosti osim poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, trgovine na veliko i malo, popravka motornih vozila i motocikla i djelatnosti pripreme i usluživanja pića . U toj mjeri mogu se dobiti bespovratna sredstva od 10.000 do 300 000 kn.Za Malo i srednje poduzetništvo i obrte od 10 do 250 zaposlenih prihvatljive djelatnosti su samo prerađivačka industrija, opskrba vodom, uklanjanje otpadnih voda, gospodarenje otpadom i sanacija okoliša, a u njoj se može povući do milijun i četiristo tisuća kuna. Iznosi bespovratnih sredstava variraju ovisno o mjeri u koju pripada poduzeće ili obrt. Mjere ne pokrivaju cijeli iznos npr. stroja koji se nabavlja, već samo 50% – 75% njegove vrijednosti. Marijana Vidić Poleto – voditeljica LAG-a Zapadna Slavonija predstavila je LAG te je nazočne upoznala i o natječajima koji slijede – riječ je o mjerama ruralnog razvoja odnosno mjeri Lider.

Novost je da se prijave za Poduzetnički impuls primaju tek od 31. ožujka te ima dovoljno vremena za pripremu projekata , ali kako direktor razvojne agencije kaže najbolje je pripremljenu dokumentaciju poslati već na početku u tih prvih nekoliko dana kako bi se povećale šanse za dobivanje bespovratnih sredstava. Dokumentacija nije zahtjevna kao kod Fondova Europske unije. Jasno dokumentaciji je potrebno priložiti potvrdu porezne uprave da poduzetnik nema duga , potvrdu o vlasništvu , nekretnine ili zemljišta 1/1 ili potvrda o zakupu. Ove je godine u Poduzetničkom inkubatoru na raspolaganju milijardu i 200 milijuna kuna, međutim Jelić naglašava da je u toj masi novca za poduzetnike namijenjeno između 200 i 300 milijuna kuna. Na sastanku su uz desetak poznatijih poduzetnika s područja Okučana i okolice bili i načelnik Aca Vidaković, njegov zamjenik dr. Mario Bokulić, predsjednik općinskog vijeća Ivica Pivac i njegova zamjenica Dijana Kašljević te tajnik vijeća Milorad Oršulić Mican, koji su poduzetnicima željeli prenijeti poruku da Općina stoji uz njih i njihove projekte, jer su oni generator razvoja gospodarstva te će u tu svrhu kako je rekao načelnik u skladu s mogućnostima pokriti troškove izrade projektne dokumentacije i uz LAG i CTR biti tehnička podrška. .

 

Poduzetnici su se pojedinačno izjasnili da će se prijaviti na mjere, međutim kako je ipak riječ o poslovnim tajnama – na kraju sastanka je zaključeno da će predstavnici CTR-a i LAG-a te Općine za desetak dana organizirati novi sastanak i sa svakim poduzetnikom pojedinačno razmotriti projekte i dokumentaciju kako bi do 31. ožujka bili spremni za podnošenje prijava na spomenute mjere Poduzetničkog impulsa.

 

Dodajmo ovome da se svi oni poduzetnici koji nisu bili na sastanku mogu javiti u CTR , LAG Zapadna Slavonija ili u Općinu Okučani i dobiti detaljne informacije o načinu prijave i potrebnoj dokumentaciji.

 

Autor Mato Višić

Fotografije Milorad Oršulić Mican

Related Post

Dani kruha u Okučanima

Autor - 22/10/2011 0
OKUČANI 22. listopada 2011. – Organizacija žena „ Hrvatsko srce“ OO HSS-a Okučani nositelj je tradicionalne manifestacije DANI KRUHA, koja j uspješno…