POŽEŠKA BISKUPIJA

683 0

POŽEGA, 15. Prosinac 2014. – U organizaciji Udruge narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ iz Zagreba pod vodstvom dr. Ivana Vukoje i u organizaciji Požeške biskupije u novouređenim prostorima Dvorane sv. Terezije Avilske u Požegi

održan je 13. prosinca Međunarodni simpozij o palijativnoj skrbi i medicini. Otvorio ga je požeški biskup Antun Škvorčević koji je u svom govoru zahvalio Udruzi što svake godine organizira simpozije u Štamparovu rodnom kraju te potiče promišljanja o važnim zdravstvenim temama. Napose je zahvalio za ovogodišnji simpozij koji ima u središtu čovjeka u njegovim najtežim životnim okolnostima. Na temelju iskustva susreta s bolesnicima na odjelu palijativne skrbi u Bolnici sv. Rafael na Strmcu kao i sa svojom majkom koja je preminula na današnji dan prije devet godina, biskup je spomenuo kako je većina od njih željela otići svojim kućama, unatoč stručnom osoblju i tehničkim pomagalima u bolnici i ustanovi palijativne skrbi.

 

Istaknuo je da suvremeno društvo stvara posebne ustanove za ljude koji nisu proizvodno sposobni, za djecu organizira vrtiće a za starije posebne Domove te tako s jedne strane iskazuje brigu za najslabije svoje članove ali s druge strane ih odvaja od njihovih najbližih, čija je prisutnost od posebnog značenja u njihovom životnom stanju.

Biskup je naglasio kako ništa ne može nadomjestiti suosjećajnu ljubav i njezinu ljekovitu snagu u palijativnoj skrbi. Ukazao je na nepodnošljivost fizičke blizine onih koji se ne vole, što u braku dovodi do rastave, istaknuvši da u tom smislu skrb onih koji pružaju bolesniku i umirućem sve medicinske usluge bez ljubavi nema cjelovite učinkovitosti. Podsjetio je na riječi sv. Pavla u Poslanici Korinćanima da „ljubav nikada ne prestaje“, i ukazao na njezino značenje prema određenoj osobi u bolesti, smrti i nakon smrti. Sa željom da simpozij cjelovito pristupi pitanju palijativne skrbi, proglasio ga je otvorenim.

 

Slijedilo je tridesetak stručnih izlaganja među kojima je Josip Krpeljević govorio o ulozi duhovnika u timu palijativne skrbi. Prethodnog dana, 13. prosinca u prostorima Zavoda za znanstveni i umjetnički rad u Požegi u okviru simpozija održano je predstavljanje stručnih knjiga.

Related Post