POLICIJA SAVJETUJE

765 0

SLAVONSKI BROD – Na području Policijske uprave brodsko-posavske u šest mjeseci, evidentirano je 266 kaznenih djela teške krađe, što je za 0,7 % manje u odnosu na šest mjeseci prošle godine kada je evidentirano

268 kaznenih djela teške krađe. Kaznena djela krađe su u smanjenju za 7,4 % za šest mjeseci ove godine (evidentirano 176 krađa), dok je za šest mjeseci prošle godine evidentirano 190 kaznenih djela krađe. Prije odlaska na godišnji odmor, važno je zaštititi svoju imovinu te vrata i prozore na obiteljskim kućama i stanovima dodatno osigurati zaštitnim mehanizmima. Najjednostavnija, najjeftinija i najbolja zaštita od provale su dobrosusjedski odnosi te ujedno i bitan preduvjet za sigurnost doma, stoga treba njegovati dobar odnos i komunikaciju sa susjedima.

 

Savjeti građanima – spriječite provalu i krađu!

 

Upoznajte svoje susjede, razmijenite s njima telefonske brojeve i održavajte razumnu toleranciju. Ključ od stana ne ostavljajte ispod otirača, tegli za cvijeće i sličnim mjestima. Neka osoba od povjerenja obilazi stan, povremeno pali svjetlo i prazni vaš poštanski sandučić. Novac i dragocjenosti ne ostavljate u stanu, već ih pohranite na sigurno mjesto (trezori ili na čuvanje kod osoba od povjerenja). Zapišite serijske brojeve tehničkih predmeta (računala, bicikla…). Na društvenim mrežama ne objavljujte kad odlazite na putovanje. Ugradite protuprovalna vrata. Nadogradite tehničku zaštitu na vratima i prozorima, kojima se poboljšava njihova otpornost (okvir i krilo vrata, bravu, cilindrični uložak, prihvatnu ručicu i dopunske brave). Osigurajte se mehaničkom zaštitom (alarm, videonadzor ili dojavljivači pokreta). Osigurajte i sporedna ulazna ili stražnja vrata. Otežajte pristup u dvorište odgovarajućom ogradom. Ako su vrata u kombinaciji sa staklom, ključ ne ostavljajte u bravi jer provalnik razbijanjem stakla može doći do ključa i jednostavno otključati vrata. Ne zaboravite uključiti alarmni sustav ako ga posjedujete. Ne očekujte da će samo vaš susjed čuvati vašu nekretninu. I vi to učinite za njega.

 

Ako ste doma, prije otvaranja vrata pogledajte kroz ”špijunku”. Rolete spuštajte samo tijekom noći. Zaključavajte vrata odlazite li i na kratko vrijeme iz stana ili kuće. Uočavajte nepoznate i sumnjive osobe. Jednostavnim pitanjem: ”Oprostite, trebate li kakvu pomoć?” započnite s njima razgovor. Na taj način ih možete otjerati.


Zaštite od krađa na putovanjima i kupalištima – savjeti

 

Policija savjetuje građanima da prilikom odlaska na godišnji odmor, sa sobom ne nose veće količine novca, skupocjeni nakit i druge vrijedne predmete. Takve stvari ostavljene u automobilu tijekom odmora na odmorištu, na kupalištima ili sličnim mjestima, vrlo lako postaju plijen kradljivcima, stoga svoje stvari ne ostavljajte bez nadzora.

Ponesite samo onoliko novca koliko vam je potrebno za sitne troškove (plaćanje soka, kave, sladoleda i slično). Dokumente i novac ne držite zajedno. Ukoliko nosite sa sobom bankovnu karticu, zapisan PIN broj i karticu držite odvojeno. Dragocjenosti (tehnička roba, zlatnina i slično) ostavljate pohranjene u sefu sobe, hotela i slično.

Pri odlasku iz apartmana, sobe hotela, kampera i dr., provjerite jeste li zatvorili sve prozore i vrata. Ne nosite na plažu vrijedne i, vjerojatno u tom trenutku, nepotrebne stvari.

 

Ukoliko na kupalište dolazite osobnim vozilom zatvorite sve prozore i zaključajte vrata vozila, a u vozilu na vidljivom mjestu ne ostavljajte vrijedne predmete. Svoje stvari na plaži držite pod osobnim nadzorom ili pod nadzorom prijatelja ili poznate osobe. Pripazite na nametljive osobe koje vam ponude pomoć – nisu svi dobronamjerni. Zapišite serijske brojeve vrednijih predmeta radi lakše kasnije identifikacije. Ne pokazujte pred drugima bez potrebe novac i druge vrijednosti. Ne provjeravajte učestalo na plaži da li ste ponijeli vrijedne predmete i novac, jer time skrećete pozornost na sebe zlonamjernim osobama. Obratite pozornost da uklonite na skrovito mjesto ključeve apartmana, soba i sl., kao i vozila koji sadrže nazive i brojeve apartmana i soba, registracijsku oznaku vozila.

 

Ako ste pokradeni, pretražite bližu okolicu, možda pronađete svoj novčanik ili drugi ukradeni predmet, spremite ga u vrećicu i predajte policiji (možda otkriju korisne tragove), a o događaju žurno obavijestite policiju na broj 192.

Related Post

DANA GRADA SLAVONSKOG BRODA

Autor - 15/05/2015 0
SLAVONSKI BROD, 15. svibanj 2015. – Danas je u svečanostima obilježavanja blagdana Svetog Ivana Nepomuka, zaštitnika Grada Slavonskog Broda, kao…