Policija upozorava građane na računalne prijevare

583 0

Foto Policija brodsko-posavska, Ilustracija   

SLAVONSKI BROD,  25.  kolovoza 2021. – Jučer je u Policijskoj postaji Slavonski Brod prijavljeno kazneno djelo računalne prijevare. Policijski službenici su utvrdili da je, dana 18. kolovoza, 41-godišnjak u namjeri on-line kupovine, putem društvene mreže preko linka, koji je dobio od nepoznate osobe, unio podatke svoje bankovne kartice. Dakle, nepoznata osoba je oštećenog dovela u zabludu, domogavši se njegovih podataka, koje je iskoristila i izvršila on-line plaćanje u iznosu od više tisuća kuna. Policijski službenici nastavljaju daljnji rad i kriminalističko istraživanje u cilju pronalaska počinitelja kaznenog djela. 

Na području Policijske uprave brodsko-posavske, i prethodno su evidentirane razne računalne prijevare. Podsjetimo na kazneno djelo računalne prijevare iz veljače, u kojem je evidentiran slučaj Virtualnog vojnika, kojom prilikom je 73-godišnjakinja putem društvene mreže dovedena u zabludu o zajedničkom suživotu, te je neznancu on-line uplatila nekoliko desetaka tisuća kuna. Drugačiji slučaj je zabilježen u siječnju 2021. godine, kada je 44-godišnjakinja pomagala jednom građaninu u kućnim poslovima, domogla se njegove bankovne kartice, koju je iskoristila i podizala novac, obavljala kupovinu i sl., oštetivši ga za veći novčani iznos.  

Kako ne bi postali žrtvom sličnih kaznenih djela, policija upozorava građane da budu oprezni i dobro razmisle, te ne dijele svoje osobne podatke i ne uplaćuju novčane iznose nepoznatim osobama. Također pozivamo građane da svaki sumnjivi način komunikacije prijave policiji. 

Proučite informacije o sedam najčešće korištenih financijskih on-line prijevara i kako ih izbjeći:

  • CEO prijevara / direktorska prijevara: varalice se pretvaraju da su vaši šefovi ili nadređeni u organizaciji i prijevarom vas navode da uplatite novčani iznos na lažni račun ili da neovlašteno doznačite novce s poslovnog računa.
  • Prijevara s računima: varalice se pretvaraju da su vaši klijenti/dobavljači i navode vas da platite buduće račune na drugi bankovni račun. 
  • Krađe identiteta 
  • Krivotvorene mrežne stranice banakakoristi se lažna e-pošta banke s poveznicom na krivotvorenu mrežnu stranicu. Jednom kada kliknete na poveznicu, koriste se razne metode prikupljanja vaših financijskih i osobnih informacija. Stranica izgleda kao i prava mrežna stranica uz nekoliko malih razlika.
  • Romantične prijevare: varalice se pretvaraju da su zainteresirane za romantičnu vezu. One se obično događaju na mrežnim stranicama za upoznavanje, a varalice često koriste društvene medije ili e-poštu za uspostavljanje kontakta.
  • Krađa osobnih podataka: vaše osobne informacije prikupljaju se kroz kanale društvenih medija.
  • Investicijske prijevare i prijevare u online kupovini: navede vas da mislite da ste na tragu pametnog ulaganja … ili vam daju izvrsnu lažnu online ponudu.

Pročitajte više o tome kako ostati zaštićen, na mrežnoj stranici posvećenoj kibernetičkom kriminalu #CyberScams.


Pogledajte kako zaštititi vlastite osobne, financijske i poslovne podatke na MUP TV   YouTube kanalu.

 

Related Post