POZIVNICA ZA KAZALIŠNU PREDSTAVU

894 0

Teatar Rugantino u novoj kazališnoj sezoni novogradiškoj publici predstaviti će se s jednom od svojih hit predstava “ Prva žena-druga žena” koja je namijenjena svim ljubiteljima KAZALIŠNE UMJETNOSTI.

 

Komedija Vladimira Stojsavljevića “Prva žena, druga žena” može se opisati kao klasična komedija karaktera koja počinje i skončava anegdotalno. U bizarnoj situaciji gledamo dvije žene koje su prvo označene kao katolkinja i skojevka, da bismo ubrzo shvatili kako su svjetonazori “zamijenjeni” Matilda, kojoj je Vesna došla s molbom da joj omogući crkveni sprovod zajedničkog muža ateista, tijekom razvoja situacije pokazuje sve više smisla za konkretno. Upravo ono što mami smijeh je potpun izostanak bilo kakve fluidnosti i religijskog osjećaja u odnosu na svaku životnu temu. Matilda, koja uvježbava tango na početku teksta, doslovno je tako strastvena i čvrsto na zemlji. Vesna, mlađa i duboko marksističkog uvjerenja, na sve teme reagira posve lirski i fluidno. Sve počinje tako što u stan prve žene, Matilde, katolkinje, koja pleše tango, upada druga žena, Vesna, skojevka, i kaže joj da je netom umro njihov muž Milan: “oficir JNA, komunjara, kurviš i alkoholičar”. Traži od Matilde svećenika za pogreb, prepričavaju svoj život s mužem i na kraju zaključuju da je bio gad i odluče da ga neće pokopati na Mirogoju nego će ga u urni šest mjeseci držati jedna, a šest druga, a za novac koji je Milan ostavio za pogreb otići će na more na kojem skojevka nikada nije bila.

Marija Kohn stvarna je legenda hrvatskog glumišta. Od ostvarenja nezaboravnog lika Rože u predstavi i na filmu “Svoga tela gospodar”, pa sve do danas, svaka je njezina nova uloga postajala dio pamćenja gledatelja kao i stručnjaka. Ona nije legenda radi uloga, nego su pojedine uloge, zahvaljujući njezinoj kreaciji, postale društvenim mitom. Na stotine uloga postale su dio društvenog života i dio kulturne povijesti Hrvatske. Njezine prve velike uloge donosile su joj niz društvenih i profesionalnih priznanja. “Puno je pak života koji su u jednostavnu priču, prepunu bitnih pitanja i s malo jednostavnih odgovora, udahnule dvije žustre, posve različite, glumice koje su se susrele u britkoj , nijansiranoj, duhovitoj, tužnoj situaciji. To je Marija Kohn koja je na svakoj sceni doma, ali i Asja Jovanović… Vladimir Stojsavljevioć zacijelo je pišući svoju komediju imao na umu te dvije glumice. Kao redatelj bio im je istinski trećim partnerom. Toliko sućuti i razumijevanja za glumicu, za ženu, rijetko susrećemo u životu, a kamoli na pozornici. Autor je, uz diskretnu pomoć koreografkinje Snježane Abramović, darovao predstavu koja puni dvorane.

 

Ulaznice možete kupiti na blagajni Učilišta Relković u Relkovićevoj ulici 4, radnim danom od 7,00 do 15,00 sati ili prije početka predstave, možete ih naručiti i putem telefona 331-011 i 361-611 te putem e-maila: poumar@sb.t-com.hr

 

Medijski pokrovitelji: novogradiški internet portali i Cvjećarnica Mimoza Nova Gradiška

Related Post