PREMIJER IGNORIRAO ŽUPANA DANIJELA MARUŠIĆA

1770 0

Dana 21. kolovoza 2012. godine, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina posjetili su neka od slavonskih sušom pogođenih mjesta. U sklopu svog posjeta, predsjednik Vlade RH

i ministar poljoprivrede posjetili su i voćnjake “Impuls Commercea” u Trnjanima u Općini Garčin, u Brodsko-posavskoj županiji. Zbog nepozivanja, na susretu s premijerom i ministrom poljoprivrede, nije nazočio župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić, o čemu se poslije očitovao i predsjedniku Vlade Republike Hrvatske, a tekst reagiranja prenosimo u cijelosti:

 

“Poštovani gospodine predsjedniče Vlade RH,

Pozdravljajući odluku predsjednika Vlade RH i ministra poljoprivrede da osobno posjete sušom pogođena područja Slavonije i tako se upoznaju s aktualnim činjeničnim stanjem, ujedno izražavam žaljenje što kao župan Brodsko-posavske županije nisam obaviješten niti uvršten u program posjete, imajući u vidu da se jedna od lokacija, Općina Garčin, nalazi u našoj županiji.

 

Odlukom župana od 13. kolovoza 2012. godine proglašeno je stanje elementarne nepogode na poljoprivrednim usjevima proljetne sjetve, krmnim kulturama i povrću, te višegodišnjim nasadima izazvane sušom na cijelom području Brodsko-posavske županije, stoga držim da sam kao čelnik ove županije i osoba koja uviđa i aktivno sudjeluje u rješavanju problema koji je pogađaju, trebao biti službeno obaviješten o Vašem posjetu, a ne o tome saznati naknadno iz medija.

 

Problem suše i ostalih elementarnih nepogoda veliki su problem za našu pretežno poljoprivredno orijentiranu županiju, zbog čega velike napore ulažemo u njihovu prevenciju, ali i sanaciju nastalih šteta. Kako sam informiran putem medija i internetske stranice Vlade RH, glavni povod Vašeg posjeta programom predviđenih lokacija bila je ovogodišnja suša, pa je moje žaljenje time veće što se s Vama nisam imao prigode i osobno susresti, jer bih o ovoj problematici imao štošta za reći.

 

Kao župan, ali i osobno poštujem i cijenim svakog demokratski izabranog premijera neovisno o stranačkoj pripadnosti i često naglašavam da u konstruktivnom političkom dijalogu treba pokušati iznalaziti najbolja rješenja za opći interes i ne opterećivati se usko stranačkim bojama. Suša koja je pogodila Slavoniju i slavonskog, radišnog i strpljivog seljaka i njihove obitelji, složit ćemo se, nije problem ove ili one stranačke opcije, već je naš zajednički problem kojeg želimo ublažiti na najbezbolniji način.

 

Imajući u vidu sve gore narečeno, još jednom naglašavam da sam iznenađen i razočaran ovakvom namjernom ili ne namjernom vrstom komunikacije, ali sam siguran da ona neće biti prepreka našoj daljnjoj suradnji.

 

S osobitim poštovanjem,

 

ŽUPAN BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE

Danijel Marušić, dr.vet.med.

 

foto naslovnica : sbplus

Related Post