PROJEKT LJETNA POZORNICA – OD RAZJEDINJENIH UDRUGA GRAD PREUZEO REALIZACIJU PROJEKTA

1121 0

300.000 tisuća dolara posvađalo udruge

NOVA GRADIŠKA, 8. srpnja 2010. – Najavljena obnova „Ljetne pozornice“, ustvari cijelog kompleksa „starog zatvora“, pobudio je velik interes novogradiških udruga, i mladih Novogradiščana, uopće. Probuđena je nada da će mladi Nove Gradiške napokon dobiti mjesto gdje će

se moći ukupljati, kreativno djelovati i zabavljati. Nažalost, izostalo je zajedništvo udruga, koje su trebale biti nositelj projekta u okviru kojeg se taj objekt u središtu grada, čije je danas ruglo, trebao obnoviti. Na sjednici Gradskog vijeća vijećnicu Dinku Matijević zanimalo je što je s najavljenim projektom obnove i kakva mu je sudbina.

 

Razjedinjene udruge

– Početkom godine pokrenuta je vrijedna inicijativa obnove Ljetne pozornice i ujedinjavanja svih udruga. U početku su u ovoj projekt bile uključene sve udruge. Međutim, kada je došlo do onivanja Foruma za društveni razvoj i kulturu ujedinile su se samo tri. Nakon nekon vremena NGbuntovnici istupaju iz foruma i zajednica se raspada. Budući je prostor dodijeljen NGbuntovnicima na korištenje, ostale udruge iskazuju svoje nezadovoljstvo i žaljenje što je projekt zaustavljen. Budući da se po tome pitanju više ništa ne događa molim gradonačelnika da poduzme mjere, rješi problem i ovako vrijedan projekt izvede na pravi put – kazala je Dinka Matijević.

Projekt ide dalje

 Inicijativa koja je došla od udruga da se okupe, da obnove Ljetnu pozornicu i ona bude okupljalište mladih sa svim mogućim sadržajima dobila je svesrdnu podršku Grada. U razgovoru s američkim amabsadorom doznao sam da traže da se kandidira jedan projekt za mlade. Prenio sam to udrugama i zatražio da hitno naprave program i projekt uređenja Ljetne pozornice da ga možemo kandidirati prema američkoj ambasadi. Oni su (udruge) shvatili da grad ima na raspolaganju sredstva od nekih 300.000 dolara. Izgleda da je ta informacija unijela među njih nesporazum jer su sve udruge počele smatrati da bi mogle koristiti relativno velika sredstva. Nažalost, zbog njihovog međusobnog odnosa nema kvalitetne realizacije jednog projekta. Poslije obavljenih sastanaka prošlog tjedna sa gotovo svim udrugama gradska uprava ide u prvacu da se za Ljetnu pozornicu formira tvrtka u vlasništvu Grada koja će okupiti sve mlade i udruge, što zapravo znači da će realizaciju cijelog projekta držati pod kontrlolom – odgovorio je gradonačlenik Josip Vuković. Podsjetimo starije Novogradiščane, danas očeve i majke, možda bake i djedove današnjih generacija mladih Novogradiščana kako je sedamdesetih godina prošlog stopljeća „stari zatvor“ bio kultno mjesto mladih Novogradiščana u kome su se okupljali, družili, zabavljali i kreativno djelovali.  

Kultno mjesto mladih sedamdesetih godina

 Tada, u okviru Centra za društvene djelatnosti omladine, osim što su na ljetnoj pozornici nastupali brojni pop i rock sastavi i održavale se disco večeri, „stari zatvor“ je bio utpčište za brojne kreativce. Od Foto sekcije, kasnije u sastavu Omladinskog kluba tehnike do Općinske konferencije narodne tehnike, Kluba pjesnika i Kluba studenata Nove Gradiške. Iz tog je prostora potekla inicijativa za osnivanje Stolnoteniskog kluba, spašavao se rukometni klub „Slavonka“, koji je tih godina gotovo prestao djelovati i inicirano osnivanje Kluba mladih istraživača. Radio je atelje s trojicom mladića nadarenih za likovnu umjetnost. Sva su trojica postali akademski slikari. Iz redova Omladinskog kluba tehnike izrasli su danas poznati stručnjaci u raznim oblastima, a iz kluba pjesnika danas neki poznati novogradiški pjesnici.  

Related Post

ZA ZDRAV ŽIVOT

Autor - 15/04/2012 0
U subotu 21. travnja Novogradiščani imaju priliku pridružiti se stanovnicima drugih gradova u Hrvatskoj u akciji Zelena čistka – jedan…