PROPĆENJE HRVATSKE ZAJEDNICE ŽUPANIJA

1592 0

ZAGREB – Obzirom na prostorne uvjete, položaj bolnice i simbolički značaj Knina i Vukovara u Domovinskom ratu ideja o pokretanju veteranskih bolnica ima svoju logiku i opravdanje

 

Na 34. sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija održane 28. siječnja u Zagrebu okupljeni su podržali inicijativu Šibensko-kninske županije kojom bi Opća bolnica „Hrvatski ponos” Knin bila proglašena veteranskom bolnicom, kao i inicijativu Vukovarsko-srijemske županije da i Vukovar dobije takvu bolnicu.

Opća bolnica Knin je po odredbama Zakona o sanaciji javnih zdravstvenih ustanova i Odluke Skupštine Šibensko-kninske županije u postupku Sanacije kojeg provede Vlada RH i Ministarstvo zdravlja. U međuvremenu Ministarstvo zdravlja je u dva navrata donosilo „Nacionalni plan razvoja kliničkih bolničkih centara, kliničkih bolnica, klinika i općih bolnica u Republici Hrvatskoj”, takozvani Master plan bolnica u travnju i rujnu 2014. godine. Oba puta županije nisu bile uključene u izradu plana, premda se navedenim dokumentom bitno utječe na organizaciju bolničkog sustava u RH.


Ugovoreni kapacitet Bolnice u Kninu je četiri temeljna odjela: interna medicina, pedijatrija, kirurgija te ginekologija i opstetricija sa ukupno 60 postelja, odgovarajuća polikliničko-konzilijarna zdravstvena zaštita i odjel za produljeno, dugotrajno i kronično liječenje i palijativnu skrb sa ukupno 116 kreveta. Obzirom na prostorne uvjete, položaj bolnice i simbolički značaj Knina uz Vukovar u Domovinskom ratu ideja o pokretanju veteranskih bolnica ima svoju logiku i opravdanje.

Stav Hrvatske zajednice županija je da su Knin i Vukovar simboli Domovinskog rata (ne omalovažavajući time ostala mjesta pogođena Domovinskim ratom) i da bolnice u tim gradovima zaslužuju da budu veteranske bolnice. Imaju dovoljno liječnika i ostalog bolničkog osoblja, ali i srca i volje da to postanu. Svaka odluka osim te da bolnice postanu veteranske je uvreda za hrvatske branitelje, ali i za hrvatske županije – naglasio je Tomislav Tolušić.

Nedavno je otvorena veteranska bolnica u sklopu Opće bolnice Zabok, ali obzirom na potrebu osnivanja takvih bolnica idealno bi bilo da slijedeće veteranske bolnice budu u Kninu i Vukovaru.

Nakon sjednice Izvršnog odbora izaslanstvo Hrvatske zajednice županija na čelu s predsjednikom Tomislavom Tolušićem posjetili su branitelje koji prosvjeduju u Savskoj ulici u Zagrebu. Župani su još jednom dali podršku braniteljima i invalidima Domovinskog rata. (www.hrvzz.hr)

 

Related Post