PROSLAVA – 80 godina DVD-a Dragalić (FOTO)

880 0

DRAGALIĆ, 26. lipnja 2011. – Danas se u Dragaliću dostojanstveno obilježila 80. obljetnica DVD-a Dragalić. Okupilo se dvadesetak dobrovoljnih vatrogasnih društava, vatrogasni čelnici i vatrogasni veterani koji su zaslužni za dugu tradiciju vatrogastva u Dragaliću. Velika vatrogasna svečanost je počela budnicom, polaganjem vijenaca na mjesnom groblju i

postrojavanjem vatrogasnih postrojbi, a prije početka svečane sjednice zapovjednik DVD Dragalić Igor Šupica predao je prijavak općinskom načelniku Zvonimiru Karliku. Nazočne je pozdravio predsjednik Dražen Zukanović.

Izrečene su brojne pohvale za dugogodišnji ustrajan i uspješan rad. Teodor Fricki, počasni predsjednik Vatrogasne zajednice Hrvatske, prisjetio se ratnih godine i 60. obljetnice obilježene u Novoj Gradiški, a općinski načelnik Zvonimir Karlik zahvalio se dobrovoljnim vatrogasnim društvima i vatrogascima koji su nakon oslobođenja Dragalića priskočili u pomoć i doprinijeli da se Dragalićani mogu vratiti na svoja spaljena i porušena ognjišta. Sadašnji rad s mladeži pohvalili su predsjednik Općinskog vijeća Zlatko Bunjevac i Milan Šuter, predsjednik Vatrogasne zajednice Brodsko-posavske županije, koji je kazao da su oni jamstvo budućeg uspješnog rada.

– Sve je počelo davne 1931. godine kada je skupina entuzijasta, na čelu s Ivanom Lukačevićem, odlučila osnovati vatrogasno društvo, uvidjevši da na ovom dijelu tadašnjeg kotara Nova Gradiška ne postoji niti jedno vatrogasno društvo. Na osnivačkoj skupštini za predsjednika je izabran Ivan Lukačević, za tajnika Vjekoslav Marjanović, za blagajnika Andrija Ivanović, za zapovjednika Antun (Mića) Jakić, a Josip Filipović i Josip Ribarić za vježbenike – naveo je u izvješću tajnik Mario Matijević.

Nije zaobišao ni osvrt na period iz a Drugog svjetskog rata kada se društvo omasovljava i obilježavanje 30. obljetnice kada društvo od Općine Nova Gradiška na poklon dobiva vatrogasnu štrcaljku Savica. – Priliku za obilježavanje 60. obljetnice humanog i požrtvovnog rada na zaštiti i spašavanju ugroženih ljudi i njihove imovine u svom mjestu, ali i svim okolnim mjestima, nažalost nismo imali, jer su 1991. godine počela ratna zbivanja na našim prostorima. Članovi DVD-a Dragalić, zajedno s obiteljima i ostalim mještanima Dragalića su prognani iz svog mjesta i iz svojih domova. Nastupilo je najteže razdoblje u dugoj povijesti našeg dobrovoljnog vatrogasnog društva. Na početku ratnih zbivanja poginuo je dugogodišnji tajnik Antun Kohut. U tim teškim danima za naše društvo, velika većina članova priključuje se postrojbama Hrvatske vojske, a naš vatrogasni kombi se koristi za prijevoz hrvatskih vojnika i za ostale potrebe Hrvatske vojske – kazao je uz ostalo, podnoseći izvješće o radu, Mario Matijević i na kraju zaključio da je u radu DVD-a Dragalić u proteklih 80 godina sudjelovalo mnogo časnih i poštenih vatrogasaca koji su se uvijek trudili opravdati časno zvanje vatrogasca. Uručena su brojna vatrogasna priznanja i odličja i održan mimohod vatrogasnih vozila kroz Dragalić. Obilježavanje 80. obljetnice ostati će zapamćeno i po prvom javnom nastupu Kulturno umjetničkog društva Dragalić.

Dražen Zukanović

Mario Matijević

Nagrađeni vatrogasci

 

Related Post

OPĆINA DRAGALIĆ EDUCIRA

Autor - 15/04/2016 0
DRAGALIĆ, 15. travanj 2016. – Sinoć je u Vatrogasnom domu u Dragaliću održana prezentacija o energetskoj obnovi obiteljskih kuća (izrada…