REDOVNE MJERE OBRANE OD POPLAVE

1446 0

VRBJE, 21. svibnja 2014. – Na području općine Vrbje na snazi su redovne mjere obrane od poplave. Iako je vodostaj u opadanju, prema riječima načelnika Igora Jurišića, opasnost nije prošla,

a kako je istaknuo, na području između Savskog Boka i Mačkovca na nekoliko mjesta je došlo do procjeđivanja nasipa. Djelatnici novogradiške Vodoprivrede obilaze cijelo područje i dežura se 24 sata. – Od ovih procjeđivanja nema opasnosti, ona su normalna i sve je pod kontrolom. Mještani su sami stavljali vreće s pijeskom. Od viška glava ne boli, ali doista za to nema potrebe – naglasio nam je na terenu Tomislav Šapina iz Vodoprivrede Nova Gradiška.

Izvanrednu sjednicu održao je i općinski Stožer za zaštitu i spašavanje i uvedena su i 24 satna dežurstva u kojima sudjeluju vatrogasci sva 4. DVD-a s područja općine.

 

Otvoren hidrant u Vrbju

Za sve mještane koji nemaju vodovod danas je otvoren hidrant u naselju Vrbje kako bi se mogli opskrbiti pitkom vodom, jer je, kako kaže načelnik Jurišić, voda iz bunara onečišćena, dok dio mještana koji imaju vodovod problema s pitkom vodom nemaju, jer opskrba ide putem Regionalnog vodovoda Davor.

Uzorke za analizu kvalitete i zdravstvene ispravnosti vode danas je na području ove općine uzimao i Zavod za javno zdravstvo.

 

Uz Savu su naučili živjeti u svim uvjetima

Mještani Mačkovca i Savskog Boka koje smo susreli tijekom obilaska ovog dijela novogradiške Posavine i danas su živjeli kao i svakoga dana. Promatra se vodostaj Save, neki su se provezli i čamcem, ili biciklom po nasipu. Čekala se dostava kruha Pokretnih pekarnica koje redovito dolaze u ova sela. – Nema straha, ovo je već treća ovakva voda ove godine. Dio polja su poplavljena i od usjeva neće biti ništa, a očekujemo da se s oranica voda povuče kroz 20-ak dana. To je nama koji godinama uz Savu živimo normalno – rekli su nam naši sugovornici, mještani Mačkovca.

 

Razgovor s predstavnicima Vodoprivrede i mještanima poslušajte u programu UNITAS WEB RADIJA NOVA GRADIŠKA od 14 sati.

Related Post