RJEŠAVANJE PROBLEMA OPSKRBE PITKOM VODOM

1308 0

Za dvije do tri godine bi trebali osigurati da grad Nova Gradiška konačno ima osiguranu pitku vodu. Projekt vrijedan 136 milijuna kuna kandidiran je za EU fondove i u narednih mjesec dana potpisat ćemo ugovor – kaže gradonačelnik Bigović

 

NOVA GRADIŠKA, 19. svibnja 2014. – Veće oborine na Psunju napunile su vodotoke koji pune akumulaciju Bačica koja se zbog toga opet zamutila i korisnicima gradskog vodovoda u slavine još jednom dovela mutnu i smrdljivu vodu neupotrebljivu za piće.

 

Protiv veće mutnoće vode na Bačici nemaju rješenja

Bio je to razlog da jučer na Bačicu dođu gradonačelnik Željko Bigović i direktor Slavče Ivan Mikić. Korisnici vodovoda za nekoliko dana, kada djelatnici Slavče očiste crpilište na Strmcu i vodu iz Šumetlice spoje na vodovod, mogu u slavinama očekivati i vodu za piće. Novogradiščani i korisnici vode iz gradskog vodovoda u susjednim općinama, moraju, međutim, i dalje imati strpljenja u naredne barem dvije do tri godine jer će iste probleme povremeno donositi obilnije kiše i elementarne nepogode, protiv kojih za sada na Bačici nemaju rješenja.

U tom bi roku trebao biti realiziran EU projekt ta koji je, kako kaže Ivan Mikić, pripremljena sva dokumentacija. Bit će to, kaže, zajedno s uređajem za pročišćavanje otpadnih voda trenutno najbolji sustav vodoopskrbe i odvodnje. Projekt je vrijedan oko 19 milijuna eura, a samo uređaj za kodicioniranje vode na Bačici stoji 12 milijuna kuna. Projekt podržavaju Hrvatske vode.

 

Zajedničko poduzeće za opskrbu vodom zapadnog dijela županije

O naporima i poslovima koji se poduzimaju kako bi se cjelovito riješio problem vodoopskrbe i odvodnje govorio je i gradonačelnik Željko Bigović.

-U utorak u Hrvatske vode na sastanak idu predstavnici Grada Nova Gradiška i svih deset općina zapadnog dijela županije, te predstavnici Slavče i Vodovoda Davor. Sastanak je sazvao generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić. Na tom bi sastanku trebali privesti kraju priču o osnivanju zajedničkog poduzeća za vodoopskrbu na našem području.

Uputio sam poziv i zamolbu direktoru HV i njegovim suradnicima da 27. svibnja dođu u Novu Gradišku. To ćemo prilikom razgovarati o EU projektu izgradnje uređaju za pročišćavanje otpadnih voda za područje garda Nova Gradiška i općina Cernik i Rešetari. Uz taj projekt ide i vodoopskrbno područje Bačice gdje će biti izgrađen vodospremnik, crpna stanica i uređaj za kondicioniranje vode. Za dvije do tri godine bi trebali osigurati da grad Nova Gradiška konačno ima osiguranu kvalitetnu pitku vodu. Projekt je kandidiran za EU fondove. Narednih mjesec dana potpisat ćemo ugovor za taj projekt vrijedan 136 milijuna kuna. Početak radova se očekuje u idućoj godini – kazao je gradonačelnik Željko Bigović, apelirajući na strpljenje u nekoliko narednih godina, koliko je potrebno da se projekt realizira.

Related Post

HDZ-e POZIVA GRAĐANE

Autor - 15/11/2012 0
NOVA GRADIŠKA, 15. studeni 2012. – Gradski odbor Hrvatske demokratske zajednice Nova Gradiška poziva građane da u nedjelju 18. studenog…

AKCIJA

Autor - 24/11/2014 0
NOVA GRADIŠKA, 24. studeni 2014. – U vremenu od 24. do 29. studenoga, stanice za tehničke preglede vozila i stručne…