“S KLOBASICOM U EUROPU”: OPG Zvonka Arića okitio se zlatnim odličjima u kategoriji kulinovih seka i slavonske kobasice

1818 0

Na međunarodnom sajmu “S klobasicom u Europu”  U Svetom Petru u Šumi sudjelovali OPG Arić, Tworek  i  Vučković

 SVETI PETAR U ŠUMI – Lokalna gastronomija, sa svojim okusima i mirisima, kao dio kulturne baštine, običaja ali i svakodnevnog života ljudi, u svijetu se sve izraženije ističe kao nezaobilazna sastavnica turističke ponude.  Ove vrijednosti su bitan element ocjene ukupnog doživljaj i zadovoljstva gosta turističkim odredištem što upućuje na potrebu sustavnog razvoja turističke ponude u području kulinarskog nasljeđa.

Imajući u vidu bogatu eno- gastro ponudu Brodsko – posavske županije kao i dokazane vrijedne proizvođače  autohtonih proizvoda;  OPG Arić i OPG Tworek Mario  koji se bave proizvodnjom slavonskih delicija i   OPG Vučković  proizvodnjom vrhunskih vina,   TZ Brodsko – posavske županije putem sajmova i prezentacija a zahvaljujući nositeljima spomenutih OPG-a ,  nastoji promovirati naš autohtoni  turistički proizvod diljem lijepe naše ali i izvan granica RH.

.  Dodjelom pet šampionskih odličja u svih pet kategorija kobasica u subotu 3.3. je u Svetom Petru u Šumi pokraj Pazina svečano otvoren 6. međunarodni sajam “S klobasicom u Europu” na kojemu  je ove godine svoje kobasičarske proizvode predstavilo tridesetak izlagača iz cijele Hrvatske, a zajedno s izlagačima sireva, vina, rakija, prerađevina od voća i povrća te proizvoda ekološke poljoprivrede, ukupan broj izlagača iznosi stotinjak.
Sajam su zajedničkim rezanjem kobasice otvorili izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Anton Kliman,  pomoćnica ministra poljoprivrede Jelena Đugum, pročelnik Odjela za poljoprivredu Grada Zagreba i Istarske županije Emil Tuk i Ezio Pinzan predsjednik Koordinacije udruga kobasičarskih manifestacija srednje Europe Dubravko Viduč te načelnik općine Sveti Petar u Šumi Mario Bratulić.
Ove je godinu u ocjenjivanju bilo izloženo 70 uzoraka kobasica u pet kategorija, a o njihovoj kvaliteti najbolje svjedoči podatak kako je ove godine čak 14 kobasica ocijenjeno s više od 90 bodova, a na lanjskom sajmu takvu je ocjenu dobila samo jedna kobasica. Ove je godine za odličja u Svetom Petru u Šumi konkuriralo devet istarskih kobasica, šest kosnica, 14 kulenovih seka, 22 specifične kobasice i 18 slavonskih kobasica.
Među najboljih 70 uzoraka iz raznih krajeva Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine te Srbije čak dva zlata  osvojio je  OPG Arić iz Brodsko-posavske županije i to u kategoriji kulenovih seka i slavonske kobasice.
Svoje suhomesnate delicije je također uspješno predstavio i OPG Tworek Mario iz Nove Gradiške koji je po šesti puta  na Sajmu u Svetom Petru u Šumi.
Među inim izlagačima ispred TZ BPŽ svoj OPG Vučković je uspješno predstavila i Dragica Vučković sa svojim vrhunskim vinom CabernetSauvignon“. Gostoprimstvo je  priuštio
načelnik općine Sv.Petar u Šumi, Mario Bratulić. Sajam je u protekla dva dana posjetilo 5-6 tisuća posjetitelja.

TZ Brodsko – posavske županije naše nasljeđe gleda kao širi pojam koji obuhvaća pripremu tradicionalnih jela po starim receptima i načinima te upotrebu istih proizvoda koji ujedinjuju poljoprivredu, gastronomiju, enologiju, proizvodnju i kulturu te da je na kraju važan dio održivog razvoja. zainteresiranost za naše proizvode.

Related Post