SABORSKA KLUPA

1389 0

Moguće da na suprotstavljenim stranama imamo gradonačelnika Josipa Vukovića i župana Danijela Marušića, ljude koji do sada nisu sjeli za stol i razgovarali o našim životima

NOVA GRADIŠKA, 19. studeni 2011. – Nikada do sada Nova Gradiška nije imala toliko kandidata za saborskog zastupnika kao na predstojećim izborima. Ako

novogradiškim kandidatima za mjesta u saborskim klupama dodamo općinskog načelnika u Rešetarima Zlatka Agu (HSLS), Zlatka Bunjevca (HSS), predsjednika Općinskog vijeća u Dragaliću i Katu Pazman – Petrić (BUZ, PGS, HRS) dobijemo brojku od deset kandidata koji su se odlučili boriti u narednom četverogodišnjem saborskom mandatu za boljitak svih nas. Dakako da svih deset kandidata nema jednake šanse da uđe u Sabor. Neki imaju izgledne, a neki nikakve šanse o čemu ćemo sami, barem dijelom, odlučiti 4. prosinca izlaskom na birališta.

Ako HSS u V. izbornoj jedinci pređe izborni prag i dobije saborskog zastupnika, a računaju na dva, biti će to zamjenik brodsko-posavskog župana DAVOR VLAOVIĆ, koji je prvi na listi. Realne izglede da sa trećeg mjesta na listi HDZ-a sjedne u saborsku stolicu ima i župan DANIJEL MARUŠIĆ, kao i gradonačelnik JOSIP VUKOVIĆ, koji je četvrti na listi SDP-a.

Od ostalih kandidata najviše pozicioniran je ZLATKO AGA na četvrtom mjestu liste HSLS-a, na kojoj je na sedmom mjestu MARIJA KARLOVČAN – SUBIĆ. Na šestom mjestu liste Laburista je VLATKO GRAINER, na sedmom mjestu HDSSB-a DAMIR JAPUNDŽIĆ, a DARIO MARENIĆ na trinaestom mjestu koalicije HSP „Ante Starčević – HČSP. Oni su samo popunili mjesta na listama svojih stranaka u kojima vjeruju da će im svojim ugledom donijeti glasove.

Od saborskih zastupnika uvijek se očekivalo da nešto učine za svoju sredinu. Do sada su to uglavnom činili na način da su bili dio mašinerije za glasovanje i njihove su se ruke dizale ili spuštale onako kako stranka kaže, pa smo manje ili više bili nezadovoljni njihovim zastupanjem naših interesa.

Naši kandidati s izgledima da budu saborski zastupnici, bez obzira kako izbori završili, vjerojatno se neće naći na istoj strani sabornice. Biti će na vlasti ili u oporbi. Budući da odlučivanje u Saboru funkcionira na način kako funkcionira, a ne vjerujem da će se nešto promijeniti ni nakon ovih izbora, naši će se saborski zastupnici, zastupajući naše interese, naći na suprotstavljenim stranama. Josip Vuković s jedne, a Davor Vlaović i Danijel Marušić s druge strane. Dakako da rezultati izbora mogu biti i drugačiji i da nekome izmakne saborska stolica. Vjerojatno ćemo ipak imati situaciju da na jednoj strani imamo Josipa Vukovića, a na drugoj Danijela Marušića, novogradiškog gradonačelnika i župana brodsko-posavskog, koji u protekle dvije godine nisu uspjeli sjesti za stol i razgovarati o nama i našim životima.

Treba izaći na birališta i glasati po savjesti i političkom opredjeljenju, a poslije ćemo vidjeti jesu li predizborna obećanja bila jedna velika laža i jesmo li napravili makar mali demokratski iskorak nabolje. Sigurno je jedno da nama neće biti lako.

Related Post

STUPOVI SRAMA

Autor - 09/03/2012 0
NOVA GRADIŠKA, 5. ožujak 2012. – Ovih sam se dana prisjetio, nazovimo priče, danas pokojnog novogradiškog postolara. Priča je iz…