SEKSUALNOST I SPOLNO PRENOSIVE BOLESTI

1255 0

21. rujan 2011. – Mogli smo izabrati po drugi put u ovoj rubrici i drugu temu. Ipak govorimo o ovoj temi na prijedlog jednog čitatelja koji je kazao da se o tome malo piše i da bi želio čuti nešto više. O seksualnosti moramo progovoriti u pravo vrijeme

kao o globalnom svjetskom problemu čuvanja zdravlja. Zaista unatoč zainteresiranosti naše javnosti još se o tome ne govori dovoljno. Kao da je još obavijena tajnošću, pa se o tome javno ne razgovara, a kod kuće se ne razgovara pred djecom.Takav razgovor pred njima odlažemo, a zaboravljamo da su djeca veliki ispitivači i promatrači, pa im ništa ne može promaći, posebice o tajnama rođenja i vođenja ljubavi. Ako ih ne informiramo oni na ulici dobiju krive informacije koje nose kroz cijeli svoj život, a nije niti čudo sve veći broj rastava braka.

U Hrvatskoj se vodi neproduktivna rasprava o uvođenju seksualnog odgoja u škole, a odlaganje pravih informacija djeci i omladini dovodi do brojnih posljedica po život i zdravlje. S druge strane škole nemaju kvalificiran, kompetentan kadar za edukaciju djece. Sigurno je da časne sestre, s dužnim poštovanjem, ipak nisu pravilan izbor za takvu nastavu, kako je predlagano, a profesori izbjegavaju govoriti o toj temi. Kažu znaju oni danas!

Suvremeni način života općenito promijenio je mnoge navike, ali i seksualne navike milijuna ljudi u svijetu, ali i u nas. Nema li dovoljno znanja o seksualnosti, mladež se može manipulirati i učiniti ih robovima predrasuda, loših navika i nesretnim ljudima. Ni liječnici ne upitaju svoje pacijente o tom dijelu njihova života, ako bolesnik ne kaže nešto sam, jer je obično stidljiv, a zna da mu je to veliki problem…pa tako problem i ostaje neriješen.

Spolni život je činjenica, a temeljna zajednica ljudskog društva su odnosi između muškarca i žene! Ništa ne pruža ljudima veće ugode ,sreću i zadovoljstvo ako su ti odnosi skladni i u ljubavi. Ljubavni konflikti i ne razumijevanje, kao i neznanja su svakodnevni i najčešći uzrok za bježanje u alkoholizam, droge, nelagodu, depresiju i druga neurotična sranja od kojih pati suvremeno društvo, dok pojedinci nisu toga svjesni. Čovjek nigdje ne upada u zablude, razočaranje, lutanje, nezadovoljstvo kao u području svoje seksualnosti. Naivno i pogrešno je mišljenje da spolnost postaje problem tek u doba adolescencije-odrastanja, kada je vrijeme za spolnu aktivnost, jer ni do puberteta nisu djeca neutralno biće srednjeg roda, nego su tada već jasno određen muškarac ili žena, koji od malena pate, pa nije sve jedno kako će tijekom odrastanja učiti o seksualnosti. Ako u djetinjstvu u krugu svoje obitelji stječe pozitivna iskustva o odnosu spolova i svoje i tuđe seksualnosti vjerojatno je da će se i kasnije bolje snalaziti. Između 10 i 15 godine života djecu treba pripremati za nastupajuće tjelesne promjene i upozoravati na pojačan spolni nagon i kako se s time vladati. Ne postoji li seksualna pedagogija u kući, a vidimo ni u školi ,neaktivnosti na tome problemu dovode do posljedica, kao što je povećan broj pobačaja i maloljetnih majki! Treba li zažmiriti kao da to ne postoji ako curica i dečko od 13 do 15 godina stupe u spolni odnos, što danas nije rijetkost čak i ranije. Za uvođenje spolnog odnosa u škole u početku prošloga stoljeća borio se naš sugrađanin dr. Andrija Štampar. Prigovarali su mu da je rano djeci od 8 do 10 godina o tome govoriti. On je uzvratio pričom koju je čuo na selu gdje su u jednoj prostoriji spavali roditelji i djeca. Otac je poželio imati odnos sa svojom ženom, a ona mu je kazala da pričeka dok zaspu djeca. Nakon nekog vremena javlja se njihova curica od 10 godina i kaže:“Tata sada možeš, djeca su zaspala!“. Jesmo li djecu upozorili i objasnili da su nezreli i nespremni u toj dobi i da mogu dobiti dijete, ali i spolnu bolest?

Kakve su to bolesti, može li se izgubiti zdravlje i jesu li smrtonosne? Jesu li izlječive i koje su posljedice? Kako se pojavljuju, gdje i kada? Može li se i kako sačuvati od tih bolesti ali i od trudnoće? Treba li to naučiti na vrijeme ili ih dobiti? Odgovor je u pravovremenom pravilnom odgoju u svakoj dobi odrastanja!

O seksualnosti moramo govoriti i učiti stalno, jer je dolazilo do mnogih promjena. Što znači SEKS? Latinski znači SPOL! Seksualnost pokreće sve živo na zemlji i najzagonetnija je pojava u biologiji. Spolnost ili seksualnost od latinske riječi seks moramo shvatiti da je uz ljubav to mnogo viši pojam od genitalnog spajanja, na što se nažalost uobičajeno misli!

Kako su nažalost spolne bolesti raširene u cijelom svijetu tako su i u nas. Odmah moramo kazati da su to i zarazne bolesti! Spolno zdravlje i spolnu kulturu naroda uvjetuje znanje!

Spadaju u skupinu vrlo opasnih bolesti, a SIDA je i smrtonosna bolest. Ove bolesti narušavaju zdravlje, imaju izuzetno psihičko i društveno značenje i mogu postati kronične-trajne. Nekoliko spolnih bolesti su danas smanjene. a neke nove su se pojavile. Prije 40 godina registriralo se do 5000 gonoreje-tripera, a danas ne znamo koliko ga ima jer se brzo (samoinicijativno) liječi antibioticima. Nije poznato ni koliko ima sifilisa.

Najveći problem je SIDA!

Takve bolesti zovemo „specifičnima“, ali postoje i nespecifične do kojih dolazi zbog loše higijene, zbog mehaničkog oštećenja sluznice spolnih organa, kemijskim promjenama i zbog zaraze gljivicama, takozvanim trihomonasom koji se prenosi s partnera na partnera. Danas je raširena i klamidija, koja može trajati godinama i postati rizični čimbenik za nastajanje raka pločastih stanica na ulazu maternica u žena! Najopasniji uzročnik danas je HPV-ljudski Papiloma Virus!

Za sprječavanje HIV (Side) infekcije sustavna i ispravna uporaba prezervativa smanjuje prijenos HIV zaraze za 9O%, jer su prezervativi nepropusni za zarazne uzročnike i viruse, što je znanstveno dokazano! Nažalost u Hrvatskoj ima oko 20 osoba u dobi od 16 do 19 godina bolesnih od SIDE, a godišnje se prijavi oko 30 osoba. Prezervativi su za sada jedina sigurna zaštita – kontracepcija za koju je dokazano da smanjuje opasnost od SVIH spolno prenosivih bolesti, ali i sprječava i neželjenu trudnoću! Kod spolnih bolesti najvažnije je na vrijeme otkriti zarazu, što je ponekada teško jer od zaraze prođe do pojave znakova bolesti i 3 do 4 tjedna, ali i zbog mijenjanja partnera ili prostitucije, ali tako i do daljeg širenja bolesti, pa i zbog izbjegavanja javljanja liječniku na vrijeme jer je tada većina spolnih bolesti izliječiva.

Suzbijanje ovih bolesti zahtijeva da se izbjegava stupanje u spolne odnose u vrijeme puberteta kada još nedostaje zrelosti partnera. Traži se provoditi zdravstveni spolni odgoj u kući i školi od djetinjstva. Ne mijenjati partnere, koristiti kontracepciju, provoditi sistematske liječničke preglede, odmah se javljati liječniku kod pojave simptoma bolesti.

Najveće oružje protiv spolnih bolesti je ZNANJE !

 

Piše:mr.sc.Dragoljub Kocić,dr.med.

Related Post

Ulkusna bolest

Autor - 24/04/2013 0
Vrijed želuca ili dvanaestnika,latinski ulcus ventrticuli ili ulcus duodeni su nazivi koji ukazuju na oštećenu sluznicu u želucu ili u…

ŠTO JE TO ZDRAVA HRANA ?

Autor - 16/08/2012 0
Prije govora o zdravoj hrani moramo se podsjetiti o tome ŠTO JE ZDRAVLJE? Naš Slavonac dr. Andrija Štampar predložio je…