STIŽE VODA: Djelatnici Vodovoda sa vanjskim stručnim suradnicima radili cijelu noć i otklonili kvar

2283 0

Radovi na sanaciji oštećenja magistralnog  cjevovoda su  privedeni kraju i ako nakon tlačne probe bude sve u redu vodoopskrbni sustav će danas biti ponovo u funkciji

 

Autor Franjo Samardžić, Foto Vodovod zapadne Slavonije 

NOVA GRADIŠKA, 3.  srpnja  2022 .  Djelatnici  Vodovoda zapadne Slavonije   sa  vanjskim  stručnim suradnicima ulagali su velik napor i cijelu noć radili na  saniranju kvara  na magistralnom vodoopskrbnom cjevovodu kako bi se  u  što kraćem roku  otklonio   i  uspostavila normalna opskrba pitkom vodom. Kako kaže  direktor  Davor Rukavina  radovi su  privedeni kraju i ako  nakon  tlačne probe  bude sve u redu   vodoopskrbni  sustav će biti stavljen u funkciju. Trebalo bi to  biti   u poslijepodnevnim satima. 

-Odmah u početku sve isprike  ispred Vodovoda i moje osobno, za sve skupa što se događalo sa opskrbom v odom.   Okolnosti su takve da ih je  bilo nemoguće  predvidjeti. Prvo bih htio pojasniti da se ne radi o puknuću cijevi, već se na  području magistralnog cjevovoda  koji ide prema precrpnoj stanici Ljupina – na mjestu  gdje je prijelaz cjevovoda preko kanala vezan za most  došlo do velikog slijeganja terena, uzrokovanog sušom. Zemlja je povukla jedno koljeno i isčupala ga iz cjevovoda. Povučen je betonski blok od 2.5 tone, sve skupa se razdvojilo i došlo je do velikog curenja  koje je bilo nemoguće zaustaviti. 

Ekipe su na terenu od petka u pet ujutro. Uspjeli smo otvoriti sporni dio cjevovoda, povaditi sve spojne elemente, no nije bilo moguće taj spojni element, kakav je bio prije toga napravljen,  postaviti na način da zadrži tlak koji je potreban da bi mogli opskrbljivati cijeli vodoopskrbni sustav. 

Puštanjem vode preko 4 bara došlo je do iskakanja što nije moguće riješiti. Dakle, ne radi se o puknuću već o specifičnoj situaciji koja je dovela da toga da je nama glavni opskrbni lanac na ovaj način prekinut. 

Kompletna mreža  nije bila bez vode. U međuvremenu smo sve moguće alternativne pravce stavili u funkciju, a  istočni dio do Rešetara zaključno sa bolnicom nama je u gotovo redovnom sustavu. Dali smo  sve od sebe da prvenstveno bolnica ne ostane bez vode. U dogovoru sa vodovodom Novska  smo osigurali opskrbu Okučana i Stare Gradiške do Kosovca, jer od strane Novske nije bilo moguće preuzeti  više vode.

Odmah ujutro se stupilo u kontakt sa našim kolegama za koje držimo da su vrhunski stručnjaci u ovakvim poslovima. Morao se promijeniti brtveni sustav na tom dijelu cjevovoda da bi on mogao funkcionirati i da više ne iskače. Problem je što takvog sustava nema na lagerima ni jedne kuće. Jedan dio posla je vrlo zahtjevan jer se dio cijevi mora variti, a  to su vrlo specifični i zahtjevni  poslovi koji  traže vrhunskog specijalista koji može to zavariti. Mi nismo imali tog iskustva –  izvijestio je potrošače  o kvaru Davor Rukavina putem  web stranice Vodovoda zapadne Slavonije. 

Ravnateljstvo civilne zaštite u koordinaciji Službe civilne zaštite Slavonski Brod i  gradskog  stožera Civilne zaštite je preko Ravnateljstva za robne zalihe osiguralo cisterne s vodom za ljudsku potrošnju. Distribuciju vode s cisternama provode vatrogasci JVP Nova Gradiška i DVD-a Donji Andrijevci, Okučani i Slavonski Šamac. 

Related Post