STOŽER CIVILNE ZAŠTITE BPŽ: Izvanredne mjere obrane od poplava na području Stare Gradiške, Davora i Slavonskog Kobaša

1688 0

Autor bpz.hr

SLAVONSKI BROD, 19. ožujka 2018. – Metorološke prognoze i očekujuće padaline te njihov utjecaj na porast vodostaja rijeke Save bili su povod današnjoj, ranije najavljenoj sjednici Stožera civilne zaštite Brodsko-posavske županije.

Temeljam izvješća predstavnika Hrvatskih voda o stanju na terenu, koje se redovito prati zaključeno je slijedeće:

  • Treneutno su na snazi izvanredne mjere obrane od poplava na području Stare Gradiške, Davora i Slavonskog Kobaša, dok je u Slavonskom Brodu na snazi režim redovnih mjera obrane od poplava, a u Slavonskom Šamcu su na snazi pripremne mjere obrane od poplava.

  • Vrhunac vodnog vala u Brodsko-posavskoj županiji očekuje se u četvrtak (22. ožujka 2018.), a sukladno procjeni Hrvatskih voda o rastu vodostaja, u narednim danima se očekuje porast vodostaja za dodatnih još 20 cm.

  • Na području Stare Gradiške tijekom današnjeg i sutrašnjeg dana preventivno će biti postavljene vreće s pijeskom na dionici dužine 3,5 km, odnosno u dijelu gdje nema nasipa iako se ni na toj dionici ne očekuje izljevanje rijeke Save iz korita. Na terenu je angažirano 120 ljudi iz Hrvatskih voda, vatrogasci, postrojbe Civilne zaštite kao i lokalno stanovništvo, a na raspolaganju je i sva potrebna oprema i mehanizacija. Dodatno će se na dionici od 1.100 m pojačati i nasip kanala Strug.

  • Na području VGI Brodska Posavina i VGI Šumetlica – Crnac, odnosno duž cijele Brodsko-posavske županije, uvedena su danonoćna dežurstva djelatnika Hrvatskih voda na svim dionicama po nasipu uz rijeku Savu, a s ciljem opažanja procjeđivanja nasipa i sanacije procjednih mjesta. Također, sve četiri crpne stanice su u pogonu i reguliraju režim zaobalnih voda u odnosu na visinu vodostaja rijeke Save.

  • Na području VGI Brodska Posavina preventivno je napunjeno 2.000 vreća s pijeskom, a obje VGI raspolažu s dovoljnim količinama vreća i materijala za eventualne potrebe.

  • Tijekom vikenda, sa subote na nedjelju, spriječeno je izlijevanje rijeke Orljave na području Općine Oriovac postavljanjem 1.500 vreća s pijeskom.

  • Zaključno, u skladu s postojećim, kao i očekivanim daljnjim porastom vodostaja, Stožer CZ BPŽ, u suradnji sa žurnim službama pozorno prati razvoj situacije te je spreman reagirati u slučaju potencijalne ugroze.

Related Post