Susret s Markom Jurišićem, Dolincem koji je kuglom osvojio Beč

2794 0

Autor Franjo Samardžić
DOLINA/BEČ, 3. srpnja 2020. – Uvijek je ugodno sresti Marka Jurišića, Dolinca sa bečkom adresom. Ove godine povod je obilježavanje 35. obljetnice Kuglačkog kluba „Slavonija“ Beč i pripreme za još jedno veliko i tradicionalno godišnje druženje pod nazivom „Slavonske jeseni“ koje također ove godine obilježava obljetnicu. Ove manifestacije koja okuplja „bečke“ Hrvate kao ni kuglačkog kluba teško da bi bilo 35 godina da nije Marka Jurišića, ali i ostalih Slavonaca zaljubljenika u kuglanje. Osim kuglanja koje ih je u Beču međusobno povezalo, treba istaknuti da je kuglački klub bio, a i sada je, poveznica sa domovinom, posebno s Novom Gradiškom i novogradiškim kuglačima. Manifestacija „Slavonske jeseni“ uvijek je bila prilika da Novogradiščani, kuglači, kulturno.umjetnička društva i predstavnici gradske vlasti, posjete Beč.
Marko Jurišić zaslužuje posebnu pozornost kao sportaš. Osim toga što je bio osnivač KK „Slavonija“, zajedno sa kuglačima u proteklih 35 godina, bilježio je brojne sportske uspjehe. Uz nastupe u Hrvatskoj kuglačkoj ligi Wien, Marko je nastupao za bečke kuglačke klubove koji su se natjecali u prvoj i drugoj austrijskoj ligi, te brojnim turnirima. Koliko je to bilo nastupa i sportskih uspjeha bilo je iznenađujuće vidjeti u Markovoj kući u Dolini. Marko se pomalo sprema na povratak u rodno selu, a usput na relaciji Beč – Dolina dolaze u Dolinu brojni pehari, diplome i razna druga priznanja i za koja priprema posebnu prostoriju.
-„Slavonske jeseni“ i obilježavanje 35. obljetnice Kuglačkog kluba „Slavonija“ planiramo 24. listopada. Nadamo se da nas u tome neće spriječiti pandemija korona virusa. Na svim dosadašnjim su nastupali naši poznati tamburaški sastavi, a ove godine će nastupiti „Slavonske lole“. Godinama su nam u goste dolazili i naši novogradiški prijatelji, ponajprije kuglači kojima smo prije nekoliko godina osigurali kuglanu da ne moraju nastupati u drugim gradovima, a gosti su nam bili i članovi HKUU “TRENK” – priča Marko Jurišić.
Ne treba posebno naglašavati da je Marko posebno vezan sa Dolinom i svojim Dolincima pa i tu doprinosi da se život u rodnom selu na neki način unaprijedi. Ove godine je tako, u dogovoru s Igorom Jurišićem, načelnikom Općine Vrbje, u mrtvačnici u Dolini postavljen klima uređaj.

Related Post

BROĐANI HOĆE UDISTATI ČIST ZRAK

Autor - 30/10/2012 0
SLAVONSKI BROD, 30. listopada 2012. – Župan Danijel Marušić podržavajući inicijativu civilnih udruga traži hitan sastanak s ministrom zaštite okoliša…