SV. MISA U BUKVIKU I BATRU, SELIMA KOJIH VIŠE NEMA

3079 0

Autor Milorad Oršulić Mican
Na groblju sela Bukvik i Batar, kojih više nema, a pripadali su župi sv. Roka Bos. Gradiška, ove 2019. godine su služene sv. Mise, prve nakon 29 godina, na ruševinama kapelice koja je u potpunosti srušena u rujnu 1992. godine, kao izraz mržnje.
Zadnja sv. Misa je služena na blagdan sv. Male Terezije od Djeteta Isusa, (kome je kapelica i bila posvećena 1. listopada 1931. godine), pred Domovinski rat u Hrvatskoj 1990. godine. Služio ju je tadašnji bosanskogradiški župnik vlč. Žarko Vladislav Ošap.
Prvo poslijeratno misno slavlje je predvodio također vlč. Žarko, koji sada obnaša dužnost župnika u Banja Luci u župi Pohoda Blažene Djevice Marije, u koncelebraciji sa sadašnjim župnikom u Bosanskoj Gradišci p. Tomislavom Topić i vlč. Antom Barešić, 25. svibnja ove godine.
Duga je sv. Misa služena u povodu blagdana sv. Male Terezije u subotu 5. listopada, koju je predmolio također vlč. Žarko, a osim p. Tomislava koncelebrirao je i msgr. dr. Anto Orlovac.
Vlč. Žarko je u svojoj propovijedi probudio, dirljivim riječima uspomene na rodne kraj i nazočne podsjetio na kratak ali bogat život Svete Male Terezije, čije je moći Prvog stupnja donio na ovo groblje kako bi ih nazočni mogli počastiti.
Oba puta se je okupio lijep broj vjernika ovih sela iz različitih krajeva Hrvatske, koji su pohodili grobove svojih dragih pokojnika, zapalili svijeće i nad njima molili.
Nakon završetka sv. Mise izmoljeno je opijelo i odrješenje za sve pokopane na ovom groblju, a organizatori su upriličili druženje uz zakusku.
Godine. 1970 i zadnji stanovnici tih sela, nedaleko od Bosanske Gradiške su napustili rodna ognjišta. Početak iseljavanja iz ovih pitomih sela počelo je odmah iza Drugog svjetskog rata iz političkih, ali i gospodarskih razloga. Mlađi su bježali preko granice, a potom u prekooceanske zemlje. Najveće iseljavanje je zabilježeno pedesetih i šezdesetih godina. Konačno, krajem šezdesetih godina PIK „Mladen Stojanović“ iz Nove Topole, po „direktivi“ je nastavio s masovnijim otkupljivanjem zemljišta od preostalih mještana koji ostatak života nastavljaju u novim sredinama na području gradova Petrinje, Nove Gradiške te u selima Antunovac kod Lipika, Našičkoj Breznici… Bilo je to sustavno uništavanje svega što je hrvatsko, odnosno katoličko, koji su na tim prostorima egzistirali o 1900. godine. Kao točka na sve to je bilo rušenje grobljanske kapelice i devastiranje spomenika.
Sve ovo je slikom i perom zabilježio, sin ovoga kraja Miroslav Sušilo, koji je 2016. godine izdao knjigu BATAR I BUKVIK SELA KOJIH NEMA, a ove godine je ta knjiga doživjela svoje drugo prošireno izdanje.
Pokrenuta je inicijativa da se na temeljima srušene kapelice izgradi nova, po mogućnosti do iduće godine, koja bi tom prilikom bila i blagoslovljena. (Tekst i foto: Mican)

Related Post

Autor - 18/10/2011 0
NOVA GRADIŠKA 18. listopada 2011. – Požeški biskup msgr. dr. Antun Škvorčević predvodio je u nedjelju misno slavlje i blagoslovio…