TAKO JE TO BILO U NOVOJ GRADIŠKI: Prije 40 godina umro je Josip Broz Tito, počasni građanin Nove Gradiške

2548 0

Autor Franjo Samardžić, Foto iz knjige Tito u našem kraju
NOVA GRADIŠKA, 4. svibnja 2020. – Prije 40 godina 4. svibnja 1980. godine u bolnici u Ljubljani preminuo je Josip Broz Tito. Zbog smrti predsjednika Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i počasnog građanina Nove Gradiške tih se dana život u Novoj Gradiški zaustavio. Svirale su sirene, stali su strojevi u poduzećima, Novogradiščani su izašli na ulice.
Proglašen je dan općenarodne žalosti, a u Domu kulture održana je središnja komemorativna svečanost. U Relkovićevoj ulici stvorila se kolona Novogradiščana koji su čekali da se upišu u knjigu žalosti. Komemorativne svečanosti organizirane su u poduzećima i mjesnim zajednicama.
Iz Ljubljane je krenuo Plavi vlak, posebna željeznička kompozicija sa njegovim mrtvačkim kovčegom na putu ka Beogradu. Zaustavljao se na željezničkim postajama kako bi mu građani odali počast. Na željeznički kolodvor u Novoj Gradiški izašli su i Novogradiščani čekajući Plavi vlak.
Kako je to bilo u Novoj Gradiški od 5. do 8. svibnja 1980. godine može se vidjeti na dosta lošim ali dokumentarnim fotografijama iz knjige Tito u našem kraju.
Josip Broz Tito proglašen je počasnim građaninom Nove Gradiške 1962. godine.
O povijesnoj ulozi Tita u Hrvatskoj danas vladaju podjela na “ustaše i partizane” i kontraverze od heroja do zločinca.
Titov sprovod bio je jedan od najvećih državničkih sprovoda u povijesti. Prema službenim podacima nazočilo je 209 delegacija iz 127 zemalja, četiri kralja, pet prinčeva, šest predsjednika parlamenata, 31 predsjednik države, 22 premijera i 47 ministara.
U knjizi žalosti Novogradiščani su napisali:
-Bio si i ostat ćeš velikan naše i svjetske revolucije, Ponosan sam što živim u Titovoj Jugoslaviji, Tito će živjeti vječno u našim malim srcima, Bez tebe je pusto kao bez mame i tate, Grlić ćemo granicu domovine i nad nju uzdići crveni barjak slobode na kojem su ispisane Tvoje riječi i poruke „Tuđe nećemo, svoje ne damo!“, Ponosim se što sam tvoja omladinka, Nastavljamo onako kako si nas Ti učio, radom i zalaganjem, čvrsto u slozi, bratstvu i jedinstvu, Blago narodu koji te imao, Legende ne umiru, Dok je Jugoslavena i Jugoslavije, Titovo ime se ne zaboravlja, Vjerovao si u nas, nećemo te iznevjeriti!, Ti si nas naučio kako se čuva sloboda!, Čovjek živi koliko žive i njegova djela, Neka od 8. svibnja 1980. godine, dana tišine, bola i tuge, kuca samo jedno srce – Jugoslavija, Čuvat ćemo slobodu i bratstvo kao što si Ti čuvao, Smrću odlaziš u besmrtne, Druže Tito mi ti se kunemo da sa Tvoga puta ne skrenemo.

Related Post