ŠTETE OD ELEMENTARNIH NEPOGODA

1457 0

NOVA GRADIŠKA, 18. travanj 2012. – Župan brodsko-posavski Danijel Marušić i ovu je godine počeo proglašavanjem elementarnih nepogoda. Mraz i za ovaj dio godine ekstremno niska temperatura pobrali su voćnjake.

Lani je to župan učinio tri puta, a ukupne štete prouzrokovane olujom i tučom, sušom i dugotrajnom sušom procijenjene su na 102 milijuna kuna.

 

Kako se može vidjeti iz izvješća o utvrđenim štetama od elementarnih nepogoda na području Brodsko-posavske županije u 2011. godini trud mu je, kao i povjerenstava za procjenu šteta u 26 općina i gradovima Slavonski Brod i Nova Gradiška, bio gotovo uzaludan. Bivša Vlada RH u studenom prošle godine smilovala se oštećenima i ukupno im dodijelila 774.000 kuna ili samo 3,678 posto od ukupno prijavljene štete. Čak ni minimalnu odštetu nisu svi dobili. Pravo na pomoć ostvarili su poljoprivredni proizvođači, fizičke i pravne osobe za štete iznad 60 posto i to ako su štetu prijavili mjerodavnim povjerenstvima.

 

Ni proteklih godina obeštećenja nisu bila veća, a u slučajevima šteta na stambenim i gospodarskim objektima, kao što je to bio slučaj u Srednjem Lipovcu i Tisovcu, štete ni minimalno nisu bile nadoknađene. Postavljalo se i tada pitanje svrhe povjerenstava koje štete procjenjuju i pružanja lažne nade oštećenima da će im država štetu barem pristojno nadoknaditi. Sjećam se slučaja kada je čovjek za štetu na stotinjak stabala šljive, koju je tuča pobrala u kolovozu pred berbu, dobio 70 kuna.

 

Ako država nema novca za namirenje šteta od elementarnih nepogoda onda to treba jasno reći, a ne kao prošle godine kada su povjerenstva evidentirala sve nastale štete, a onda je u studenom Vlada odlučila priznati, najprije štete iznad 80 posto, a onda malo popustiti pod pritiscima županijskih povjerenstava za procjenu šteta i priznati one iznad 60 posto.

 

Trenutno povjerenstva u općinama i gradovima po odluci župana o proglašenju elementarne nepogode od mraza rade isti posao. S kojom svrhom znati će se kada Vlada odluči koliko će naknada iznositi i jesu li povjerenstva za procjenu štete radila još jedan bespotreban i uzaludan posao.

Related Post