ŠTO RADI CRVENI KRIŽ

810 0

NOVA GRADIŠKA, 6. ožujak 2012. – Sve je više ljudi koji dolaze u Gradsko društvo Crvenog križa Nova Gradiška i traže pomoć.

-Pomažemo im koliko možemo. Crveni križ je uslužna djelatnost pa dajemo onoliko koliko i sami dobijemo. Na području grada Nova Gradiška i deset općina novogradiškog kraja u kojima djelujemo pomogli smo oko 1200 osoba. Međutim, najmanje je 3000 osoba koje su u socijalnoj potrebi i kojima treba pomoći. Koristim priliku da se zahvalim svim građanima koji su dali svoj prilog u sabirnoj akciji Solidarnost na djelu koju smo provodili od listopada do kraja prošle godine.

 

U akciji je sudjelovalo 520 članova podmlatka i mladeži, te članova Crvenog križa. Prikupljeno je 2850 kilograma rabljene odjeće i 45.639 kuna. Odjeću smo podijelili, a za dio novca ćemo kupiti brašno i podijeliti ga potrebitima, a dio ćemo utrošiti u aktivnosti Crvenog križa koje su u skladu s Zakonom o Crvenom križu- kaže ravnatelj Franjo Pavlović.

-Program pomoći u kući provodimo s Ministarstvom zdravstva i socijalne skrbi i Centrom za socijalnu skrb. To je sada jedini program. Prošle godine smo provodili program kućne njege i obilaska starih i nemoćnih osoba u suradnji s općinom Staro Petrovo Selo. Budući da je s promjenom vlasti došlo bilo promjene ustroja ministarstva koja prate naš rad čekamo da vidimo hoće li se i na koji način taj program nastaviti. Očekujemo da će se u Crvenom križu i ove godine u javnim radovima zaposliti osobe koje će pomagati starim i nemoćnim osobama. Prošle godine smo kroz javne radove djelovali u gradu Nova Gradiška i općinama Vrbje i Dragalić. Osobe koje su se na taj način zaposlile obilazile su stare ljude i pomagali im u osobnoj higijeni, uređivali su im kuću i nabavljali živežne namirnice, pomagali oko ostvarivanja statusnih prava, nabavke lijekova i drugih poslova – dodaje Pavlović.

 

Ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa naglašava da jedinice lokalne samouprave imaju veliku ulogu u financiranju aktivnosti Gradskog društva Crvenog križa.

-Grad uredno i na vrijeme podmiruje svoju zakonsku obvezu. Općine su prošle godine podmirile svoju obvezu, ali ne na vrijeme. Stvaralo nam je to probleme jer novac trebamo dobiti na vrijeme da možemo raditi i izvršavati svoje zadaće koje ne mogu čekati. Najavljujem tečaj dojenja i predavanja za trudnice. Crveni križ je osigurao prostor, a tečaj će organizirati i voditi sestre iz Opće bolnice Nova Gradiška. Dobili smo 50 setova za mlade majke u kojima su pelene, higijenske i druge potrepštine za dijete, a podijeliti ćemo ih polaznicama tečaja.

Franjo Pavlović

Related Post

GOSPODARENJE OTPADOM

Autor - 09/09/2014 0
NOVA GRADIŠKA, 9. rujan 2014. – Iako još uvijek iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode nema službene informacije na Šaguljama…