Tradicionalnim druženjem članovi udruge “Suncokret” obilježiti Nacionalni dan osoba s intelektualnim teškoćama

1084 0

Autor Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠKA, 22. svibnja 2020. – Članovi novogradiške Udruge osoba s intelektualnim teškoćama “Suncokret” i njihovi gosti tradicionalno su se jučer u Pansionu „Slavonski biser“ okupili kako bi obilježili Nacionalni dan osoba s intelektualnim teškoćama, koji se svake godine obilježava 16. svibnja.
Bilo je to i prvo okupljanje članova udruge nakon što su ublažene mjere zaštite od koronavirusa. Okupljanje u prostorijama udruge i druženje na kreativnim radionicama najviše su im nedostajali proteklih mjeseci pa ih je jučerašnji susret posebno obradovao.
Uz članove udruge, predsjednica Kata Vukšić, okupila je roditelje i udomitelje, a bile su tu Ivana Trupina, zamjenica novogradiškog gradonačelnika, Mirjana Jakovčev, predsjednica hrvatskog saveza udruga osoba s intelektualnim teškoćama i predsjednica Udruge osoba s intelektualnim teškoćama „Regoč“ iz Slavonskog Broda i Katarina Bojšić, predsjednica Saveza udruga udomitelja RH i predsjednica Udruge „Leptirić“, a posebno pozdravljena bila je Marija Kičić, dugogodišnja volonterka. Treba naglasiti da su nazočne bile i predstavnice PZ „Prvča“, koja godinama daje potporu i donira udrugu.
Minutom šutnje okupljeni su odali počast i prisjetili se, također dugogodišnje volonterke, nedavno preminule Đurđe Štivić.
Predsjednica udruge Kata Vukšić, govoreći u povodu Nacionalnog dana osoba s intelektualnim teškoćama, istaknula je nužnost sustavne brige i skrbi prema osobama s intelektualnim teškoćama, te naporima koje u tom cilju ulaže udruga „Suncokret“.
O zaštiti prava osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji u skladu s Konvencijom o pravima osoba s invaliditetom i poboljšati kvalitetu njihovog života i naporima koji ulaže Saveza udruga osoba s intelektualnim teškoćama, kako bi se u društvu potaknula svijest o osobama s intelektualnim teškoćama, govorila je Mirjana Jakovčev..
Zamjenica gradonačelnika Ivan Trupina govorila je o potpori koju Grad Nova Gradiška daje i koju će ubuduće davati udruzi „Suncokret“ i njenim članovima. Posebno je naglasila potrebu zapošljavanja radno sposobnih članova udruge na način kako se to i do sada činilo kroz razne projekte koji Grad organizira i provodi.
Članove Udruge osoba s intelektualnim teškoćama “Suncokret” i njihove goste svojim nastupom obradovala je muška pjevačka skupina KUD-a „Drežnik“.

Related Post

HSS:  Ne damo Đuru Đakovića

Autor - 05/01/2018 0
SLAVONSKI BROD: HSS Brodsko posavske županije priopćenjem je  oštro  reagirao na odluku Vlade Republike Hrvatske o brisanju  Đuro Đaković Holdinga…