TREBA DOĆI I VIDJETI: Otvorena izložba skulptura i crteža Marije Ujević-Galetović

3368 0

Autor Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠKA, 16. ožujka 2018. – Pod nazivom „Skulpture i crteži“ sinoć je u Gradskom muzeju Nova Gradiška otvorena izložba eminentne Hrvatske kiparice, akademkinje i redovne članice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Marije Ujević-Galetović.

Umjetnicu je predstavile ravnateljica Muzeja Marija Mihaljević, a o njenom radu i umjetničkom opusu govorio je Nikola Albaneže.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Vinko Grgić, pozdravio nazočne i zahvalo autorici što je odlučila izlagati u Novoj Gradiški i predstaviti Novogradiščanima.

-Nama je privilegij što možemo ugostiti jednu od vrhunskih umjetnica naše domovine i upoznati se detaljnije s njenim radom. To je privilegij, meni osobno i svim nama – kazao je gradonačelnik Vinko Grgić i izrazio zadovoljstvo dolaskom brojnih Novogradiščanima na otvaranje izložbe. Najavio je da će se u narednih godinu Gradski muzej proširiti kada će, kako je naglasio, naš grad dobiti lijep kulturološki prostor.

Izložbe je otvorena do 20. travnja i svi oni koji mogu trebali bi ju doći razgledati.

Kustosi izložbe su Nikola Albaneže i Miroslav Pišonić koji je pripremio postav izložbe zajedno s Marijom Ujević-Galetović.

O AUTORICI Hrvatska kiparica Marija Ujević-Galetović autorica je brojnih izvedenih radova na otvorenom ili unutar arhitektonskih sredina (Virovitica, Vrsar, Zagreb, Marija Bistrica, Sinj, Cres, Rijeka, Osijek, Labin, Visoko, Bihać, Novi Sad) od kojih valja izdvojiti skulpturu u crkvi Sv. Pavla u Zagrebu te skulpturu Uzašašće u crkvi Sv. Nikole u Rijeci. Među njezinim važnijim djelima svakako su spomenici Augustu Šenoi, Vlahi Paljetku i skulptura Trkač u Zagrebu, spomenik Miroslavu Krleži u Opatiji, spomenik Frani Petriću u Cresu, spomenik Jakovu Gotovcu u Osoru, spomenik Steriji Popoviću u Novom Sadu, spomenik Don Boscu u Žepču, spomenik papi Ivanu Pavlu II. u kapeli kripte požeške katedrale i spomenik Juraju Križaniću, postavljen u dvorištu dvora Kaptola 7 u Zagrebu gdje je Križanić stanovao od 1644. do 1645. godine.

Related Post