TREBA ODLUČITI: Ostaje li odbor za obilježavanje obljetnica iz Domovinskog rata?!

1961 0

Autor Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠKA, 18. siječnja 2018. – Na današnjem okupljanja predstavnika udruga proisteklih iz Domovinskog rata u raspravi o inicijativa za osnivanje Zajednice braniteljskih udruga Grada Nova Gradiška često je zajedništvo bila spominjana riječ. Nije se mogla izbjeći rasprava o Odboru za obilježavanja obljetnica iz Domovinskog rata kao mjestu gdje se koordiniraju aktivnosti udruga u obilježavanju značajnih obljetnica iz Domovinskog rata i drugih aktivnosti vezanih za čuvanje digniteta Domovinskog rata i dostojanstva hrvatskih branitelja.

Neki, kako Krešimir Baković, smatraju da više nema svrhe da postoji, a drugi, kao Josip Vuković i Marko Derežanin da njegova uloga nije upitna i da treba zahvaliti svima koji su u njemu do sada radili. Pukovnik Adam Tomičić, koji obnaša funkciju predsjednika Odbora, je rekao kako Odbor ima težinu, a upozorio je na odnose među pripadnicima 121. brigade HV-e te zapitao zašto brigada ima dvije udruge. Dražen Rosi, predsjednik Udruge veterana 3, gardijske brigade „Kune“- Ogranak Nova Gradiška, upitao je ostaje li uopće Odbor za obilježavanje obljetnica iz Domovinskog rata.

Na rad Odbora posljednjih godina utjecalo je nejedinstvo među braniteljima što se onda prenosilo na braniteljske udruge i sjednice Odbora gdje je često bilo međusobnih prozivanja, optuživanja i nepotrebnih rasprava zbog čega je jedan dio članova prestao dolaziti na sjednice.

-Nažalost, svi smo svjedoci da pojedine braniteljske udruge i pojedinci ne žele suradnju s drugim udrugama zbog osobnih, tvrdoglavih i meni nepoznatih razloga koje rješavaju preko svojih braniteljskih udruga. To se pokazalo preko Odbora za obilježavanje obljetnica, koji je po mom mišljenju dobro zamišljen i dobro je radio iako se pokazalo njegovo veliko ignoriranje – kazao je Vlatko Grainer, gradski koordinator za branitelje.

Dogovoreno je da u narednom periodu treba utvrditi treba li Odbor postojati i u kakvom obliku, ili ne. Činjenica je da na sjednice Odbora dolazi nekolicina od 54 njegova člana, među kojima su zapovjednici 121. brigade HV-e, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata i jedinica lokalne samouprave.

Related Post