TREĆI SUSRET ŽUPNIH PASTORALNIH VIJEĆA

752 0

NOVA KAPELA / POŽEGA – Treći susret članova župnih pastoralnih vijeća održan je u Novoj Kapeli, 4. siječnja a na njem su sudjelovali vijećnici iz župa Novokapelačkog i Novogradiškog dekanata, odnosno iz Posavskog arhiđakonata.

Biskupa Antuna Škvorčevića i nazočne svećenike i vijećnike pozdravio je arhiđakon Antun Prpić. Na programu je bila priprava za korizmu u Godini sv. Terezije Avilske, napose ostvarivanje korizmenih župnih kateheza u svim župama Požeške biskupije.

 

Posljednji u nizu od četiri arhiđakonatska susreta župnih pastoralnih vijeća održan je 5. siječnja u Dvorani bl. Alojzija Stepinca u Biskupskom domu u Požegi za Katedralni arhiđakonat, odnosno Požeški, Pleternički i Kaptolački dekanat. Pozdrav nazočnom biskupu Antunu Škvorčeviću, svećenicima, đakonima i vijećnicima uputio je arhiđakon Josip Klarić. Biskup je potom vijećnicima obrazložio značenje ovog susreta te je među ostalim kazao kako je pred nama korizma u Godini sv. Terezije Avilske koju ćemo provesti u svojevrsnom druženju s njezinim životnim iskustvom o Bogu i čovjeku po katehezama svakoga korizmenog petka u svim župama. Naglasio je da se na ovom susretu želimo upoznati s ulogom članova župnih pastoralnih vijeća s obzirom na organiziranje i ostvarivanje korizmenog programa. Istaknuo je kako spomenuta župna katehetska nastojanja ne idu prvenstveno za stjecanjem vjeronaučnog znanja već za produbljivanjem, pročišćavanjem i učvršćivanjem života u skladu s vjerničkim pozivom. Spomenuo je da su sestre karmelićanke iz Brezovice izradile za tu prigodu kateheze nadahnute životom i djelom sv. Terezije Avilske. Potom je Josip Krpeljević  nazočnima vijećnicima na video način ukratko prikazao njezin život.

Biskup je zatim podsjetio na povijesno-društveni kontekst u kojem je živjela sv. Terezija Avilska, usporedio ga sa suvremenim globalizacijskim procesima. Ustvrdio je kako je Terezijin odgovor na izazove njezina vremena bio opredjeljenje za život duboke povezanosti s Bogom, put kojim se može stići do smisla i vječnosti kao cilja našeg postojanja koji nam je Bog namijenio. Kazao je da je taj njezin put potpuno valjan i danas te da se iduće korizme želimo obnoviti u toj svijesti i opredjeljenju. Predstavio je ovogodišnje korizmene programe u Požeškoj biskupiji, podsjetivši najprije na hodočašće u Avilu u uskrsnom tjednu kao svojevrsni produžetak i krunu korizmenih nastojanja.

 

Generalni vikar Josip Devčić upoznao je nazočne s pojedinostima hodočašća u organizaciji AP Požega. Biskup je istaknuo kako se Godina posvećenog života skladno uklapa u Godinu sv. Terezije Avilske, koja nam pred oči stavlja izvanredno snažan redovnički lik  svetice iz Avile. Kazao je da nam je ove godine, napose u korizmi razmišljati o daru posvećenog života, za njega moliti i zahvaljivati, te da ćemo se na poseban način sjediniti s redovnicima idućega 14. ožujka kada oni hodočaste na Mariju Bistricu. Podsjetio je da će se 19. travnja ove godine održati Drugi nacionalni susret katoličkih obitelji na Trsatu a u listopadu Redovita opća biskupska sinoda o obitelji u Rimu te da valja moliti da oba događaja donesu obilne duhovne plodove. Spomenuo je da smo prošle godine u korizmi održavali kateheze na temu obitelji u naučavanju pape Ivana Pavla II., utemeljitelja Požeške biskupije, u pripravi za njegovo proglašenje svetim, a da će ove korizme župna pastoralna vijeća na čelu sa svojim svećenicima, uz kateheze petkom pod geslom sv. Terezije Avilske „Samo je Bog dostatan“, proučavati završni dokument prošlogodišnje Izvanredne opće biskupske sinode o obitelji pod naslovom „Poziv i poslanje obitelji u Crkvi i suvremenom svijetu“ i  tražiti odgovore na 46 pitanja koja su s time povezana, kako nas je zamolio tajnik Opće biskupske sinode. Protumačio je način na koji će se to nastojati učiniti.

Pored toga biskup je najavio dolazak relikvije štapa i stopala sv. Terezije u požešku Katedralu navečer 17. ožujka ove godine u okviru „Puta svjetla“ koji je krenuo iz Avile diljem svijeta, a trenutačno se nalazi u Africi. Kazao je da požeški mladi pripremaju tom prigodom cjelonoćno molitveno bdijenje te je pozvao da im se pridruže i mladi iz župa Katedralnog arhiđakonata. Spomenuo je da će Biskupijski Caritas dostaviti svim župama kutijice za prikupljanje korizmenog milodara za siromašne na pobožnosti križnoga puta petkom kojem je misao vodilja „Podijelimo kruh s gladnima“. Vjeroučitelji će nastojati u to karitativno djelo uključit i školsku djecu, kandidate za prvu pričest i svetu potvrdu kako bi se od djetinjstva učila suosjećajnosti za druge i solidarnosti sa siromašnima. Istaknuo je da će taj dar svećenici kao i prijašnjih godina prinijeti u Katedrali u misi Posvete ulja na Veliki četvrtak.

Na koncu je biskup predstavio šest kateheza za šest korizmenih petaka koji će se ostvarivati na način prethodnih godina, a svaka kateheza polazi od iskustva vjere sv. Terezije Avilske i nastoji uvesti vjernike u dublji život po vjeri. Zahvalio je svećenicima i vijećnicima za sve što nastoje činiti u svojim župama da one budu snažno svjedočenje zajedništva u Isusu Kristu.

Related Post

POŽEŠKA BISKUPIJA

Autor - 01/09/2015 0
Želio bih zajedno s vama posebno u nedjelju, 6. rujna 2015. posvjedočiti im svoje suosjećajno srce, ljudsku blizinu i vjerničku…