TRIBINA SDP-e – Žene treba motivirati, potaknuti na angažman i uključiti u politički život (FOTO)

827 0

NOVA GRADIŠKA, 31. ožujak 2011. – Politika rodne ravnopravnosti = politika jednakih mogućnosti, bila je tema večerašnje tribine koju je organizirala GO SDP-a Nova Gradiška. Za žene, ali i za društvo uopće, već dugo aktualna tema o diskriminirajućem položaju žene, privukla je pozornost pune stranačke dvorane novogradiške SDP-e, na kojoj su se okupili i

esdepeovci iz općina u zapadnom dijelu županije. Nakon što je predsjednik Franjo Kikić predstavio saborsku zastupnicu Gordanu Sobol i predsjednicu Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a i predsjednicu saborskog odbora za ravnopravnost spolova, te Melitu Mulić, zastupnicu u Skupštini grada Zagreba, uvodno su o položaju žene u našem društvu govorile Zorica Popović, predsjednica Foruma žena SDP-a Nova Gradiška i zamjenica gradonačelnika dr. Ljepša Rakas-Vujčić.

Gošće su nadahnuto govorile o kršenju ženskih prava koja ugrožavaju načela rodne ravnopravnosti, a koja su evidentna u mnogim područjima i opće poznato stanje potkrijepile primjerima ističući da su prava žena nedjeljivi dio ljudskih prava. Iako ovo područje reguliraju zakoni i institucionalni mehanizmi njihova primjena u praksi nije odgovarajuća jer još uvijek u životu prevladavaju stereotipi o ženi kao majci i domaćici. Jedan od predrasuda je i neravnopravnost u obrazovanju koje promiče diskriminaciju po spolu, patrijarhalne svjetonazore i predrasude. Žene su diskriminirane na poslu i nasilju kod vlastite kuće. Žene su još uvijek većina među zaposlenima u slabo plaćenim djelatnostima, za rad jednake vrijednosti plaćene su i do 20% manje od muškaraca, češće su izložene diskriminaciji na principu dobi i spola.  

Kada je nasilje nad ženama u pitanju Gordana Sobol smatra da tu veliku ulogu treba imati lokalna zajednica koja se mora pobrinuti da zbrine zlostavljane žene, osigura im posao, a djeci školovanje. Najavila je sastanak žena iz koalicije na kome će usuglasiti stavove i poglede i točno utvrditi što hoće sutra imati u Hrvatskoj kada koalicija dođe na vlast. 

Edita Mulić se zalaže za iskorištavanje sada neiskorištenih ženskih potencijala, za ravnomjernu raspodjelu društvene moći i političku ravnopravnost. Važnim pitanjem smatra zbrinjavanje žena u trenutku kada se nađu na Zavodu za zapošljavanje ikada ih zbog godina starosti nitko neće zaposliti. Kao mjere predlaže doškolovanje i prekvalifikaciju, te poticajne mjere uz čiju pomoć mogu osigurati vlastiti posao kao poduzetnice.  

Bilo je riječi i o položaju žene na lokalnoj razini i konstatirano da su slabo ili gotovo nimalo zastupljene u Općinskim vijećima. Nužno je stoga, žene motivirati, potaknuti na angažman i uključivanje u politički život.  

 

Related Post

IZBORI U SDP-u

Autor - 16/11/2013 0
SLAVONSKI BROD, 16. studenoga 2013. – Nezadovoljan što mu je uskraćeno sudjelovanje na konvenciji, koja će se sutra održati u…

IZBORI U SDP-u

Autor - 08/10/2013 0
Na županijskoj konvenciji će se, od dva potpredsjednika županijske organizacije SDP-a , birati jedan s područja grada Nova Gradiška i…