UDRUGA GLUHIH I NAGLUHIH: Održane edukacije u sklopu projekta „Pružanje podrške marginaliziranim skupinama za uključivanje na tržište rada“

689 0

NOVA GRADIŠKA – Kroz projekt „Pružanje podrške marginaliziranim skupinama za uključivanje na tržište rada“ provode se edukacije kroz INTEGRA-lokalni centar inkluzivnog zapošljavanja.

Tečaj Razvoja društvene kompetencije održan je od 14. – 18. 01. 2019. godine. Na tečaju su sudjelovale nezaposlene osobe s invaliditetom koji su kroz tjedan dana razvijali društvenu i građansku kompetenciju, s naglaskom na komunikacijske i prezentacijske vještine, vještine pregovaranja i vještine mirnog rješavanja sukoba. Korištenjem neformalne metodologije korisnici su kroz grupni i individualni rad naučili što je to komunikacija, oblike komunikacije, kako izgleda kvalitetna prezentacija, kako se pripremiti za javni nastup. Također, korištenjem simulacijskih vježbi korisnici su naučili kako pregovarati s win-win ishodom, te argumentirati svoja stajališta. Korištenjem PhotoVoice tehnike korisnici su adresirali probleme s kojima se osobe s invaliditetom suočavaju u lokalnoj zajednici, te predložili načine njihova rješavanja.

Od 21. do 25. 01. 2019. godine proveden je „Poduzetnički trening“. Trening je pokrio teme vezane za pokretanje poduzetničkih ideja kod sudionika.Sudionci su imali priliku raspraviti što je to poduzetništvo, koje su karakteristike poduzetnika te koji su potencijalni rizici pokretanja vlastitog posla. Imali su priliku analizirati okruženje u kojem se nalaze I koji potencijal postoji za pokretanje novih poduzetničkih ideja u svojoj lokalnoj zajednici. Nakon ispitivanja potreba, sudionici su izradili ideje na temelju koje se razrađivao poslovni plan. Odredili su ciljeve svog poduzeća, viziju, misiju, kao I ciljane skupine poduzeća te koje su njihove potrebe, kao I načine promocije I dolaska do ciljanih skupina. Naučili su izraditi vlastite prihode u odnosu na ciljanu skupinu, popisati sve aktivnosti koje su im važne za pokretanje njihove poslovne ideje, odrediti partnere I dobavljače te izraditi SWOT analizu. Osim toga, u ovom dijelu raspravili su se različliti oblici financiranja poslovnih ideja, što uključuje crowdfunding za društveno odgovorna poduzeća ili business anđele za startup poduzeća.

Trenutno se provodi Tečaj osnova engleskog jezika gdje će naši sudionici naučiti osnove komunikacije I gramatike engleskog jezika.

Podsjetimo; u sklopu otvorenog poziva Podrška socijalnom uključivanju i zapošljavanju marginaliziranih skupina, kojeg je provelo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Udruzi gluhih i nagluhih Nova Gradiška odobren je projekt „Pružanje podrške marginaliziranim skupinama za uključivanje na tržište rada“. Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa: Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. u 100% iznosu od 795.670,00 kn. Projekt je s provedbom započeo 1. rujna 2018. godine i trajat će 18 mjeseci.

Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška u partnerstvu s Gradom Nova Gradiška, Udrugom slijepih Nova Gradiška, Udrugom gluhih i nagluhih Brodsko-posavske županije i Udrugom za promicanje aktivnog sudjelovanja Studio B će kroz ovaj projekt na našem području ponuditi posebno dizajnirane programe koji će utjecati na smanjenje nezaposlenosti marginaliziranih skupina društva.

Sadržaj ovog materijala isključiva je odgovornost Udruge gluhih i nagluhih Nova Gradiška.

Related Post

EUROPSKA STRATEGIJA

Autor - 10/10/2012 0
BRUXELLES, 9. / 10. listopada 2012. – Na 97. plenarnoj sjednici odbora regija u Bruxellesu na kojoj je kao član,…