UDRUGA SLIJEPIH NOVA GRADIŠKA “OAZA SREĆE ZA DJECU S TEŠKOĆAMA U RAZVOJU”

1069 0

NOVA GRADIŠKA, 26. srpnja 2011. – Udruga slijepih Nova Gradiška počela je 1. lipnja trogodišnji program poludnevnog boravka za djecu s teškoćama u razvoju. Financira ga Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, a partner je Grad Nova Gradiška. Program pod nazivom „Oaza sreće“ namijenjen je djeci s teškoćama u razvoju

integriranoj u redovne škole i djeci koja pohađaju posebno odjeljenje pri OŠ „Ljudevit Gaj“ koja su smještena u udomiteljske obitelji ili su u vlastitoj obitelji. Uključena su i zdrava djeca ali u manjem broju. Programom je obuhvaćeno 20 polaznika u dobi od 13 do 18 godina s područja bivše Općine Nova Gradiška, uglavnom iz udomiteljskih obitelji. Oni će pet dana tjedno po osam sati dnevno biti u poludnevnom boravku.

– Za djecu s teškoćama u razvoju nema mjesta u aktivnostima lokalne zajednice, sportskim ili kulturnim. Sve aktivnosti u zajednici u kojoj živimo su planirane isključivo za zdrave osobe. Nitko ne vidi potrebu za pružanjem prilike djetetu s teškoćama u razvoju. To želimo promijeniti organiziranjem šest tematskih radionica i sedmodnevnim dječjim kampom u Crikvenici od 5. do 12. kolovoza gdje će djeca u dopodnevnim satima imati radionice, a u poslijepodnevnim satima ići u školu plivanja, na rekreaciju, šetati se i baviti sportom.

Planiramo organizirati dvije izložbe i radionicu na ulici gdje ćemo građanima pokazati koje su sve mogućnosti djece s teškoćama, te način rada i kako mi s njima pristupamo. Zbog senzibiliziranja zajednice i otklanjanja stereotipa u program integriramo i zdravu djecu. U program primamo djecu sa svim teškoćama i ne mora dijete biti slabovidno ili slijepo da bi bilo korisnik ovog programa. Može imati laku mentalnu retardaciju ili nagluho, a sljepoća nije to da bi se dijete moglo uključiti u aktivnost – kaže Manuela Kumić, predsjednica udruge i voditeljica programa.

Cilj programa je da se kroz nove oblike druženja, učenje novih vještina i znanja, te kreativno provođenje slobodnog vremena u poludnevnom boravku, pomogne djeci s teškoćama u razvoju da se maknu iz kuće i škole u kojima provode uglavnom sve svoje slobodno vrijeme, poboljša komunikacija između djece s teškoćama i njihovim zdravim vršnjacima,u obitelji i lokalnoj zajednici. Jedan od ciljeva je poticanje kreativnosti, podizanje kvalitete života i pouzdanja djece s teškoćama u razvoju. Uz radionicu životnih vještina, organiziraju se likovna i edukacijsko informatička radionica, radionica pomoći u učenju, hobi radionica i radionica za razvoj motoričkih aktivnosti.

Manuela Kumić

 

– Pomoć u učenju organiziramo s djecom na onim područjima koja njima malo teže idu, uglavnom su to hrvatski jezik i matematika. Radit ćemo na savladavanju nekog novog znanja i utvrđivanju već postojećeg koje uče u školi. Osim toga na radionicama ćemo se koristiti individualnim i grupnim radom. Individualno ćemo pristupat svakom učeniku, a kroz grupni rad razvijati zajedništvo, suradnju i komunikaciju. Bitno je naglasiti da će učenici koji s nama rade pomagati jedni drugima jer se tako razvijaju pozitivne osobine. U informatičkoj radionici dobiti će osnove rada na računalu. Za početak ćemo se zadržati na jednostavnijim programima, kao što je program za obradu teksta i ispisivanje teksta. Vezano za sigurnost na Internetu upozoriti ćemo ih na opasnosti koje vrebaju na Internetu, kao što je lažno predstavljanje, upozoriti na opasnosti koje se mogu dogoditi prilikom slanja i primanja elektroničke pošte i mogućnost susretanja s osobama koje se upoznaju putem Interneta. Bitno je naglasiti da o svim radnjama na Internetu djeca trebaju razgovarati s udomiteljima, nama učiteljima, roditeljima i s osobama u koje imaju povjerenja – kaže učiteljica Bojana Šućurović.

– Djece će provodit svoje slobodno vrijeme na koristan način i neće bit striktno povezani za sjedenje za klupom i učenje, kao što je to u školi. To će ovdje radit na neki opušteniji način kroz igru, a opet će im biti korisno. Isto tako neće to biti samo učenje i nekakav rad, već će imati i slobodno vrijeme. Većina djece su osuđena na školu i kuću. Ovdje će imati priliku družit se s svojim vršnjacima jer su neki za to uskraćeni. Još uvijek je puno predrasuda u društvu i među djecom pa će ovdje djeca imati priliku družiti se i igrati i uz to nešto naučit. Roditeljima je strašno bitno da njihova djeca budu negdje uključena i da ne sjede samo kod kuće i gledaju televiziju nego da stvarno budu produktivna, da nešto naprave i kreativno provedu svoje vrijeme – kaže defektolog Martina Akmačić.

Manuela Kumić naglašava da nikad dosad Udruga slijepih nije imala tako dobru i tako blisku suradnju s Gradom Nova Gradiška koji se u ovom projektu pokazao kao pravi partner. – Dodijeljen nam je prostor starih jaslica koji treba adaptirati. Nama je Ministarstvo dodijelilo sredstva za kupovinu namještaja za dnevni boravak, a mi sredstva koja smo dobili, a radi se o 310.000 kuna, ne smijemo utrošiti u adaptiranje prostor. Za sve to nam trebaju donacije, novčana pomoć, pomoć u materijalu i radu – dodaje Manuela Kumić. Novčana sredstva mogu se slati na žiro račun kod Zagrebačke banke broj 2360000-110122622, a informacije o organiziranju programa na mobitel 095 764 0001.

Related Post