UDRUGA ZA KREATIVNI RAZVOJ “CHERNIK CAMPUS”

987 0

CERNIK, 6. prosinca 2013. – Diljem kršćanskog svijeta, 06. prosinca je dan kada se slavi Sveti Nikola, zaštitnik djece, mornara i putnika. Tko je bio Sveti Nikola? O njemu su ispredane mnoge legende,

ali je važno da su njegova dobrota, velikodušnost i dobra djela ostala zapamćena i predstavljaju glavno obilježje tradicije slavljenja sveca koji je posebice omiljen među djecom.

 

S željom da ove godine mališani s područja Općine Cernik na poseban način obilježe blagdan sv. Nikole, Udruga za kreativni razvoj “Chernik Campus” osigurala je prigodne darove kojima je darivala sve polaznike dječjeg vrtića u Cerniku. U tu svrhu, članovi udruge održali su i radionicu na kojoj su marljivo radili i pripremili 50 poklon paketića.

 

Želeći zaobići potrošački konzumerizam koji sve više uzima maha i potiskuje istinske vrijednosti i značaj obilježavanja ovoga i sličnih blagdana, članovi Udruge “Chernik Campus” pripremili su jabuke, orase, bombone i izradili ukrasne šibe, te darove upakirali u torbice od papira s prigodnim dječjim pjesmicama (autorica mr. sc. Snježana Majdandžić-Gladić http://www.zlatnadjeca.com/p/kreativne-ideje.html).

Svrha ove ideje bila je oživjeti tradicijske običaje kada su se djeca za blagdan sv. Nikole darivala voćem i bombonima.

 

S velikim uzbuđenjem i radošću, polaznici dječjeg vrtića zajedno sa svojim tetama, dočekali su sv. Nikolu i njegove pomoćnike, te im prigodnim pjesmicama i recitacijama zaželili dobrodošlicu u njihov dječji vrtić. Iako sv. Nikola nije poveo krampusa, uzbuđenje je bilo preveliko, pa su tete odgajateljice pojasnile sv. Nikoli koliko su djeca bila nestrpljiva u iščekivanju njegova dolaska. Naravno da se za taj dan trebalo i pripremiti, te su svi marljivo bojali ili lijepili čizmice, pjevali pjesmice i uređivali prostore svoje sobe.

 

Nakon ugodnog druženja s mališanima, sv. Nikola se oprostio s djecom, te nagovijestio svoj dolazak i slijedeće godine, a djeci poželio pregršt dobrih želja u ovo blagdansko vrijeme.

 

Autor: Udruga za kreativni razvoj “Chernik Campus”

Related Post