Uporni fra Vjencislav Janjić neumorno promovira samostansku sakralnu i kulturnu baštinu

1421 0

Autor Franjo Samardžić

Obilježavanje Dana općine Cernik fra Vjencislav Janjić iskoristio je kao priliku da gostima pokaže samostansku sakralnu i kulturnu baštinu koju su franjevci prikupili i pohranili u samostanu.

CERNIK, 2. lipnja 2018. – Neumorni i uporni fra Vjencislav Janjić ne posustaje u namjeri da se bogata i raznovrsna turistička ponuda Cernika i cerničkog kraja prezentira javnosti, a Cernik postane atraktivno i poželjno turističko odredište. Dakako, njemu je na prvom mjestu prezentirati i javnosti učiniti dostupnom bogatu sakralnu i kulturnu baštinu koju su franjevci prikupili i pohranili u samostanu.

Obilježavanje Dana općine Cernik i okupljanje uzvanika u franjevačkom samostanu još je jednom iskoristio da gostima, koji su prvi puta došli u Cernik, pokaže dio franjevačkog blaga.

Poveo ih je u kraće razgledanje samostana i upoznao s njegovim znamenitostima, od Biblijsko-arheološke izložbe, životnog djela fra Tomislava Vuka, profesora na Institutu u Jeruzalemu i prostorom buduće knjižnice. Govorio im je o bogatom kulturnoj i povijesnoj baštini, kako franjevaca tako i mještana cerničke općine i župe. Ponosno je pokazao djelić knjižnog blaga broji 7.000 naslova te vrijedne inkunabule iz 15. stoljeća, koje se čuvaju u posebnim uvjetima. Također je najavio i restauraciju 4 kipa koja su nekada bila na oltaru u župnoj crkvi, a stara su 400 godina.

Related Post