UPRAVA ŠUMA NOVA GRADIŠKA: Podižu svijest  građana o šumama kao nacionalnom bogatstvu i promiču  načela održivog razvoja

2636 0

Autor Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠKA, 8. ožujka 2018. – Uprava šuma novogradiške Podružnice Hrvatskih šuma  uz novinare, okupila je jučer na tribini predstavnike lovačkih udruga, Gorske službe spašavanja,  planinare i ekologe, te predstavnike lokalne samouprave.

    Kako je kazao Hrvoje Žakić,  voditelj Podružnice, povod su bili  interes i česta pitanja što to šumari   rade na području Brodsko-posavske županije i dvije šumarije u Sisačko-moslavačkoj županiji. Cilj je, kazao je, prezentirati  javnosti šumarske radove.

   Djelatnici HŠ  govorili su o ustroju Uprave šuma, uzgoju, proizvodnim procesima  i osnovama gospodarenja. Treba naglasiti da je uređivanje šuma veoma kompleksna i odgovorna djelatnost koja se obavlja na temelju  propisanih zakona i pravilnika, a djelatnost Uprava šuma Nova Gradiška značajan gospodarski i razvojni čimbenik.

     O ustroju Podružnice Nova Gradiška, njenih 9 Šumarija od Jasenovca do Trnjana govorio je voditelj Uprave  Hrvoje Žakić. U službi šumarstva i proizvodnje na 76.600 hektara, od kojih je 71.000 ha obraslog šumskog zemljišta,  zaposleno je 507 djelatnika od koji su, uz administrativno osoblje, 90 dipl. inž.šumarstva, 109 šumarski tehničari i 223 proizvodni radnici koji rade na   poslovima od uzgoja do sječe.

  -Sjemenjače i  panjače su prirodne šume  koje se rasprostiru na 69.000 hektara. To znači da dobro gospodarimo i prirodno obnavljamo šume. Imamo šumsku plantažu jasena, nešto topole i četinjača. Drvna zaliha  iznosi 19,5 milijuna kubika od toga 426.000 kubika se godišnje proda, a godišnji prirast je 429.000 kubika. Posiječemo 52.000 kubika godišnje manje nego što naraste. Glavni vrste  s kojima se gospodari su bukava, koja je najrasprostranjenija, te hrast lužnjak, hrast kitnjak, jasen i grab – kaže Žakić.

    Što se prodaje tiče najveći dio se dodjeljuje  po dogovoru Hrvatske gospodarske komore, Ministarstvom i Hrvatskih šuma, a  manji dio putem nadmetanja. Ističe se socijalna osjetljivost pa se za potrebe pučanstva osiguravamo dovoljno ogrjevnog drveta, ukupno 85.000 kubika.   

   Prihodi Uprave šuma Nova Gradiška iznose  126 milijuna kuna, rashodi 116 milijuna kuna, a  bruto dobit je 10 milijuna kuna. Na ime šumskog doprinosa jedinicama lokalne samouprave kroz naknadu za korištenje šuma  isplaćeno je 3,7 milijuna kuna.

  -Misija Hrvatskih  šuma i Uprave Nova Gradiška je  osigurati integralno održivo gospodarenje državnim šumama, na ekološki osjetljiv, ekonomski učinkovit i socijalno odgovoran način prema društvu i prema našim zaposlenicima. Kao vizija Hrvatskih šuma, kao jedno od najbolje ustrojenih poduzeća je da bude vodeće trgovačko društvo za gospodarenje šumama u cijeloj regiji. Podizat ćemo svijest  građana o šumama kao nacionalnom bogatstvu i promicati načela održivog razvoja što je i razlog organiziranja ove tribine.

  Možemo se pohvaliti, jer nije za zanemariti je veliki   certifikat FSC koji posjedujemo, izdan 2002. godine i koji je sada obnovljen   do 2022. godine. Povjerenstvo je Upravu šuma Nova Gradiška uzelo kao reprezentativan  dio šuma RH. To je najjači certifikat koji se dijeli za državne i ekološke šume, a najveće  benefite od toga ima drvna industrija, jer da ga mi kao Hrvatske šume nemamo oni ga ne bi mogli  isticati na svojim proizvodima. Zaslužili smo ga za 170 godina aktivnog šumarstva u Hrvatskoj – kazao je  Hrvoje Žakić.

   Djelatnosti  Uprave Hrvatskih šuma Podružnica Nova Gradiška prezentirali su  šef proizvodnje Zoran Ferković, koji je govorio o proizvodnim procesima , stručna suradnica za uzgajanje šuma Katica Nuspahić je predstavila  radove na njezi, a o obnovi, zaštiti šuma i osnovama gospodarenja govorili su  Vesna Vinković, stručna suradnica na uređivanju šuma i Jadranko Paulus.  Upravitelj Šumarije Nova Gradiška Davorin Pečnjak predstavio  je Šumariju i  njene aktivnosti. U raspravi su sudjelovali  Ana Juričić Musa, glasnogovornica Hrvatskih šuma i  Goran Vincenc, glavni urednik časopisa „Hrvatske šume“

Prezentacija je završena  u rasadniku Cernik i gospodarskoj jedinici  Gradiška brda gdje će se obaviti oplodna sječa.

Related Post