Vaš novi mačić

6653 0

Novi mačić u kući

Mačke su dražesna i inteligentna bića. Mada su ljupke i nježne, mačke su samostalne i mogu se prilagoditi skoro svakom stilu života. Pustite Vašeg novog

mačića da istraži novi životni prostor, novo mjesto za spavanje, wc s pijeskom, ali ga cijelo vrijeme pratite. Ponudite mu hranu i vodu te ga pripazite sve dok se ne smiri i zaspi. Ne dozvolite da ga se uznemirava i tretira kao igračku. U ovoj fazi biti će pod stresom jer je u novoj sredini, bez majke, braće i sestara.

 

 

Spavanac

 

Igra prije spavanja osigurat će dobar san za mačića i za cijelu obitelj. Mačići vole osjećaj topline, pogotovo kada drijemaju. Udoban ležaj upravo je ono što trebaju nakon dugog istraživačkog dana. Ležaj postavite na tiho mjesto bez propuha. Zapamtite, Vaš novi mačić je mlada životinja, a ne igračka. Poštujte to i dajte mu dovoljno vremena za spavanje.

 

Vježbanje odlaska na wc

 

Mačke su po prirodi vrlo čiste životinje, ali novom mačiću morate pokazati kakvo se ponašanje od njega očekuje. Wc s pijeskom za mačke postavite na lako dostupno mjesto, koje nije blizu zdjelica s hranom, te ga redovito čistite. Svakako nabavite lopaticu za čišćenje posude s pijeskom. Pijesak za vršenje nužde redovito mijenjajte jer je i to preventiva sprječavanja zaraznih bolesti. Nakon obroka i nakon spavanja mačića odnesite do wc-a i pričekajte da obavi nuždu. Ukoliko imate pristup vrtu, postepeno ga upoznajte s okolinom i s vremenom će mačić sam odabrati gdje želi vršiti nuždu.

 

Ishrana

 

Mačićima je potrebno davati više obroka dnevno. Saznajte što je Vaš mačić jeo do dolaska u novi dom i nastojite ga time hraniti još dan-dva. Ukoliko želite prijeći na novu hranu, činite to miješajući staru i novu hranu te postepeno povećavajući količinu nove. Najbolji izbor je superpremium hrana, koja je savršeno izbalansirana i sadrži sve sastojke potrebne za zdrav rast i razvoj Vašeg mačića.

Mačke vole mlijeko, ali ono će zbog visoke razine laktoze kod većine uzrokovati proljev. Kao alternativu, mačiću možete ponuditi posebno formulirano mlijeko za mačiće. Svježa voda mačiću mora biti stalno dostupna. Mačići vole i poslastice, samo pripazite da njihovo doziranje ograničite prema uputama na pakiranju.

Nabavite zdjelicu za hranu i vodu te ih redovito čistite. Sve u vezi s hranom i količinom obroka za Vašeg novog mačića obratite se svome veterinaru!

 

Zubna higijena

 

Zdravi zubi vrlo su važni u životu Vašeg mačića. Mnoge odrasle mačke pate zbog velikih naslaga plaka, koji se odstranjuje u veterinarskim ambulantama. Nastanak plaka može se prevenirati čekanjem zubiju posebnom pastom i četkicom za mačke. Ne upotrebljavajte pastu koju vi koristite jer sadrži sastojke koji su štetni za mačku ukoliko ih proguta. Također, plak možete spriječiti i suhom hranom, čiji hrskavi komadići mehanički odstranjuju plak.

 

Kupanje i češljanje

 

Preporučljivo je svaki dan četkati mačku, pogotovo ako je dugodlaka. Četkanjem ćete odstraniti otpalu dlaku, nečistoću i prašinu. Četkanje također pomaže pri sprječavanju nastanka kuglica od dlake u želucu (trichobesoara), ali i osigurava Vama i Vašem ljubimcu neprocjenjivo vrijeme koje provodite zajedno. Kupanje nije potrebno, međutim ukoliko imate dugodlaku mačku, kupanje nekoliko puta godišnje pomoći će otpetljavanju i raščešljavanju dlake. U specijaliziranim trgovinama za kućne ljubimce možete kupiti posebne šampone za mačiće, kao i šampone za suho pranje. Ukoliko mačića od malena naviknete na ovu aktivnost, rado će na nju pristajati. Nakon kupanja mačića dobro osušite i iščetkajte.

 

Buhe i krpelji

 

Vaš mačić može pokupiti buhe bilo gdje! Kako bi ih eliminirali, osim mačića morate tretirati i cijelu kuću – tepihe, zavjese, parket, pokrivače te ležaj mačića. Vrlo je važno istodobno tretirati mačića i protiv endo i ekto parazita, jer buhe prenose neke od razvojnih oblika trakavica što je vrlo važno kasnije u starijoj dobi. Ako imate još životinja u kući savjetujem Vam da sve životinje istodobno tretirate protiv parazita.

Krpelje možete odstraniti pincetom, a u specijaliziranim prodavaonicama za kućne ljubimce možete nabaviti i posebne pincete za odstranjivanje krpelja. Morate paziti da krpelja odstranite u potpunosti. Nemojte pincetu samo povući, nego ga lagano zarotirajte u smjeru kazaljke na satu. Nikada ama baš nikada ne premazujte krpelja nekakvim uljima ili alkoholom zbog toga što krpelji dišu preko kože i premazivanjem kože zatvarate mu dišni sustav, a tada u agoniji krpelj putem sline ispusti u Vašu životinju sve štetne produkte svoga metabolizma pa čak ponekada i parazite!

 

Kastracija / Sterilizacija

 

Sve u životu ima svoje prednosti i nedostatke, pa tako i sterilizacija mačke. Činjenica je da sterilizirane životinje žive duži i zdraviji život od reproduktivno aktivnih, bilo kućnih ili mačaka koje izlaze ili borave vani. Sterilizacia ženki se, s veterinarskog stajališta, preporuča radi sprječavanja reprodukcije i posredno očuvanja zdravlja životinje. Životni vijek steriliziranih mačaka je dvostruko duži, jer žive 14 do 18 godina. Kastrirani mužjak neće po kući označavati teritorij i ostavljati neugodne mirise. Također, neće imati potrebu za lutanjem i tučnjavom.

Uvriježeno je mišljenje da kastrirane životinje postanu debele, lijene ili depresivne, no takvima postanu zbog pretjeranog hranjenja, te manjka kretanja i igre, a ne zbog sterilizacije.

Rezultat kastracije/sterilizacije može biti samo jedan – ljepši i sretniji dom, jer energija koju bi mačka potrošila na pronalaženje partnera, preusmjerava se na čovjeka i odnos s njim. Što se tiče promjene ponašanja, radi smanjivanja razine spolnih hormona, mačke postanu mirnije, umiljatije i što je najvažnije, više su u blizini doma (ako izlaze van kuće/stana) pa je smanjen rizik od zaraznih bolesti mačaka od kojih su neke i zoonoze (prenose se na ljude) ili eventualnog stradanja na cestama. Kod ženki se sterilizacijom prevenira nastajanje tumora na mliječnoj žlijezdi, te infekcija maternice, ali i posljedičnog stresa kojeg graviditet nosi sam po sebi.

Radi smanjene aktivnosti nakon operacije, sterilizirane mačke su sklonije nakupljanju prekomjerne težine, osobito ako jedu istu količinu hrane kao i prije. Zato u postoperativnom oporavku i za daljnje održavanje kondicije preporučujemo specijalne hrane prilagođene potrebama steriliziranih mačaka i potrebama mačaka koje žive pretežno u kući/stanu.

Kastracija/sterilizacija je danas rutinski postupak koji se radi u svim ambulantama male prakse.

Za bezbrižni odlazak mace do veterinara, nabavite transporter za mace, u kojemu će ona biti sigurna tijekom vožnje ili nekog drugog oblika transporta. Ovakve transportere u našem gradu možete nabaviti u specijaliziranim prodavaonicama za kućne ljubimce!

 

Čišćenje od parazita

 

Najčešći oblići u mačaka, a naročito mačića, su Toxocaracati i Toxascarisleonina. Obično su duljine 5 – 10 cm, bijele ili lagano smeđkaste boje, a nalik su špageti. Ako je prisutna velika invazija ovim parazitima, mačka ih može povratiti ili cijele (neoštećene) izlaze sa stolicom. Osim probavnih problema, invazija oblićima ponekad može i ozbiljno narušiti opće stanje organizma. Kod mačića invadiranih navedenim crijevnim parazitima često se uočava okrugli i napuhnut trbuh i stalno prisutna želja za hranom. Stoga, u mačaka koje žive u stanu vrlo je bitno redovito provoditi dehelmintizaciju i čišćenje posude za pijesak kako bi se uklonili uvjeti da jajašce postane infektivnim. Sam ciklus od jajašca do odraslog(adultnog) stadija traje oko 3 tjedna pa pravilnim tretiranjem u pravilnim razmacima Vaša životinja uvijek će biti zdrava!

Također, vrlo je bitno preventivno djelovati protiv buha jer su i one prenosioci nekih vrsta crijevnih parazita. Na sreću, postoje učinkoviti lijekovi za tretiranje više od jedne vrste crijevnih parazita. U našoj ponudi su učinkoviti preparati za dehelmintizaciju mačaka u obliku paste (Banminth) ili tablete (DrontalcatiliCaniverm).

 

Cijepljenje

 

Mačiće bi trebalo cijepiti polivalentnim vakcinama protiv virusnih zaraznih bolesti mačaka. Osnovno cijepljenje se provodi kod mačaka starijih od 8-9 tjedana dva puta s razmakom od 4 tjedna.

Mačiće mlađe od 8-9 tjedana može se cijepiti s tim da se nakon prve doze cjepivo daje svaka 3 – 4 tjedna sve dok životinja ne navrši 12 tjedana. Docjepljivanje se provodi kako bi se održala kontinuirana zaštita. Nakon osnovnog cijepljenja dostatno je mačke docijepiti jednom godišnje.Mačke starije od 3 mjeseca možete cijepiti i protiv bjesnoće.

Za sve dodatne informacije oko vakcinacije Vašeg mačića obratite se svome veterinaru!

 

 

* ZA SVE DODATNE INFORMACIJE OBRATITE NAM SE S PUNIM POVJERENJEM!

Kontakt osoba

MARTIN KNEŽEVIĆ dr.med.vet.

099/ 6788 200 035/361-761

ili na mail martin.knezevic@gmail.com

Radno vrijeme: ponedjeljak-petak 7- 14h subota 7-11h

Related Post

ANALNE VREĆICE

Autor - 25/02/2012 0
PERIANALNE ŽLIJEZDE I PROBLEMI S NJIMA !? Životinje također imaju svoj potpis. Potpis je označavanje teritorija mirisom, a čita se…

UPALA VANJSKOG ZVUKOVODA

Autor - 04/05/2012 0
Upala vanjskog zvukovoda je po definiciji je upala epitela horizontalnog i vertikalnog kanala uha. Vrlo je čest problem kod pasa…

Autor - 05/06/2012 0
Hot spot (pyotraumatski dermatitis) ili u prijevodu vruća točka popularan je naziv za akutni vlažni dermatitis – lokalizirana upala i…

Autor - 04/07/2012 0
Megakolon je progresivna lokalna ili potpuna distenzija (proširenje) kolona (debelog crijeva), te gubitak njegova motiliteta. Gubitak motiliteta dovodi do retencije…