KRPELJI – PRENOSITELJI BOLESTI

2278 0

Piroplazmoza ili babezioza je zarazna, nekontagiozna bolest, izazvana krvnim parazitom Babesia spp. U nas se kao najčešći uzročnik bolesti u pasa javlja Babesia canis. Od babezioze obolijevaju i druge životinje, npr. konji, goveda …

Uzročnika prenose krpelji, uglavnom oni iz roda Ixodes, iako neka istraživanja potvrđuju da se bolest može prenijeti i direktno ugrizom. Najčešći iz ove skupine su Dermacentor reticulatus, Riphicephalus sangvineus, Ixodes sp.

Dermacentor reticulatus          Riphicephalus sangvineus          Ixodes sp.

 

Slika 1. : Krpelji prijenosnoici Piroplazmoze

 

Slika 2.: Razvoj nkrpelja od nimfe do adulta

 

Uzročnik Babesia canis parazitira u eritrocitima, crvenim krvnim zrncima, gdje ujedno prolazi i jednu od faza razvoja, binarnu diobu. Nezaraženi krpelji tada se mogu zaraziti kada uzmu obrok krvi sa zaraženim eritrocitima.

 

KLINIČKI ZNAKOVI

 

Znakovi bolesti jako variraju. Bolest može teći od hiperakutne hemolitičke krize povezane sa šokom, do inaparentne subkliničke infekcije. Najčešći oblik je onaj akutni sa povišenom temperaturom, slabošću, bljedilom vidljivih sluznica, depresijom, limfadenopatijom (povećani limfni čvorovi), spenomegalijom (povećana slezena) i općomslabošću. Laboratorijski testovi pokazuju anemiju, trombocitopeniju (smanjeni broj trombocita), hipoalbuminemiju (smanjena količina serumskih bjelančevina) i bilirubinemiju (povećana količina bilirubina u krvi).

 

DIJAGNOZA

 

Babezioza se klasično dijagnosticira sa dokazom trofozoita (jedan od razvojnih stadija) unutar eritrocita u krvnom razmazu. Krv za razmaz možemo uzeti iz periferne cirkulacije ili iz veće vene, no krv uzeta sa periferije zahtjeva veći broj krvnih razmaza za dijagnostiku jer je parazitemija (broj zahvaćenih eritrocita sa parazitom) sa Babesiom canis vrlo niska. Postoje i druge metode dijagnostike za dokaz Babesie spp., kao što su FA (fluorescentna antitijela) ili komercijalni ELISA testovi, no za ovaj način dokazivanja (dokazujemo antitijela u krvi psa) treba uzeti u obzir da je potrebno oko desetak dana da bi se stvorila antitijela.

 

PATOFIZIOLOGIJA

 

Glavni mehanizam tkivnog oštećenja Babesiom spp. je ishemija (nedostatak kisika u tkivu). Eritrociti se zadržavaju i razaraju u velikim količinama u slezeni. U toku bolesti mogu se javiti ozbiljna oštećenja jetre, bubrega, pluća, srca, slezene i mozga.

 

LIJEČENJE I PREVENCIJA

 

Kemoterapeutici kojima se danas služimo u liječenju pseće babezioze nemogu u potpunosti eliminirati uzročnika, već, djeluju protiv topivih plazminih antigena. Oni smanjuju mortalitet (smrtnost) i jačinu kliničkih simptoma. Kod nas je najčešće u upotrebi Imidocarb diproprionat, ili tvorničkog naziva “Imizol”, koji se primjenjuje subcutano (potkožno) ili intramuscularno (u mišić) dva puta u razmaku od 2-3 tjedna, u količini od 5.0 – 6.6 mg/kg. Osim “Imizola” nekada se koristio i preparatu Dimenazene aceturate, “Berenil”, koji se aplicirao jednokratno subcutano u količini 2.5-5 mg/kg. Potonji se morao koristiti sa velikom dozom opreza u pasa, jer prelazi hematoencefalnu barijeru pa je zbog toga i povučen s tržišta lijekovima.

Kao potpornu terapiju koristimo infuzije i transfuzije pune krvi. Efektivna komercijalna vakcina koja se nudi na tržištu naziva „Pirodog“ vrlo je skupa i ne zaštićuje životinju 100%.

Vlasnici pasa moraju biti svjesni da životinje koje su preživjele babeziozu iliti piroplazmozu ostaju subklinički inficirane. Takvi psi mogu doživjeti relaps bolesti u bilo koje vrijeme, a postaju i rezervoar Babesia spp. i karika u lancu prijenosa bolesti. Iz istih razloga, psi koji su se oporavili od babezioze, ne bi smjeli biti davatelji krvi, jer primatelji mogu razviti bolest.

Danas na tržištu postoji nekoliko preparata koji služe kao antiektoparazitici tj. Preparati koji uništavaju kožne nametnike na vašem ljubimcu ( npr. Frontline combo, Advanix, Fyrspry spot on ili u obliku spreja Frontline spray ). Ovi preparati imaju ograničeno vremensko trajanje na vašem ljubimcu i postavljaju se specifično na životinju pa posavjetujte se sa svojim veterinarom o djelotvornosti preparata i načinu njegove primjene na vašem ljubimcu!

Stoga najučinkovitija preventiva bila bi nakon svake šetnje da dobro pregledate svoga ljubimca, a kod pronalaska krpelja na svom ljubimcu posavjetujte se sa svojim veterinarom kako pravilno postupiti!

 

* ZA SVE DODATNE INFORMACIJE OBRATITE NAM SE S PUNIM POVJERENJEM!

Kontakt osoba MARTIN KNEŽEVIĆ dr.med.vet.

099/ 6788 200 035/361-761

ili na mail martin.knezevic@gmail.com

Radno vrijeme: ponedjeljak-petak 7- 14h, subota 7-11h

Related Post

KIHANJE KOD KUNIĆA

Autor - 09/12/2012 0
Kihanje može uzrokovati alergija,infekcije gornjih respiratornih organa(dišnih puteva),opstrukcija žlijezde suznice u oku ili bakterija Pastorella multocida koja se može proširiti…

Autor - 05/06/2012 0
Hot spot (pyotraumatski dermatitis) ili u prijevodu vruća točka popularan je naziv za akutni vlažni dermatitis – lokalizirana upala i…