VESELO NA SLAVČI : Manifestacija za blagdan svetog Vinka postaje prepoznatljiv simbol našega grada

1601 0

Autor: Cajtung
NOVA GRADIŠKA, 23.1.2020. – Lijep i sunčan dan upotpunio je proslavu blagdana svetog Vinka koju svake godine na Slavči organiziraju članovi Udruge vinogradara i voćara „Slavča” Nova Gradiška predvođeni Franjom Matijaševićem, predsjednikom. Kod križa na Slavči okupili su se štovatelji dobre vinske kapljice, vinogradari, njihovi prijatelji, gosti i poznanicii uz raznovrsne domaće slavonske delicije proslavili i ovogodišnji blagdan svetog Vinka. Prigodnom molitvom i zahvalom na uspješnom urodu svetom Vinku, velečasni Branko Gelemanović, župnik novogradiške župe BZBDM blagoslovio je vinograde i sve nazočne kod križa na Slavči. Među njima bili su i gradski čelnici Vinko Grgić, gradonačelnik, Ivana Trupina i Borislav Vidošić, zamjenici koji su tom prigodom izrazili veliko zadovoljstvo što članovi udruge vinogradara i voćara „Slavča“ svake godine uspješno održavaju tradiciju Vinkova.
„ Tradicija se nastavlja te se nadam se da će ova manifestacija postati prepoznatljiv simbol našega grada. Željeli bismo da nam se svake godine pridruži sve veći broj naših sugrađana, uvjeren sam da ćemo time na neki način podići moral kod ljudi kako bi ih potaknuli da se okrenu našoj Slavči, da je obnovimo i da bude lijepa kao nekada. Imamo 53 člana i svakim danom rastemo. Čak sad mislim da smo postigli nekakav optimalan broj članova kako bi mogli dalje nesmetano raditi. Zakupili smo od Grada Nova Gradiška ispod repetitora na Slavče hektar i pol zemlje, od toga planiramo nešto napraviti, jedan ambijent u kojem ćemo se moći svi nalaziti.Planiramo napraviti izletište za sve naše sugrađane, škole, turiste, s nadstrešnicom, starim sortama voćaka i još puno toga. Neću puno otkrivati, idemo najprije raditi. Naša udruga okuplja članove, prije svega zaljubljenike u vinograde, voćnjake, Slavču.Osim dva poznata novogradiška vinogradara mi smo svi zaljubljenici u ovo što radimo, ovdje nema nekog velikog profita, prvenstveno se tu radi o ljubavi i želji da imamo kapljicu koju smo mi stvorili. Protekla je vinogradarska godina bila dobra, dobili smo dobra vina. Mi nismo profesionalci, nismo neki veliki stručnjaci, ali nama su naša vina dobra i zadovoljni smo s tim“, kaže Franjo Matiješević, predsjednik. .
„Lijepo je da smo se okupili i ove godine na obilježavanju blagdana svetog Vinka. U gradskom proračunu za ovu godinu osigurali smo novčana sredstva za izgradnju vidikovca na Slavči, stoga ćemo aktivnosti nastojati usmjeriti u ovom pravcu. Želja nam je, također, da se naši sugrađani polako vraćaju na ovu našu Slavču, obrađuju vinograde i voćnjake i uživaju u svim prednostima i ljepotama našeg grada i šireg novogradiškog kraja“, kaže gradonačelnik Vinko Grgić.

Related Post