Vijesti iz sporta (5)

736 0

31. srpanj 2011. – U godini smo 1962. Top-tema svih razgovora

završetkom 1961. godine bio je prelazak tadašnje standardne državne reprezentativke Marije Sabljak-Malik u prvoligašku ekipu novogradiške Slavonke. To je bila senzacija prvog reda. Međutim, nije se dugo zadržala. Nakon 2 mjeseca napustila je Novu Gradišku.

Košarkaši novogradiškog Vihora, koje su sačinjavali igrači iz novogradiške Gimnazije, osvojili su 3. mjesto u natjecanju Slavonske košarkaške zone. Momčad je bila sastavljena isklučivo od igrača Gimnazije.

Boksači Nove Gradiške bili su početkom 1962. godine uvršteni u Hrvatsku boksačku ligu, gdje su dugi niz godina ranije sudjelovali. Međutim, BSH nije bio dobro informiran, jer već 5 godina, zbog financijskih i kadrovskih problema, klub nije bio aktivan

Nogometaši Sloge postali su prvaci Nogometnog podsaveza Nova Gradiška i dobili su pohvale na godišnjoj skupštini, gdje je izabrano i novo vodstvo: Nikiforov predsjednik, dr. Blažević podpredsjednik, Vukelić tajnik, uz tehnički stožer:Pečnjak, Gres i Blažević.

Rukometna ženska reprezentacija Slavonije nastupila je na međunarodnom turniru u rumunjskom gradu Bukureštu koncem siječnja 1962. Za reprezentaciju su iz Slavonke igrale: Mira Tomić, Anđelka Vukelić, Marija Grbić i Đurđa Prpić, a izbornik reprezentacije bio je trener Slavonke Ivo Petranović.

Polovicom veljače 1962. Nova Gradiška je dobila Košarkaški podsavez, koji je bio čak šesti podsavez kojeg je Nova Gradiška imala u to vrijeme. Prva akcija podsaveza bila je otvaranje Škole košarke za muški i ženski pomladak.

Gimnastičari Nove Gradiške bili su po kvaliteti i masovnosti jedni od najboljih u gradu, ali i u Slavoniji. U 1962. godini osvojili su naslove prvaka Hrvatske u raznim kategorijama vježbači Barbarić, Blažinovi i Kumić.

Polovicom ožujka održano je prvo natjecanje za popularni Kup Slavonije u sportskoj gimnastici, koji je dugi niz godina kasnije bilo najmasovnije gimnastičko natjecanje u Hrvatskoj. Inicijator i organizator Kupa bio je DTO Partizan Nova Gradiška, a nastupilo je preko 100 vježbača iz 13 mjesta Slavonije. Ogromni uspjeh postigla je Novogradiščanka Jelica Cindrić, osvajanjem 1. mjesta u žestokoj konkurenciji.

U organizaciji biciklističke sekcije DTO Partizana održan je veliki ljetni biciklistički kriterij ulicama Nove Gradiške sa 50 vozača iz Banja Luke, Osijeka i Nove Gradiške. Novogradiščani su bili pobjednici u kategoriji kontraša, a na specijalkama Banjalučani.

Rudolf Ožegović, bivši trener prvoligaške momčadi Lokomotive iz Zagreba preuzeo je u jesen 1962. treniranje nogometaša novogradiške Sloge. Ožegovića su stručnjaci i simpatizeri kluba proglasili najmarljivijim i najsavjesnijim trenerom koji je ikada djelovao u Novoj Gradiški.

 

Na slici: Poznata dvorana Floreasca u Bukureštu za vrijeme otvorenja međunarodnog turnira gdje se vidi reprezentacija Slavonije sa 4 igračice Slavonke, a na čelu Novogradiščanka Mira Tomić, kapetanica reprezentacije.

Related Post