Vijesti iz sportske povijesti (16)

566 0

12. siječnja 2012. – Još smo u 1982. godini.

 

1. Vijest dana polovicom

travnja bilo je održavanje „osnIvačke konferencije prijatelja splitskog Hajduka“ u Novoj Gradiški. Bila su nazočna čak 142 člana, a sve je pozdravio u ime uprave Hajduka bivši standardni igrač Zvonko Bego. Za predsjednika je izabran Ante Kekez, zamjenik predsjednika Ante Šolić, tajnik Stevo Pavlović, blagajnik Josip Trogrlić.

 

 

2. Odbojkašice novogradiškog DTO Partizana zauzele su 5. mjesto od 6 ekipa u natjecanju Hrvatske odbojkaške lige, skupina Istok. U zadnjoj utakmici u Novoj Gradiški izgubile su od Valka iz Valpova s 0:3. Tako su Novogradiščanke u 9 utakmica postigle 3 pobjede i 6 poraza uz 6 bodova, 2 manje od četvrtih Valpovčanki. Novogradiščanke su igrale u sastavu: Grubač, Mi.Vidović, M. Kalizan, Z. Kalizan, Trnka, Benić, Ma. Vidović, Gloković, Lalić i Svečnjak.

3. Preko 600 igrača i igračica u 10 klubova sjedinjeno je u najveće sportsko društvo grada i općine, novogradiški SD Strmac, izvijestio je „predsjedavajući“ Zdravko Grabundžija. Pored mnogo dobrih natjecateljskih rezultata iskao je problem društva i novogradiškog sporta – nedostatak sportskih djelatnika. Za novog predsjedavajućeg izabran je Branko Petošević, poznati boksački radnik.

4. Na tradicionalnoj atletskoh utrci ulicama grada, uz mnošto gledatelja i blizu 400 natjecatelja u 12 kategorija najbrojniji su bili osnovci sa 225 trkača i 107 trkačica, a ostale su predstavljali srednjoškolci i građani. Dvostruki pobjednik bio je Slaven Mišković koji je pobijedio u dvije utrke (omladinci i seniori).

5. U Novoj Gradiški gostovala je vrlo jaka njemačka ligaška stolnoteniska momčad INA Schöffler iz Herzogenauracha koja je odigrala dva susreta sa momčadi TANG-a u našem gradu i jedan u Požegi. Igrajući swaytling sustavom u Požegi TANG je pobijedio s 5:3 i njihov drugi sastav sa 5:0. Sutradan igrajući „njihovim“ načinom sa 6 igrača do 9 partija, uz igru parova, INA Schöffler je pobijedio s 9:5. Najbolji Noogradiščani: Brnčić, Oršulić i Jalžabetić.

6. U organizaciji Gimnastičkog saveza Hrvatske i mjesnog DTO Partizana održano je republičko prvenstvo u ritmičko-sportskoj gimnastici za pionirke. Ekipno je Zagreb prvi, Nova Gradiška druga među 6 ekipa, a pojedinačno su Zagrepčanke prve i druge, a treća je bila Novogradiščanka Paulina Hace, a četvrta Biljana Marinković.

7. Na brojnim igralištima Nove Gradiške natjecalo se 45 momčadi u 5 sportskih grana iz 9 gradova Slavonije i Baranje na Šestim sportskim igrama grafičara regije. Prvi je bio Beli Manastir, a Nova Gradiška je osvojila drugo mjesto.

8. Kuglači Hajduka iz Nove Gradiške postali su pobjednici jakog kuglačkog turnira u njemačkom gradu Herzogenaurachu. Uspjeh je tim veći jer su pobijedili u izravnoj borbi domaći klub Gut Holz, člana Prve njemačke lige. Hajduk je igrao u sastavu: Rakić, Stjepanović, Krivokuća, Vukomanović i Jovanov.

9. Na velikom streljačkom turniru kojeg je organizirao Streljački savez općine Nova Gradiška sudjelovala su 2 društva iz Slovenije (Kranj i Hrasnik), te Slav. Brod, Ivanić Grad i Nova Gradiška (TANG), koji je bio i najuspješniji. Vrijedno je istaći da je rezultat pobjednika TANG-a od 1.456 krugova od 40 metaka za meč identičan rezultatu najboljeg strijelca na državnom prvenstvu.

10. Proslavljena je 30. obljetnica Rukometnog saveza Nova Gradiška (1952-1982). Uz sportski program održana je i svečana sjednica Saveza, otvorena izložba i izdana jubilarna značka. Predsjednik Vladimir Plavac koji je govorio o tri desetljeća dugoj povijesti jednog od prvih Podsaveza, tako su se u početku zvali, a zatim je podijelio brojna priznanja najzaslužnijim rukometnim djelatnicima općine.

11. Tom prilikom odigrana je i prigodna utakmica uz jubilej sa prvoligaškom momčadi banjalučkog Borca. Gosti su pobijedili 40:29 (15:16). Sutradan odigran je dvodnevni turnir gdje je banjalučki Borac pobijedio Strmca sa 36:20 (21:12), a Zagreb-Vijadukt reprezentaciju Rukometnog saveza općine sa 28:22 (15:10).

12. Uz proslavu Rukometnog saveza istovremeno je održana i proslava 30. obljetnice i Rukometnog kluba Strmac, koji je također utemeljen 1952. godine. Na svečanoj sjednici o povijesti kluba rukometaša govorio je tajnik Slavko Đaković, istakavši da su se u ovoj jubilarnoj godini seniori plasirali u Hrvatsku ligu, a kadeti i omladinci su osvojili naslov prvaka Slavonije i Baranje. Strmac je postao prvak Međuopćinske lige Nova Gradiška-Požega-Slav.Brod jer su u 22 utamice postigli 19 pobjeda, 1 neodlučnu utakmicu i samo 2 poraza. Postigli su 651 gol, a primili 441 i skupili 39 bodova, 4 više od drugoplasirane Slavije.

13. Uz proslavu ova dva jubileja dogodio se još jedan povijesni čin: nekadašnji najbolji strijelac Slavonke i bivša državna reprezentativka, Mira Tomić, otkrila je spomen-ploču na ulazu u rukometni stadion na kojoj je pisalo da je u neposrednoj blizini održana prva službena povijesna utakmica jugoslavenske reprezentacije protiv Njemačke 1955. godine i da je tu 1953. održano prvo službeno prvenstvo Jugslavije, gdje su pobijedile novogradiške rukometašice i postale prve prvakinje Jugoslavije u ženskom rukometu.

14. U ljeto te 1982. godine sport grada ostao je bez dva istaknuta sportaša. Iznenada je preminuo Slobodan Pečnjak, dugogodišnji igrač Sloge i ugledni nogometni djelatnik u mnogim forumima i Branko Mlađen vrsni boksač novogradiškog kluba koji je tragično preminuo od strujnog udara.

15. Na izbornoj konferenciji tadašnje Samoupravne interesne zajednice fizičke kulture općine Nova Gradiška za prvog predsjedavajućeg izabran je svestrani sportski djelatnik Tomislav Brnčić, koji je tada bio još uvijek aktivan stolnotenisač novogradiškog člana Hrvatske lige Strmca i sudac u nekoliko sportova.

 

Na slici: generacija odbojkašica Nove Gadiške, članice Hrvatske lige, prije tridesetak godina.


Related Post