Vijesti iz sportske povijesti (19)

1500 0

Još smo u 1983. godini. Bilježimo povijesne vijesti.

 

1. U znak sjećanja na tragično preminulog standardnog prvotimca Branka Mlađena , skupština Boksačkog kluba Strmac prihvatila je da se svake godine ubuduće u Novoj Gradiški održi memorijalna boksačka revija.

 

2. Čak 15 klubova grada i novogradiške općine ima igru na sreću tzv.„činkvinu“. Godinama je to znatni, a velikim dijelom i glavni izvor prihoda za klubove, osobito na selima. Upravo zahvaljujući toj igri niti jedan klub nije deficitaran. Međutim, nisu svi klubovi uplaćivali poreze koji dosežu milijunske iznose, pa im je inspekcija zabranila rad.

 

3. Gotovo pola nogometne momčadi novogradiškog zonaša TANG-a je isključeno iz kluba, temeljen odluke uprave zbog nepoštivanja klupske discipline i to: Mijo Čavlina, Marijan Hrženjak, Mihajlo Bušić, Zlatko Pavlić i Miroslav Stilin.

 

4. Tridesetu obljetnicu postojanja proslavio je Zbor rukometnih sudaca Nova Gradiška. Zbor je utemeljen 12. lipnja 1953. godine i jedan od najstarijih u Hrvatskoj. Na proslavi je posebno istaknut visok domet kvalitete Novogradiščana jer imaju jednog saveznog kontrolora (Ivo Petranović) 5 saveznih sudaca (Vladimir Plavac, Ivo Petranović, Tomislav Brnčić, Zvonimir Dragić i Željko Mokricki) , 8 republičkih sudaca, te 7 Prve i 7 Druge kategorije.

 

5. Vjekoslav Šafranić, trostruki državni prvak i pobjednik europskog i svjetskog kupa u ful-kontaktu nastupio je u ekshibicijskom susretu u organizaciji novogradiškog Karate kluba Strmac protiv svoga sparing-partnera Davora Šlata i uvjerljivo ga pobijedio na oduševljenje brojnog gledališta.

 

6. Sestre Vesna i Danica Muselinović, nove su prvakinje Slavonije za 1983. godinu u karateu za omladinke. Isti naslov su osvojili i pioniri KK Strmac: Milan Selimović, Mario Bertol i Damir Zlatanović.

 

7. Mato Solić nogometni sudac sigurno je doživio najneugodnije iznenađenje kada su mu nesavjesni gledatelji za vrijeme utakmice susjednih klubova Slavena i Saturna u Ljupini ispustili gorivo iz motocikla i usuli mu – pivo!

 

8. Vladimir Plavac, savezni rukometni sudac izabran je za predsjednika Rukometnog saveza zajednica općina Osijek, čije sjedište je od ove godine u Novoj Gradiški.

 

9. Nogometni savez Hrvatske, danas HNS, dodijelio je „Trofej podmlatka“, visoko republičko nogometno priznanje Novogradiščaninu Josipu Bencetiću Joki, uz obrazloženje da je Bencetić jedan od najzaslužnijih za unapređenje i razvoj omladinskog i pionirskog nogometa u Hrvatskoj, a osobito u novogradiškom kraju, gdje sada najviše njegovom zaslugom djeluje 36 klubova, od toga 20 momčadi pionira i omladinaca.

 

10. Najmasovnije i od prošle godine tradicionalno natjecanje osnovaca i srednjoškolaca novogradiške općine – Atletski miting koji je trajao 3 sata okupio je 326 natjecatelja iz 10 osnovnih škola općine i Srednjoškolskog centra. Osnovci su bili najmasovniji sa 10 muških i 9 ženskih ekipa u 10 atletskih disciplina , a srednjoškolci su se borili u 12 disciplina.

 

11. U Novoj Gradiški je umro Rajko Vujisić,dugogodišnji nogometni i gimnastički aktivist i član vodstva Nogometnog podsaveza i Kupa Slavonije u sportskoj gimnastici, kao i predsjednik novogradiškog gimnastičkog društva. Nešto kasnije tragično je preminuo Dinko Majnarić vrsni košarkaški djelatnik, tajnik društva, diplomirani pravnik u prvoj godini službe. Oba su zadužili novogradiški sport kojeg su neizmjerno voljeli.

 

12. Velike rezultate postigli su osnovci i srednjoškolci iz Nove Gradiške na prvenstvu Hrvatske u sportskoj i ritmičko-sportskoj gimnastici. Najveći uspjeh postigao je Aleksandar Jović koji je po treći put osvojio naslov SIOŠ prvaka Hrvatske, Zoran Šeatović bio je drugi među osnovcima, Danijela Prodanović bila je treća srednjoškolka, a Željka Kadvolt treća u Hrvatskoj u ritmičko-sportskoj gimnastici.

 

13. Novogradiški moto-sport dobio je ove godine veliko prznanje jer je Damir Štirba, najstandardniji motociklist Nove Gradiške postigao dva značajna i hvale vrijedna uspjeha : postao je vice-prvak Hrvatske i rangiran kao peti motociklist u tadašnjoj Jugoslaviji.

 

14. Po prvi put u povijesti novogradiškog sporta na čelu jedne strukovne organizacije bila je izabrana ženska osoba.Tu čast dobila je Mira Tomić, bivša državna rukometna reprezentativka, koja je postala predsjednica tada zvane Samoupravne interesne zajednice fizičke kulture (SIZ-a) s jednogodišnjim mandatom.

 

15. Ogromni uspjeh na republičkom SIOŠ-u postigli su nogometaši Srednjoškolskog centra Nova Gradiška osvajanjem naslova prvaka Hrvatske. Uspjeh je tim veći jer je to postignuto treći put za redom u 3 zadnje godine. Ovaj veliki uspjeh postignut je pod njihovog profesora Franje Medunića, a igrači su bili učenici selektirani iz novogradiškog, ali i iz ostalih klubova općine.

 

Na slici Josip Bencetić Joka dugogodišnji novogradiški sportski djelatnik, tajnik Nogometnog podsaveza i član republičkih nogometnih foruma

Related Post