VIKENDOM U KRAĐU – Policija je proteklog vikenda evidentirala čak 23 krađe

522 0

3. listopada 2011. – Na području Policijske uprave Brodsko-

posavske tijekom proteklog vikenda evidentirano je ukupno 34 kaznena djela od kojih je 31 kazneno djelo iz općeg kriminaliteta, dva kaznena djela iz kriminaliteta droga i jedno kazneno djelo iz maloljetničkog kriminaliteta. U strukturi općeg kriminaliteta 21 kazneno djelo su imovinska kaznena djela i to šest kaznenih djela teške krađe, devet kaznenih djela krađe (jedno kazneno djelo krađe i osam krađa kada je ukradena stvar male materijalne vrijednosti) i šest kaznenih djela oštećenja tuđe stvari.

Što se tiče stanja sigurnosti u oblasti cestovnog prometa, na prometnicama Policijske uprave Brodsko-posavske tijekom proteklog vikenda dogodilo se ukupno 13 prometnih nesreća od kojih šest prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i sedam prometnih nesreća s materijalnom štetom. U ovim prometnim nesrećama sedam osoba su zadobile lake tjelesne ozlijede.

Tijekom proteklog vikenda na području Policijske uprave brodsko-posavske evidentirano je ukupno 10 prekršaja i to četiri prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, dva prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, dva prekršaja iz Obiteljskog zakona i dva prekršaja iz Zakona o suzbijanju zlouporabe opojnih droga.

 

Preventivno-represivna akcija „Alkohol“

 

Prometna policija je ovaj vikend provela preventivno-represivnu akciju „Alkohol“. Tijekom akcije policija je provjerila 63 sudionika u prometu na cestama na prisutnost alkohola i droga u organizmu i poduzela ukupno 40 mjera i radnji. Tom prilikom zbog prisutnosti alkohola u organizmu iz prometa je isključeno 11 vozača. Najveća izmjerena koncentracija alkohola bila je 2,06 promila izmjerena oko 1 sat u nedjelju u jutro u ulici Petra Svačića u Slavonskom Brodu kod 27-godišnjeg vozača osobnog automobila marke „VW Golf“, SB-registracija. Pored ovih prekršaja među najbrojnijim prekršajima bili su nepropisna brzina u 17 slučajeva.

 

Kaznena djela

 

U petak oko 22 sata u Slavonskom Brodu policija je prilikom kontrole dvojice maloljetnika u dobi od 15 i 17 godina od 17-godišnjaka oduzela jedan prozirni „PVC“ paketić sa sadržajem zelene biljne tvari ukupne težine oko 2 grama. Preliminarnim vještačenjem biljne tvari dobivena je pozitivna reakcija na opojnu drogu tipa „marihuana“. Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja da je opojnu drogu 17-godišnjaku dao na trošenje 15-godišnjak, koji je s njim bio u društvu. Protiv dvojice maloljetnika slijedi kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu za mladež u Slavonskom Brodu za kazneno djelo „Zlouporaba opojnih droga“.

Temeljem naloga Županijskog suda u Slavonskom Brodu, a zbog osnove sumnje u zlouporabu opojnih droga izvršena je pretraga doma i drugih prostorija, koje koristi 42-godišnjak iz Slavonskog Broda i tom prilikom pronađeno dvije stabljike indijske konoplje visine od 150 i 185 cm, 161 gram suhih zelenih listova i grančica nalik na listove indijske konoplje, oko 2 grama mješavine suhe zelene biljne tvari i duhana, jedna „PVC“ vrećica sa sjemenkama nalik na sjemenke indijske konoplje težine oko 1 gram, četiri ručne bombe „M-75“, te 441 komad streljiva raznih kalibara. Preliminarnim vještačenjem biljne tvari na opojne droge dobivena je pozitivna reakcija. Muškarac je uhićen radi daljnjeg kriminalističkog istraživanja, a protiv njega slijedi kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu zbog kaznenih djela „Zlouporaba opojnih droga“ i „Nedozvoljeno posjedovanje oružja i eksplozivnih tvari“.

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem policija je za 17-godišnjaka iz Slavonskog Broda utvrdila osnovanu sumnju da je počinio kazneno djelo „Teška krađa“ (provaljivanjem) iz obiteljske kuće vlasništvo 35-godišnjakinje iz Slavonskog Broda, odakle je od 29. rujna do 01. listopada ove godine, otuđen kožni novčanik i ručni sat marke „Darwil“. Materijalna šteta oko 1500 kuna. Pretragom doma kojeg koristi maloljetnik pronađeni su ukradeni predmeti. Protiv njega slijedi kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu za mladež u Slavonskom Brodu za kazneno djelo „Teška krađa“.

Related Post